ESİAD’dan Avrupa Birliği Türkiye İlişkileri Zirvesi

Ege Sanayicileri ve İşadamları Derneği (ESİAD) bünyesinde faaliyetlerini sürdüren İzmir Avrupa Birliği Bilgi Merkezi tarafından, İzmir’de Gümrük Birliği ve AB Ticaret Politikası çerçevesinde ‘’Avrupa Birliği – Türkiye İlişkileri Zirvesi’’ gerçekleştirildi.

ESİAD’dan Avrupa Birliği Türkiye İlişkileri Zirvesi
Yayınlama: 11.12.2018
A+
A-

Mövenpick Otel’de düzenlenen Avrupa Birliği – Türkiye İlişkileri Zirvesi’nde açılış konuşmalarını ESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Fadıl Sivri, Birleşik Krallık Türkiye Büyükelçisi Sir Dominic Chilcott yaptı. Zirvede “Dünya Ticaret İlişkilerinde , Kazan-Kazan”,”AB Türkiye İlişkileri ve Ticaret Politikasını Geleceği”,”Gümrük Birliği AB Ticaret Politikası Çerçevesinde AB-Türkiye İlişkileri” konulu başlıklar da tartışıldı.


ESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Fadıl Sivri açılış konuşmasında, Avrupa Birliği üyelik sürecinin Türkiye ve Avrupa Birliği açısından önemini vurgulayarak ‘’ Bugün mevcut ekonomik durumumuzda yüksek enflasyon ve kur, düşük üretim ve büyüme söz konusu. Bunda hem iç, hem de dış gelişmelerin etkisinin olduğunu dikkate almalıyız’’ dedi.

SİVRİ: “ADALETE VE BAĞIMSIZ KURUMLARA OLAN GÜVENİ YENİDEN TESİS ETMELİYİZ’’

Gelişmiş ekonomiler arasında yer almanın, bağımsız kurumların işlerliği, hukukun üstünlüğü, yargı bağımsızlığı ve demokrasi kavramlarıyla mümkün olabileceğinin altını çizen Sivri ‘’ ESİAD olarak bizler şeffaflık, katılımcılık, hukukun üstünlüğü ve hesap verme zorunluluğunun her türlü yönetim anlayışında içselleştirilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Avrupa Birliği üyelik sürecinin de belirli reform alanları ile bu amaca hizmet ettiğini görüyoruz. Bu doğrultuda üyelik sürecinin her iki taraf için de önemini yitirmemesi gerektiğine inanıyoruz.  İş dünyasında hemen  hemen her karar öngörülebilirlik temelinde alınmaktadır. Bu nedenle, adalete ve bağımsız kurumlara olan güveni yeniden tesis etmeliyiz, yasama ve yürütmenin denetlenme fonksiyonunu yargı nezdinde güçlendirmeliyiz.”  diyerek sözü Birleşik Krallık Türkiye Büyükelçisi Sir Dominic Chilcott’a bıraktı.

CHİLCOTT: “ BREXIT BÜYÜK ÖLÇÜDE BELİRSİZLİK YARATIYOR”

İngiltere ekonomisinin başarısının temellerinden bahseden ve Türkiye gibi genç nüfuslu ülkelerin potansiyeline ve dünyada önemli bir rol oynadığına değinen Chilcott, İngiltere’de Brexit süreci için olası sonuçları yorumladı. ‘’Bexit büyük ölçüde belirsizlik yaratıyor ve ticaret dünyası belirsizliği sevmez. İngiltere ekonomisinin sağlam temelleri var ve bundan dolayı geleceğimize dair güven duymaya devam ediyoruz. İnanıyorum ki Türkiye-İngiltere ilişkileri daha da güçlü bir şekilde büyümeye devam edecek. Brexit İngiltere’yi harekete geçirdikten sonra ikili ilişkilere daha fazla çaba sarfedecek ve Türkiye ile birbirimize daha fazla yakınlaşacağız.” dedi.

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.