Ana Sayfa Arama Galeri Video
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Afrika İş ve Yatırım Olanakları Toplantısı düzenlendi

Ege Bölgesi Sanayi Odası,

Ege Bölgesi Sanayi Odası, İzmirli sanayicilere yeni işbirliği fırsatları yaratmak, üretim ve ihracatlarını artırmak amacıyla Afrika İş ve Yatırım Olanakları Toplantısı düzenledi.

DEİK Türk-Afrika İş Konseyleri Koordinatör Başkanı Tamer Taşkın’ın moderatörlüğünde düzenlenen toplantıda Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Güney Sudan, Gambia, Gana, Nijerya ile Sudanlı bakan ve bakan yardımcıları düzeyinde katılımcılar, ülkeleri ile İzmirli sanayiciler arasındaki işbirliği imkanlarını  ve bu imkanları nasıl  geliştirebileceklerini konuştu.

“Bizler Avrupa’ya olan ihracatımızla işleri öğrendik ve kalitemizi geliştirdik. Afika’ya gittiğimiz iki kelime öğrendik, verimlilik ve kalite. Zaten bizi başarılı kılan da bu” diyerek konuşmasına başlayan DEİK Türk-Afrika İş Konseyleri Koordinatör Başkanı Tamer Taşkın :” Türk mallarının Afrika kıtasındaki imajı, Avrupa kalitesinde, fiyat olarak uygun. Biz ihracat için yeni pazarları oluşturuyoruz. Yeni bir kıta var karşımızda bu da afrika. Liman şehirleri olan lkeler ve iç ülkeler var. Hpesinin potansiyeli ayrı. Hpeis lu anda kalkınmak da olan ülkeler. Bize potansiyel yaratıyorlar. 54 ülke var. Önce ekip kurmak gerekiyor. Bugün Türkiye’deki üniversitelerimizde binlerce Afrikalı genç var. Türkiye’yi ve Afrika’yı öğrenmişler. Bu gençlerden bir takım kurmak gerekiyor. Hem kültür hem lisan avantajını kullanmış olacaksınız. O talebeleri alın yetiştirin ve faydalanın. Afrika’nın en uzak şehrine 10 saattte gifdiliyor. Her yere gidebiliyoruz bu bizim için büyük bir avantaj.” dedi.

Taşkın:” Daha Yolun Başında Bile Değiliz “

Afrika kıtasının toplam dış ticaretimiz içindeki payı yüzde 5. Yolun daha başında bile değiliz. diyen  Taşkın şunları ifade etti :” Hazırlık safasındayız. DEİK’te Afrika için kurduğumuz iş konseyiyle, Afrika’nın da emrindeyiz. Yatırımcılara ve iş adamlarına gereken yardımları ve doğru insanları bulmamıza yardımcı oluyoruz. Bir süreç var. Ülkeyi tanıyıp, doğru partnerler bulacağız. Afrika’da iş yapma kültüründe her zaman marka çok önemli olmuyor. Şahsi ilişkiler önemli oluyor. Temaslar çok önemli. Bunları başardığınız zamanda hiç beklemediğiniz neticeleri aldığınızı göreceksiniz.”

Marcel L. Leu :”Türk Sektörünü Bekliyoruz”

Demokratik Kongo Cumhuriyeti Sanayi Bakanı Mr. Marcel L. Leu ülkesindeki yatırım fırsatlarını anlattı ve şunları söyledi :” Hükümet olarak bir ajans kurduk. yatırımları ülkemiz için teşvik ediyoruz. yatırım kanununa bakıldığında avantaj görüyoruz. Sermaye getiren herkes için avantajları var. Gümrük vergisi ödemeden tesis kurabilmeleri mümkün. Birçok sektörü serbestleştirmek için çalışıyoruz. herkes kanunen koruma altında enerji yatırımı yapabilir ülkemizde. elektrik enerjisi dışında sigorta sistemini serbestleştirdik. Ülkemizdeki siyasi durum iyileşti. Seçimlere şeffaf özgür biçimde gidiyoruz. güvenlik önemli. Madencilik sektöründe bile tüm yatırımcıların rekabetine açığız. Türk özel sektörünün Kongo Demokratik Cumhuriyetine gelmesini bekliyoruz. İzmirde serbest bölgelerle ilgili sistemi öğrendik. Yalnızca ihracat yapan firmalara avantaj sağlandığını gördük. Yerel üretim için ayrı teknoloji ürietimi için ayrı bölgeler var. Bunlardan ilham alacağız. tarımı geliştirmek için traktör ve aksesuar satın almalıyız. Türkiye’de traktör üretildiğini öğrendik. Güvenlik ve savunma ile ilgili birçok malzeme burda var. sanayi odasıyla yapılan görüşmede ikili işbirliği istiyoruz. paylaşımlarımızı yoğunlaştırarak ticaret ilişkilerini araştıracağız. bizdeki fırsatlar ve ihtiyaç duyulan ürünlerin ithalatı hakkında bilgi önerdik.

