81 Yıl Önce Gördüğü Atatürk’e 93 Yaşında Şiir Yazdı

81 Yıl Önce Gördüğü Atatürk’e 93 Yaşında Şiir Yazdı
Yayınlama: 30.08.2018
A+
A-

1937 yılında Nazilli’yi Sümerbank’ın açılışı için ziyaret eden Mustafa Kemal Atatürk’ü karşılayan öğrencilerden biri olan Karacasulu Hasan Öncü, o yaşlardan itibaren giderek artan Atatürk sevgisini 93 yaşında yazdığı şiirle bir kez daha ortaya koydu.

12 yaşında Atatürk’ü İstasyon Meydanında karşılayan ekibin içerisinde yer alan Hasan Öncü, 93 yıllık yaşamında her günü Atatürk’ü anarak yaşadı. 25 yıla yakın Demokrat Parti İlçe Başkanlığı yapan Hasan Öncü, son olarak Esençay Mahallesi Çamlıbel Mevkinden Dereköy Mahallesine çıkan 1,5 kilometrelik yolun parkelemesini yaptırırken bu yolun girişine yaptığı park ve oyun alanını da Mustafa Kemal Atatürk’ün fotoğrafları ve sözleri ile donattı. Celal Bayar, İsmet Sezgin, Süleyman Demirel, Tansu Çiller gibi dönem siyasetinin önemli isimleriyle bir araya gelen onlarla Karacasu’da da buluşan Öncü, ilçe siyasetinin ve ilçe yaşamının yaklaşık 80 yılının önemli tanıklarından biri.

Atatürk’ün Nazilli’ye gelişini dün gibi anlatan Hasan Öncü, “Tren geldi. Ben üç sıralı bir karşılama grubunun birinci sırasının birinci talebesiydim. Küçüktüm. Atatürk’ü o şekilde gördüm. Burada fotoğrafı da var. Güler yüzlü, daima sevecen bakışlı bir Atatürk gördüm o gün. Milletini, halkını, vatanını neden ve ne derece sevdiğini o gün anlamıştım” dedi.

Geçmişte satın aldığı Nutuk kitaplarını çevresine ve çocuklara dağıtan Hasan Öncü, ilerleyen yaşına rağmen o günleri günbegün yaşamaya devam ediyor. O günleri dün gibi hatırlayan Hasan Öncü, 93 yaşında Atatürk’e yazdığı şiirle ona olan sevgisini bir kere daha gösterdi. Yazdığı şiiri ezberden okuyan Hasan Öncü, görenleri duygulandırdı.

Öncü’nün şiiri şu dizelerden oluştu: “Orta ikinci sınıf talebesi çocuktum, On iki yaşımda çok küçüktüm, Karşılama grubuna seçilmiştim, Atatürk’ü gördüğüm gün. Bilseniz ne çok sevinmiş, coşmuştum, Meydanlarda durmadan koşmuştum, Kanadım yoktu ama semalarda uçmuştum, Atatürk’ü gördüğüm gün. Yaşa çok yaşa büyük Atam demiştim, Ne bir damla su içmiş, ne bir lokma yemiştim, Zaten kendimden geçmiştim, Atatürk’ü gördüğüm gün. Güneş ışığı parlıyordu gözlerinden, Hiç neşe, sevgi eksilmiyordu yüzlerinden, Çok şey öğrenmiştim sözlerinden, Atatürk’ü gördüğüm gün. Nazilli halkı doldurmuştu İstasyon meydanını, Unutmak mümkün mü o muhteşem anımı, Sevgisi işlemişti damarlarımda kanıma, Atatürk’ü gördüğüm gün. İçimden çok hayaller kurmuştum, Yollarda yürürken sık sık durmuştum, Var mıdır dünyada eşi diye sormuştum Atatürk’ü gördüğüm gün”

Özgür Dedeoluk
AYDIN (İHA)

NAZİLLİ İSTASYON MEYDANI 1937 (ÖZGÜR DEDEOLUK/AYDIN-İHA)

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.