İzmir İli Orman Yangınlarıyla Mücadele Komisyonu’nun kararı doğrultusunda hazırlanan genelge, Vali Dr. Süleyman Elban’ın imzasıyla yürürlüğe girdi. Karar kapsamında Bornova, Menderes, Seferihisar, Foça, Urla, Kemalpaşa, Bergama, Kınık, Karşıyaka, Menemen, Selçuk, Tire, Bayındır, Ödemiş, Beydağ, Kiraz, Aliağa, Buca ve Dikili ilçelerindeki toplam 91 ormanlık saha, 5 ay boyunca vatandaşların girişine kapatıldı.
Orman çevresinde mola ve piknik de yasak
Valilik tarafından alınan tedbirler yalnızca ormanlık alanlarla sınırlı kalmadı. Orman içinden geçen veya orman sınırlarına yakın bölgelerde araç durdurmak, mola vermek ve piknik yapmak da yasak kapsamına alındı. Vatandaşların yalnızca resmi olarak belirlenen piknik alanlarını kullanabileceği belirtilirken, ateş yakılan alanların terk edilmeden önce tamamen söndürülmesi gerektiği vurgulandı.
Anız ve tarla temizliği için ateş yakılamayacak
Yangın riskini artıran unsurlara karşı da sıkı önlemler getirildi. İl sınırları içerisinde anız, bağ-bahçe atıkları, zeytinlik temizliği sonucu oluşan bitki örtüsü ve tarımsal artıkların yakılmasına kesinlikle izin verilmeyeceği duyuruldu.
Kent Ormanı ve Efeler Yolu için özel düzenleme
Bornova’daki İzmir Kent Ormanı mevcut koşullarda yasak kapsamı dışında bırakıldı. Ancak olağanüstü hava şartlarında bu bölge için de ek tedbirler alınabileceği belirtildi.
Öte yandan Efeler Yolu Kültür Rotası’nı kullanacak doğa yürüyüşçülerine de belirli şartlarla izin verilecek. Yürüyüşçülerin önceden ilgili orman işletme müdürlüklerine bilgi vermesi, ateş yakmaması, sigara kullanmaması ve rehber eşliğinde hareket etmesi gerekecek.
Kurallara uymayanlara ceza uygulanacak
Valilik, orman yangınlarına karşı jandarma, emniyet ve orman ekiplerinin sahada yoğun denetim gerçekleştireceğini açıkladı. Yasaklara uymayan kişiler hakkında Orman Kanunu, İl İdaresi Kanunu ve Kabahatler Kanunu kapsamında idari ve adli işlem uygulanacağı bildirildi.
Yetkililer, vatandaşlardan herhangi bir duman veya yangın belirtisi görülmesi halinde vakit kaybetmeden 112 Acil Çağrı Merkezi’ne bilgi vermelerini istedi.



