1. Uluslararası Yörük-Türkmen Çalıştayı Çeşme’de Düzenlendi

İzmir’de faaliyet gösteren 19 Yörük-Türkmen derneğinin bir araya gelerek düzenlediği 1. Uluslararası Yörük Türkmen Çalıştayı 11-12-13 Ocak 2019 tarihlerinde Çeşme Altınyunus Otel’de yapılacak.

1. Uluslararası Yörük-Türkmen Çalıştayı Çeşme’de Düzenlendi
Yayınlama: 11.01.2019
A+
A-


11 Ocak’ta açılışı yapılan çalıştaya, İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Nihat Zeybekci, Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli,Yunus Emre Yörük-Türkmen Derneği Başkanı Nihat Erçetin, Ege Üniversitesi Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Metin Ekici ve İzmir Demokrasi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bedriye Tunçsiper konuşmacı olarak katıldı.

ERÇETİN: “AMACIMIZ BİR ÇATI ALTINDA OLMAK DEĞİL, BİR GÖNÜLDE OLMAK”

Yunus Emre Yörük-Türkmen Derneği Başkanı Nihat Erçetin, etkinlikte yaptıüı açılış konuşmasında bütün Yörük-Türkmen derneklerinin başkanlarının özverili bir şekilde çalışmlalarını yürüttüğünü belirterek “Her dernek başkanın uykusuzluğu da, yorgunluğu da başkan olmanın onuru olarak gördü ve çok şeyler yaptı. Fakat ortak çalışmalar ve çalıştaylar ikinci planda kaldı. Bir elin nesi var, iki elin sesi var atasözümüzde olduğu gibi, yapılan her başarılı iş göldeki bir damla oldu ama gölü doldurmadı.
Bir dernek, çevresindeki diğer derneklerle iş birliğine girmeden belirli ölçüde bir başarı sağlayabilir. Biz, birlik olmanın ve bir arada olmanın önemini kavrayan 19 derneğin başkanı, artık diyoruz ki “Amacımız bir çatı altında olmak değil, amacımız ‘Bir gönülde olmak’. Her dernek kendi yöresinde başarılı işlere imza atsın; ama bazı sorunların çözümünde dernekler “ben-sen” kaygısına düşmeden bir araya gelmeyi bilsin. Bu çalıştay İzmir ilindeki pek çok derneğin bir arada olabilme, ortak başarıya ulaşabilme isteğinin bir yansımasıdır.” şeklinde konuştu.

“YALNIZ OLMADIĞIMIZI GÖRMEK İSTİYORUZ”

Erçetin, “Ülkemizin hemen hemen her şehrinde bizim gibi yaşayan, bizimle aynı değerleri paylaşan, bizim gibi gülen, ağlayan Yörük-Türkmenler var.
Derneklerin çalışkan temsilcileriyle ortak çözümler üretmek, birbirimizi tanımak, yalnız olmadığımızı görmek istiyoruz. Bu çalıştay her şeyden önce bizim birbirimizi tanımamızı, başarılarımızla gurur duymamızı, acılarımıza birlikte ağlamamızı sağlayacak.” diyerek çalıştayın Yörük-Türkmenler ve dernekler için önemini vurguladı.

EKİCİ: “YÖRÜK VE TÜRKMENLERİN KADERİ, TÜRKLÜĞÜN VE İSLAMİYETİN KADERİ OLMUŞ”

Erçetin’in ardından Ege Üniversitesi Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Metin Ekici konuşma yaptı. Ekici konuşmasında “Bu coğrafyada Yörük ve Türkmenlerin kaderi Türklüğün ve İslamiyetin kaderi olmuş ve olmaya da devam etmektedir. Günümüzde sivil toplum kuruluşları demokratik bir toplumun vazgeçilmez unsurudur. Vakıf ve dernekler alanlarında belirli sosyal projeleri yürütmek amaçlı kurulmuşlardır. Bugün ülkemizde kurulmuş olan önemli sivil toplum kuruluşları arasında Yörük-Türkmen dernekleri vardır. Bu derneklerin pek çoğu kuruluş amaçlarına hizmet etmekte zorlanmaktadır. İşte bu nedenle 32 dernekten 19’unun katılımıyla çalıştay fikri ortaya atılmış ve bilim insanları olarak bizden destek istenmiştir. Yörük-Türkmen sorunlarının değerlendirilmesi için olası çözüm örnekleriyle katkıda bulunmaya karar verdik. Derneklerle yaptığımız yazışmalardan hareketle ilk olarak kıymetli hocalarımız Yörük-Türkmen kimliği, korunması, şenlikleri, gelenekleri, maddi sorunları, hukuki statüleri, kadınlarının sorunları, kent ortamında Yörük-Türkmen geleneklerini yaşatma projelerini gerçekleştirmek temennimizdir.” diyerek amaçlarının bu çalıştayın yeni bir başlangıç oluşturarak daha nitelikli bir çalıştay için yol açması olduğunu belirtti.

ZEYBEKCİ: ” BİLGİ, ÜNİVERSİTE ARŞİVLERİNDE KALMAMALI”

Çalıştaya konuşmacı olarak katılan İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Adayı Nihat Zeybekci ise Yörük Türkmen kültürünün izlerini bu coğrafyada takip edenlerin kazanacağını söyleyerek, “Bugün dünya ikiye ayrılıyor. Bilgiyi üretenler ve bilgiyi tüketenler. Biz Yörük Türkmen geleneğini bu coğrafyada sürdürebilirsek,o bilgiyi üretebilirsek, o izleri bulabilirsek, o izlerden ekonomi yaratırız. Tüketim alışkanlıklarını belirleme imkanını elde ederiz, dağıtım kanalları elde ederiz. Bilgi üniversite arşivlerinde kalmamalı. Bu bilgiyi ekonomik, ticari teknolojik faaliyetler için kullanma imkanımız olur.” şeklinde konuştu. Zeybekci, bu bilgiyi üretmek için çalıştayın da büyük önem taşıdığını dile getirdi.

Çalıştayın 1. günü, açılış konuşmalarının ardından yöresel kıyafetlerin tanıtımı, Yörük-Türkmen dansları, aşık atışmaları, Semah grubunun gösterileri ve türkülerle devam etti.

Çalıştayın 2. gününde ise Prof Dr. Fikret Türkmen başkanlığında düzenlenecek oturumlarda Dokuz Eylül Üniversitesi’nden Prof. Dr. Yusuf Gümüş, Pamukkale Üniversitesi’nden Prof Dr. Turgut Tok, Prof. Dr. Mustafa Arslan, Gaziantep Üniversitesi’nden Prof Dr. Hakan Altıntaş, Hacı Bayram-ı Veli Üniversitesi’nden Doç. Dr. Evrim Ölçer Özinel ve Doç. Dr. Adem Öger, Akdeniz Üniversitesi’nden Doç. Dr. Fatih Uslu gibi isimler Yörük-Türkmen konulu konuşmalarıyla yer alacak.

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.