Ana Sayfa Arama Galeri Video
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

1. Uluslararası Yörük-Türkmen Çalıştayı Sona Erdi

1.Uluslararası Yörük-Türkmen Çalıştayı, 11-13 Ocak tarihlerinde Türkiye’nin farklı şehirlerinden 19 Yörük-Türkmen Derneği’nin temsilcilerinin katılımıyla İzmir’in Çeşme ilçesinde yer alan Altın Yunus Oteli’nde gerçekleştirildi. İki aşamadan oluşan çalıştayın birinci aşamasında 8 akademisyenin yer aldığı bilim oturumunda Yörük-Türkmen kültürü üzerine bilgilendirici bildiriler sunuldu. İkinci aşamada ise beş farklı salonda yapılan bölgesel çalışma grupları toplantısında derneklerin karşılaştığı sorunlar ve bu sorunların çözümünde uygulanacak olan çözüm yolları üzerinde durularak 6 maddede sonuç bildirgesi oluşturuldu.

1.Uluslararası Yörük-Türkmen Çalıştayı, 11-13

Ege Üniversitesi Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Metin Ekici’nin paylaştığı bildirgeye göre çalıştayın sonucunda oluşturulan 6 maddede, Yörük-Türkmen derneklerinin hukuki statüleri, mekan sorunları, ekonomik, maddi destek ve iletişim sorunları, derneklerin kültürel etkinlik düzenleme, katılım ve destek bulma sorunları üzerine çözüm önerileri sunuldu.

Ekici, “Altı ana başlık altında maddeler halinde belirtmeye çalıştığımız hususlar, bu çalıştaya katılan 19 dernek yönetiminin ilk planda ele alınması gerekliliğini ifade ettiği hususlardır. Elbette daha uzun süreli, tematik ve daha çok katılımcı ile gerçekleştirilecek çalıştaylarda daha farklı sorunlar da ele alınacaktır. Amacımız Yörük-Türkmen kimliğinin ve kültürünün korunması, gelecek kuşaklara aktarılmasına bir program oluşturmak ve program çerçevesinde çalışmaların daha sağlıklı yürütülmesini sağlamaktır. Geniş bir coğrafyada etkin bir kültür olan Türk kültürü günümüzde de varlığını sürdürmektedir. Farklı ülkelerde, farklı adlarla anılan Türk toplulukları bazı dönemlerde bulundukları coğrafyada dışlanmakta veya çok yönlü baskılara maruz kalmaktadır. Dileğimiz başta Doğu Türkistan, Suriye, Irak ve diğer coğrafyalardaki Türk topluluklarının daha özgür, daha sorunsuz yaşamaları ve kültürlerini tam anlamıyla ifade etmeleridir.” şeklinde konuştu.

Çalıştaya katılan dernekler ise şöyle: Yunus Emre Yörük Türkmen Derneği, Menderesliler Yörük ve Türkmen Derneği, Aliağa Yörükler Derneği, Bergama Yörük Kadınları Derneği, Dünya Yörükler Derneği, Tırazlı Köyü Yörükleri Derneği, Ödemiş Bıçakçı Yörükleri Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği, Anadolu Yörükler Derneği, Nazarköy El Yapımı Nazar Boncuğunu Koruma ve Yaşatma Derneği, Karakuyu Yörükleri Efeler Gençlik Spor Derneği, Kemalpaşa Yörükler Derneği, Koca Yörükler Yardımlaşma ve Dayanışma Tire Ayaklıkırı Dayanışma Derneği, İzmir Karakeçili Yörükler Derneği, Bergama Yörük Türkmen Çepni Muhacirleri Derneği, Tire Ayaklıkırı Dayanışma ve Yaşatma Derneği, Ayrancılar Yörük ve Zeybek Kültürü Araştırma-Geliştirme Derneği, Bayındır Kültür ve Sosyal Yardımlaşma Derneği, Karabağlar Deveciler ve Deve Severler Derneği

Sonuç bildirgesinin okunmasından sonra katılımcılara katılım ve teşekkür belgelerinin verilmesinin ardından çalıştay sona erdi.