16. Agroexpo Uluslararası Tarım ve Hayvancılık Fuarı ziyaretçilerini ağırlıyor!

Fuar İzmir’de düzenlenen 16. Agroexpo Uluslararası Tarım ve Hayvancılık Fuarı’nın açılışının resmi töreni 3 Bakan ve çok sayıda sektör profesyonelinin katılımıyla gerçekleşti.

16. Agroexpo Uluslararası Tarım ve Hayvancılık Fuarı ziyaretçilerini ağırlıyor!

Fuarı’nın Tarım ve hayvancılığın kalbi İzmir’de düzenleniyor olmasından duyduğu memnuniyeti dile getiren Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli fuarlar, sektörümüzün vitrinidir, emeğin, alın terinin, başarının sergilendiği alanlardır. Fuarlar; yeni yöntemler, yeni fırsatlar, yeni pazarlar demektir”dedi. Yeraltı barajı müjdesi de veren Bakan Pakdemirli 2023 yılına kadar yeraltı barajı sayısını 150’ye çıkaracaklarını söyledi.

“CAN KATACAK”

Orion Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Tan şöyle konuştu:

“Pandemi nedeniyle tarım sektörünün son 1,5 yıldır bir araya gelemediği ve uzun bir aradan sonra ilk kez İzmir’de tarım sektörünün bir araya geldiği fuarımızı yüz yüze, fiziksel katılımlı olarak gerçekleştireceğimizin gururunu yaşadığımızı belirtmek isterim. Ne yazık ki uzun zamandır pandemi nedeniyle faaliyetlerine ara veren fuarcılık sektörü paydaşlarımız var. Bu nedenle Agroexpo’nun İzmir ve ülkemiz ekonomisine, fuarcılık sektörüne büyük heyecan, umut ve can katacağına inanıyoruz. 2020 yılında Agroexpo 73 ülkeden 948 katılımcı firmayı ve 358 bin 711 ziyaretçiyi dört gün boyunca ulusal ve uluslararası etkinlikler ile karşılayarak ağırladı. Hem yurt içi hem yurt dışından gelen katılımcı ve ziyaretçilerin Türkiye’nin en büyük tarım ve hayvancılık fuarı olan Agroexpo’ya ilgisi ve olumlu geri dönüşleri, 2021 hedeflerimizi daha da yükseltti.”

Konuşmaların ardından fuara katılan protokole plaket takdim edildi. Fuarın resmi açılış töreni öncesinde ve sonrasında Bakan Pakdemirli ve protokol üyeleri, sektör temsilcilerinin stantlarını gezdi.

TARIMA DAYALI SANAYİ

Bakanlık tarafından İzmir’in tarımdaki öncü şehir misyonuna ciddi katkı sağlanacak çalışmalar yaptığına dikkat çeken İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgeleri projelerinde Dikili Sera TDİOSB’den sonra iki yeni TDİOSB’nin kuruluşunun gerçekleştiğini söyledi.

TARIMI BÖLGEYE GÖRE PLANLIYORUZ

Ödemiş, Beydağ ve Kiraz’da 20 yıl öncesinde 15 metreden çıkan suyun günümüzde 350 metrelerden çıktığına dikkat çeken İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, tarımın havza ölçeğinde planlanarak bölgenin iklim koşullarına uygun ürünlerle desteklenmesi gerektiğini söyledi. Soyer, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli önderliğinde DSİ tarafından Tire ve Kiraz’da oluşturulan yeraltı barlarının yapımının sevinç müjdesi taşıdığını ifade etti.

FUARLA DÜNYAYA ENTEGRE OLUYOR

Kentin tarım ve hayvancılıkta önemli bir potansiyele sahip olduğunu belirten İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, “Bölgemizin ve ülkemizin tarım ve hayvancılıktaki mevcut potansiyeli milli servet olarak değerlendirilmektedir. İzmir ve çevresi birçok alında olduğu gibi tarımda da her zaman yenilerin ilk olarak uygulandığı bir yerdir. Sektörü yönlendirebilecek bir potansiyele sahiptir.  AgroExpo Uluslararası Tarım ve Hayvancılık Fuarı üreticimizin dünya ile entegrasyonunu sağlayacaktır”dedi.

