Ana Sayfa Arama Galeri Video
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

8 Asırlık Gelenekte Köpek Güzellik Yarışması Keyifli Anlar Yaşattı

UNESCO tarafından Somut Olmayan

UNESCO tarafından Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’nde yer alan ve Denizli’nin Çal ilçesinde bu yıl 845. gerçekleştirilen asırlık ‘Sudan Koyun Atlatma Yarışması ve Çoban Bayramı’ köpek güzellik yarışması ile katılımcılara keyifli anlar yaşattı.

845 yıldır devam eden Sudan Koyun Geçirme Festivali, günümüze kadar ayakta durabilmeyi başarabilmiş nadir şenliklerimizden biridir. Her yıl Ağustos ayının son Pazar günü düzenlenen festivalde çobanlar bin bir hünerlerini göstererek sürüleriyle birlikte yarış düzenliyorlar. Festival zaman içerisinde ün salmasıyla artık yerellikten çıkarak pek çok insanın ilgisini çekerek görsel şölenleriyle ilgi odağı oluyor. 8 asırlık geleneğe geçtiğimiz yıl başlatılan köpek güzellik yarışması farklı bir renk kattı.

”Amacımız Türk milletinin hayvana olan sevgisini tüm dünyaya göstermek”

Bu yıl 2’ncisi düzenlenen köpek güzellik yarışması hakkında konuşan Çal Belediye Başkanı Fethi Akcan,”Biz Çallılar olarak Büyük Menderes nehrinin yanına kurulmamız hasabiyle yüz yılladır bir geleneği sürdürüyoruz. Sudan Koyun Geçirme etkinliklerimizin bu yıl 845.sini yaptık. Bu gelenek Anadolu’nun Türkleşmesinin en önemli göstergesidir. Geçen yıl aklımıza gelen bir fikir ile koyun ve keçi köpeksiz olmaz diyerek köpek güzellik yarışmasını başlattık. Bu yıl 2.’sini düzenlediğimiz çoban ve ev köpeği güzellik yarışmamız Türkiye’deki yarışmalarının 4. ayağı konumunda. Avrasya Köpek Irkları Federasyonu ile beraber bu güzel organizayonu gerçekleştiriyoruz. Buradaki amacımız da Türk milletinin hayvana olan sevgisini, hayvanla olan iç içe yaşamını tüm dünyaya göstermek”dedi.

Köpeklerin tanıtıldığı bu organizasyonların 5. ayağı 30 Eylül tarihinde İstanbul’da gerçekleşecek.

”Türkiye’deki köpek ırklarını ayrı ayrı tescil ettirdik”

Başkan Fethi Akcan’ın ardından konuşan Avrasya Köpek Irkları Federasyonu Akın Tülübaş Türkiye’deki köpek ırkları hakkında önemli açıklamalar yaptı. Tülübaş,” Bugün Alman çoban köpeklerinin tüm dünyada tanıtımları yapılıyor. Büyük bir sektör olmuş durumda. Bizim amacımızı Türkiye’nin köpekleri neden bu değere kavuşmasın? Maddi anlamda olmasa da manevi anlamda bizim köpeklerimizin bu değere ulaşmasını istiyoruz. Genetik olarak antik çağlardan günümüze gelen bu hayvanların değerini daha iyi bilmeliyiz düşüncesiyle Dünya Köpek Federasyonu (ALIANZ) Türkiye’deki köpek ırklarını ayrı ayrı tescil ettirdik”dedi.

DENİZLİ’DE KOÇLAR, İSPANYA BOĞA GÜREŞLERİNİN ALTERNATİFİ OLUYOR KENT MERKEZİNDE KINALI KOÇLARLA YÜRÜYÜŞ YAPTILAR SUDAN ATLATILACAK KOÇLAR ÖNCE KENT MEYDANINI TURLADI

Türkiye’nin En İyi Boz Çoban Köpekleri Çal’da

Avrasya Köpek Irkları Federasyonu Akın Tülübaş Çal bölgesinde en iyileri yetişen Boz Çoban Köpeği hakkında açıklamalarda bulundu. Tülübaş,”At kafalı, iri, hızlı, kaslı, kalın kemikli olan Boz Çoban Köpekleri, Sivas Kangal’dan daha farklı hayvanlar. Çal’da da Kayış ailesi ve Musa Kayış bu köpeklerin özel olarak ıslah edilmesini sağlıyor. Bu hayvanlar özel olarak sürüde çalıştırılıyor. Bu hayvanların zincirde, kafeste değil sürüde çalıştırılması günümüze gelmesini sağlıyor. Bizlerde uluslararası bir ismi olamsı için yörük ve gürek olarak bilinen bu köpeklere boz çoban köpeği ismini verdik. Tescil ettirdik.Çal, Boz Çoban Köpekleri’nin en iyilerinin yetiştirildiği bölgelerden bir tanesi. Yukarıseyit köyü kaliteli boz çoban köpekleri yetiştiriyor.”dedi.