Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Denizli’den Kızılcaköy Direnişine Destek

Büyük Menderes Havza İnisiyatifi Denizli Bileşenleri gerçekleştirdikleri basın açıklaması ile son günlerde Aydın Efeler İlçesi Kızılcaköy arazisinde ypaılmak istenen Jeotermal Enerji Santrali’ne(JES) karşı çıkan Kızılcaköy halkına destek verdiklerini duyurdular.

Büyük Menderes Havza İnisiyatifi

Büyük Menderes Havza İnisiyatifi Denizli Bileşenleri, Denizli TMMOB İKK, Denizli KESK Şubeler Platformu, Denizli Diş Hekimleri Odası ve Denizli Barosu Çevre ve Kent Komisyonu bugün Denizli Gazeteciler Cemiyeti’nde(DGC) gerçekleştirdikleri basın açıklamsında Aydın Efeler İlçesi Kızılcaköy arazisinde yapılmak istenen Jeotermal Enerji Santrali’ne(JES) karşı çıkan Kızılcaköy halkına destek verdiklerini duyurdular.

KIZILCAKÖY’DE NELER YAŞANDI?

DGC’deki basın açıklamasına, Büyük Menderes Havza İnisiyatifi Denizli Bileşenini oluşturan kuruluşlar olarak Aydın, Denizli, Uşak ve Afyonkarahisar illerinin arazilerini sulan Büyük Menderes Irmağı’nın her noktasında meydana gelen çevre sorunlarıyla ilgilendiklerini belirterek başlayan birlik;”Son günlerde Aydın Efeler İlçesi Kızılcaköy arazisinde yapılmak istenen Jeotermal Enerji Santrali’ne(JES) karşı çıkan Kızılcaköy halkına haksızlıklar ve saldırılar bizimde gündemimizdedir. Kızılcaköy arazisine JES yapmak isteyen şirket tel örgü kullanarak araziyi tecrit etmek istemiş, derdini anlatmak isteyen köylüleri kolluk kuvvetleri zor kullanarak engellemiştir. Olaylar üç kadın vatandaşın yaralanması ve pek çok kişinin gazdan etkilenmesiyle sonuçlanmıştır” sözleri ilse yaşananları anlattı.

”KIZILCA KÖYLÜLERİ NEDEN DİRENİYOR?” SORUSUNUN CEVABINI VERDİLER

JES’in yapılmasının ardından yaşanacak sorunları dile getiren Büyük Menderes Havza İnisiyatifi Denizli Bileşenleri;”Aydın Ovası’nda yapılmak istenen 36’ncı JES, tıpkı diğerleri gibi birinci sınıf tarım arazisi üzerine yapılmak istenmektedir. Bu durumun yol açacağı sonuç incir, zeytin ve diğer tarım ürünlerine, yaşam alanlarına zarar verecektir. Türkiye’nin en kaliteli incir ve zeytininin göreceği zarar kadar Kızılca köyünün hemen yanı başında yer alan ve Aydın’ın içme suyunu karşılayan İkizdere Barajı’nı da tehdit altında olduğu açıktır. Bu nedenle Kızılcaköylüler 100 gündür direniyor” ifadeleri kullanıldı.

”KANSERLE, ASTIMLAR NASIL YAŞLANMADAN ÖLDÜKLERİNİ GÖRDÜKLERİ İÇİN DİRENİYORLAR”

Büyük Menderes Havza İnisiyatifi Denizli Bileşeni köy halkını ziyaretteki izlenimlerini paylaştı.

”Köy meydanında kurdukları çadırda seslerini duyurmaya çalışan ve kendilerini samimi olarak dinleyenlere dertlerini anlatan Kızılcaköylüleri Büyük Mendere Havza İnisiyatifi Denizli Bileşeni olarak bizler de 28 Ekim 2018 tarihinde ziyaret ettik, sorunlarını dinledik. Başta kadınlar yani anneler olmak üzere Kızılcaköylüler, Aydın’da kurulan JES’ler yüzünden hemşehrilerinin nasıl yokluğa düştüklerini, topraklarının, iklimlerini ve ürünlerini nasıl kaybettiklerini, kanserle, astımla nasıl yaşlanmadan öldüklerini gördükleri için direniyorlar”

”YANLARINDAYIZ, YETKİLİLERİ GÖREVE ÇAĞIRIYORUZ”

Toplantıda Kızılcaköylüleri’nin yanlarında olduğunu belirten birlik,”Topraklarında karınlarını doyururken, JES yüzünden evlerini ve topraklarını terk etmek istemiyorlar. Çünkü uluslar arası standartları dikkate almadan birinci sınıf tarım arazisine ve içme suyu havzasına yapılmak istenen JES, kısa sürede havanın ısısını ve toprağın yapısını değiştirecektir. Çevre köylerde yaşanan bu tahribata tanık olan Kızılcaköylüler, aynı tahribatın kendi yaşam alanlarında da oluşmasını istemedikleri için seslerini duyurmak için mücadele ediyorlar. Bizler Kızılcaköylüler’in bütün kaygılarını paylaşıyoruz. Demokratik hak arama mücadelesinde yanlarında olduğumuzu bildiriyor, yetkilileri göreve çağırıyoruz.”dedi.