İZMİR’İN TARIMSAL ÜRETİM DEĞERİ ARTTI

İzmir, tarım ve hayvancılıkta Türkiye’nin merkez üssü konumunda olduğunu vurgulayan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, “Hayvansal üretim değerinde Türkiye’nin 2 inci, toplam tarımsal üretim değerinde ise Türkiye’nin 4 üncü büyük ili. Son 3 yılda İzmir’in tarımsal üretim değeri yüzde 60 arttı. Aynı şekilde İzmir, Türkiye’de en fazla tarımsal ihracat yapan 2 inci İl. Son bir yılda, ihracatı yüzde 9 artışla 2,9 Milyar dolara ulaştı.

Her geçen yıl, kaliteli ve marka haline gelmiş ürünlerini daha da artırarak dünya pazarlarıyla buluşturuyor. İşte Agroexpo uluslararası tarım ve hayvancılık fuarı da; yaklaşık 1 milyar Dolarlık iş hacmini hedefleyen, çok sayıda ülkeden 1.000 den fazla katılımcı ve 200 bin’den  fazla ziyaretçiye ev sahipliği yapacağı için, hem İzmir’e, hem de ülkemiz tarım ve hayvancılığına büyük güç katacaktır”şeklinde konuştu.

YER ALTI BARAJI MÜJDESİ

Başkan Soyer’in yeraltı barajı sözleri üzerine Bakan Pakdemirli, “Yer altı barajları da bana ait fikirlerden biri. Şu an kurak bir ülke değiliz ama 10 yıl sonra kurak bir ülke olacağız. Kurak ülkelerde neler yapılıyor diye baktığımızda bizde olmayan, onlarda olan yer altı barajlarını gördüm. Göreve geldiğimde ‘yer altı barajları yapmamız lazım’ dedim ve Devlet Su İşleri teşkilatını çağırıp ‘2023’e kadar 150 yer altı barajı istiyorum’ dedim. Onlar da yer altı barajlarını sahiplendirdi ve bölgeye müjdeyi de vermiş olayım, bu bölgede 19 yer altı barajı olacak. İzmir özelinde 45 tane yer altı barajı planlandı. Hepsi de ya bitti ya bu sene sonuna kadar bitecek. 2023 sonuna kadar da 150 taneyi bitirelim istiyoruz” dedi.

1 MİLYAR DOLARLIK İŞ HACMİ HEDEFİ

1 milyar dolarlık iş hacmi hedefiyle 80 ülkeden 774 marka katılımcısıyla Agroexpo Uluslararası Tarım ve Hayvancılık Fuarı başladı. 390 bin ziyaretçiyi ağırlamayı hedefleyen Agroexpo’ya Azerbaycan ve Kuzey Makedonya Tarım Bakanları da katıldı. Bunun yanı sıra Polonya ve Katar Tarım Bakanlıkları ülke stantları ile fuarda yer aldı. Fuarda Avrupa, Afrika, Orta Doğu ve Türki Cumhuriyetler’den gelecek alım heyetleri ile ikili görüşmeler gerçekleştirilecek. Fuara ziyaretler yalnızca online davetiye girişleri ile alınırken, girişte HES kodu sorgulamaları da yapılıyor. Ziyaretçiler, sosyal mesafe düzenlemesi, yoğunluk kontrolü, maske ve online bilet giriş sistemiyle içeriye alınıyor. Fuarın sağlık sponsoru olan MEDICANA International İzmir Hastanesi de 5 gün boyunca fuar alanında bulunarak sağlık konusunda hizmet verecek. Fuar, 23-27 Haziran 2021 tarihlerinde saat 10.00 – 18.00 arasında ziyarete açık olacak. 

Yayınlama: 24.06.2021
A+
A-
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.