Janka Duka :” Yatırımcı İle Dönmek İstiyoruz.”

Güney Sudan Hayvancılık ve Balıkçılık Bakanı James Janka Duka ise konuşmasında “Bağımsız bir ulus olarak kendimizi geliştirmek istiyoruz. Afrikalı ulus iç savaşa sebep oldu. Yıkıcı bir iç savaştı. lmayan alt yapımız mahvoldu.” derken şunları ekledi :” Biz yatırım arayışındayız. biz hem hükümetten destek alıyoruz hem de Türkiye Cumhuriyetinin desteğini alıyoruz. İzmir’den den  yatırımcı gelebilir. Bizim finansman sorunumuz var. Sizdeki eximbank bizi destekleyebilirlerse çok mutlu oluruz. Bu mekanizma çalışırsa seviniriz. Farklı sektörlere yatırımcı arıyoruz. Tarımda da yatırım yapan türk firmaları var. türkiyeye ilk gelişim değil. Burdan afrikaya döndüğümüzde sepetlerimiz dolu olacak. En çok da yatırımcılarla dönmek istiyoruz. ”

T.B. Jarra :” Mesleki Eğitim Üzerinde Durduk”

Gambiya Ticaret Bölgesel Entegrasyon ve Çalışma Abdouile T.B. Jarra ise ” Teknoloji ve beceri transferi konusunda izto ile görüştüm. Toplantımızda teknik danışmanlık ve mesleki eğitim gerektiği üzerinde durduk.
Batı Afrikada deniz yoluyla taşımacılık yapıyoruz. Uluslararası ticarete katılmada en ucuz yol bu. Verimli bir taşıma imkanına sahip olmalıyız. Gemi üretimi konusunda sizden faydalanabileceğimizi düşünüyorum.” dedi.

Ahenkorah:” İzmir’li Yatırımcıları Çağırıyoruz”

Gana Ticaret ve Sanayi Bakan Yardımcısı Carlos Kingley Ahenkorah konuşmasında Dünya bankasına göre en hızlı büyüyen 10 ülkeden biri olduklarını ifade ederek :” Petrol açısından da büyüyoruz. gana yatırımcıları kabul etmeye hazır. ekonomimizi büyütmek için sanayileşmek zorundayız. Gana başkanı 10 maddelik bir sanayileşme gündemi ilan etti.Ualusal sanayi canlandırma programı aslında sıkıntıda altında olan şirketleri canlandırmak için başlatıldı. Hükümete geldiğimizden beri şirketlere destek olduk. Gana’da hammadde potansiyeli oldukça yüksek 254 bölge var.  Bölgelerin her birinde istihdam yaratmak istiyoruz. Göcü kontrol altında tutmak, ihraç malları üretme, ithal ettiklerimiz yerine yenisini getirmek, ekonomik kaynak potansiyelini güçlendirmek istiyoruz. yatırımları yapacak kaynağa sahip değiliz. izmirli yatırımcıları çağırıyoruz.” açıklamasında bulundu.

Mohammed Director :” Afrika’nın Potansiyeli Var “

Nijerya Sanayi, Ticaret ve Yatırım Bakanlığı Müsteşarı MR.DH. Mohammed Director ise şunları söyledi :” Afrikanın ticaretinin çeşitlenmesi gerekiyor ve potansiyeli var. Günümüzde müşterileri değişiyor. Küresel dünyayı kucaklayamıyoruz. Tüm Dünya’dan Afrika’nın büyümesine paralel olarak pek çok beklentimiz var. Dijital dönüşüm söz konusu ve  geniş bir pazar var . İnsan çabasıyla ilgili her alanda yatırım yapılabilir. Afrikaya yatırım yaparsanız markez sizi bekliyor. nijeryanın önemli bir konumu var. Sahra altı afrikasındaki petrole sahip,  doğalgaz kaynakları var. Genç bir nüfusa sahibiz. Nijeryaya yatırım yapmak isterseniz çeşitlilik var.”