21 Yıl Sigara İçti ve Bıraktı… Maratonda Birinci Oldu

Denizli UMKE(Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi) gönüllüsü ve Denizli Devlet Hastanesi Anestezi Teknikeri Özgür Sancak, 21 yıl boyunca sigara içtikten sonra bisiklet ile başladığı spor faaliyetleri sayesinde sigarayı bırakarak Türkiye’nin en  büyük maraton yarışı olan İznik Ultra Maratonu 160K koşusunu 22 saat 47 dakikalık dereceyle kendi yaş grubunda birinci tamamlayarak madalyanın sahibi oldu.

21 Yıl Sigara İçti ve Bıraktı… Maratonda Birinci Oldu
Yayınlama: 20.05.2019
A+
A-

Türkiye’nin en çok ilgi gören, en büyük patika yarışı olan İznik Ultra Maratonu 160K’ya 26 ülkeden binin üzerinde sporcu katıldı. 160 kilometrelik parkurda yarışmacılar İznik’ten başlayarak Samanlı ve Katırlı Dağları boyunca İznik Gölü’nün etrafında tur attı. Yarışmada Denizli UMKE gönüllüsü ve Denizli Devlet Hastanesi Anestezi Teknikeri Özgür Sancak da katıldı. 160 kilometrelik zorlu patikada mücadele eden Sancak 22 saat 47 dakikalık derecesiyle kendi yaş grubunu en önde tamamlayarak Birincilik Madalyasını kazandı.

21 yıl boyunca günde 1-2 paket sigara içtiğini, yaşam kalitesinin düşmesi nedeniyle bırakma kararı alarak kendini spora verdiğini belirten Özgür Sancak, bir bisikletle, 4-5 yıl önce başlayan spor hayatının, ummadığı yerlere ulaştığını söyledi. Sancak: “Birçok farklı yöntem denememe rağmen bir türlü sigarayı bırakamıyordum, ta ki bir bisiklet alana kadar. Bisiklete binmek, bir kuşun gökyüzünde uçması gibi beni özgür ve mutlu hissettirmişti. İlk anda farkına varmamıştım ama, uzun mesafeler sürmeye kalkınca, sigara içtiğim için süremiyor, çabuk yoruluyordum. Bir süre sonra, spordan aldığım keyif, sigaradan aldığımı geçince, bir anda, kolayca bıraktım. Birlikte bisiklet sürdüğümüz bazı arkadaşlarımın, triatlon sporu ile uğraştığını, birlikte yüzme ve koşu da yaptıklarını öğrenince, benim de ilgimi çekti. Önce kısa koşular yapmaya başladım, 5 km mesafedeki iş yerim Denizli Devlet Hastanesine koşarak gidip gelmeye başladım. Zamanla koşmayı sevdikçe, önce 2017’de, şehrimizde düzenlenen Pamukkale Oyunlarında, 21 km yarı maraton yarışına katıldım. 2018 yılında 2 sprint (750 m yüz, 20 km bisiklet, 5 km koş) ve 1 olimpik (1500 m yüz, 40 km bisiklet, 10 km koş) triatlon yarışını bitirdim. Bu dönemde koşumu geliştirmek için antrenman yaparken, dağlarda kuş sesleri içinde ağaçların ve çiçeklerin arasında doğa ile baş başa koşmanın beni daha mutlu hissettirdiğini fark ettim. Ultra maraton koşmaya yöneldim. 2018 yılında, önce Afyon- Frik Vadisi ultra maratonu 55 km yarışı, daha sonra Bodrum Ultra maratonunda 100 km yarışları, bu senede, önce Manavgat ultra maratonunda 70 km, sonra da Selçuk Efes ultra maratonunda 55 km yarışlarına katıldım. Bunlar aslında hedef koymadığım, deneme amaçlı yarışlardı ama hepsinde farklı başarı elde ettim. Hedef yarışım ise, Türkiye’nin tek seferde gerçekleştirilen en uzun koşu yarışı olan uluslararası 160 K İznik ultra maratonuydu. Bu yarış için 6 ay boyunca, haftada 110-130 km antrenman yaparak hazırlandım. Sonunda çeşitli ülkelerden gelmiş olan, diğer koşucular ile birlikte yarışa başladım. Doğanın bize hazırlamış olduğu sürprizlerle dolu, dört mevsimin bir güne sığdığı zorlu hava koşullarında nerdeyse tam bir gün boyunca koşarak ancak 21 kişinin bitirebildiği, insanın hem bedensel, hem zihinsel sınırlarını zorlayan bu yarışı, Denizli’den tek başaran kişi olarak bitirdim. Beklediğimden çok çok iyi olarak, genel klasmanda 4. yaş grubunda birinci oldum. Bundan sonraki hedefim, kendimi geliştirmeye devam ederek, Spartathlon yarışına ve Avrupanın en yüksek dağı olan Mont Blanc’a tırmanılan, UTMB yarışlarına katılmak” şeklinde konuştu.

Denizli İl Sağlık Müdürü Uz. Dr. Berna Öztürk ise bir sağlık çalışanı olan Özgür Sancak’ın yıllarca bağımlı olduğu sigarayı spora yönelerek bırakması ve ardından uluslar arası bir başarıya imza atmasının tüm sigarayı bırakmak isteyenler için çok güzel bir örnek olduğunu söyledi. Öztürk, elde ettiği birincilik ödülünden dolayı Sancak’ı tebrik ederek; “Kendisi için sağlığını kaybetmeden erken dönemde sigarayı bırakmayı isteyenler bu başarı hikayesinden kendilerine pay çıkarmalıdırlar. İnsan istedikten sonra yıllar süren bağımlılıktan kurtulup farklı sporlarda büyük başarılar kazanabilir. Yeter ki karar versinler. Müdürlük olarak sigarayı bırakmak isteyen herkese Sağlıklı Hayat Merkezlerimiz ve Hastanelerimizde bulunan sigara bırakma polikliniklerimizde her türlü desteği veriyoruz. Vatandaşlarımız, buralara başvurarak, hayatlarında yepyeni bir sayfa açabilirler” dedi.

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.