Ana Sayfa Arama Galeri Video
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Acılar yaşanmasın diye İzmir örnek olacak!

Geçtiğimiz hafta Marmaris’te boş

Geçtiğimiz hafta Marmaris’te boş arazide seyyar olarak kömür satan 2 çocuk babası 63 yaşındaki Süleyman Ekinci, zabıtanın müdahalesine tepki gösterip kendini yaktı ve yaşamına son verdi. İzmir Seyyar Esnaf ve Sanatkarlar Meclisi Başkanı Evren Laçin, “İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yapacağı çalışma ile seyyar satıcılar kendilerine ayrılan alanda kayıtlı çalışacak, böyle acılar da yaşanmayacak. İzmir tüm ülkeye örnek olacak” dedi.

Gerek ekonomik zorluklar gerekse pandemi nedeniyle her geçen gün daha fazla insanın sokaklarda çalışmaya başladığını belirten İzmir Seyyar Esnaf ve Sanatkarlar Meclisi Başkanı Evren Laçin, yaşam şartlarındaki zorluğa bir de zabıta korkusunun eklendiğini belirtti.

“HOŞGÖRÜ BEKLİYORUZ”

İşini kaybeden, okuyan veya emekli bir çok insanın geçimini sokaklarda seyyar satıcılık yaparak sağladığını aktaran Laçin, “Geçtiğimiz hafta hepimizi üzen, kahreden bir olay yaşandı. Muğla’nın Marmaris ilçesinde seyyar olarak kömür satan ve bulduğu bir boş araziye kömür torbasını koyan 2 çocuk babası 63 yaşındaki Süleyman Ekinci, zabıtanın müdahalesi sonucu üzerine benzin döktü ve kendini yaktı. Ne yazık ki emekçi kardeşimiz hastanede yaşamını yitirdi. Bizler de bu zorlu süreçte belediyelerimizden biraz daha hoşgörü bekliyoruz. Yaşanan bu olayda da sorumluluğu olanların en ağır cezayı alacağına inanıyoruz” diye konuştu.

‘ÇARKLARI DÖNDÜRÜYOR”

Türkiye genelinde 6 milyondan fazla seyyar satıcı olduğunu ve ülke ekonomisine önemli katkılar sunduğunu sözlerine ekleyen Laçin şunları söyledi: “Seyyarlar bir ürünü satışa hazır hale getirene kadar en az 5 farklı harcama yapmak zorunda kalıyor. Bu da en az 5 farklı sektöre sıcak para akışını sağlamakta. Yani ekonominin çarklarını döndürmekte. Ayrıca kimi seyyar esnafı doğrudan üreticiden domatesini, patatesini, salatalığını alarak çiftçinin de daha fazla para kazanmasına aracılık ediyor. Tüm bunlar görmezden gelinemez.”

“HEM GÖZE HEM SAĞLIĞA”

İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’nde onaylanan ve seyyar satıcıların belirli alanlarda, tek tip araç ve kıyafetlerle satış yapmasına izin veren yönetmeliğe atıfta bulunan Laçin, “Böylece İzmir’de hem göz estetiği sağlanmış olacak hem de denetlenebilir ve sağlıklı ürünler satılacak. Daha da önemlisi kayıt altına alınacak seyyar satıcılar, zabıta ile kovalamaca yaşamadan huzur içinde vergisini ödeyecek evine ekmek götürecek” ifadelerini kullandı.

“BÜYÜKŞEHİRDE İLK”

Benzer uygulamanın Türkiye’nin farklı kentlerinde zaten yıllardır sürdüğünü açıklayan Evren Laçin, “Fakat Türkiye’nin en büyük üçüncü kenti İzmir’de bunun uygulanması, Ankara ve İstanbul gibi büyükşehirlere de örnek olacaktır. Herşeyden önce seyyar satıcılar kuralsız şekilde sağlıksız ürünler satamayacak ve malları elinden aldığında canlarına kıymayacaklar. Çünkü insan hayatı her şeyden daha önemli” dedi.