Ahmet Deda yazdı: Tarımın kronik sorunlarını çözün!

Ahmet Deda yazdı: Tarımın kronik sorunlarını çözün!
Yayınlama: 25.02.2021
A+
A-

Bugün biraz tarımdan bahsetmek istiyorum..

Neden?

Tarımda bugünlerde istenmeyen haberler izlemeye başladım. Genç, girişimci bir kadın üniversiteyi bitirmiş, hayalleri uğruna bir çiftlik kurmuş ve o büyük baş hayvan çiftliğinde de icracılar gelmiş, 2-3 günlüğüne tarım krediden aldığı borcu nedeniyle ineklerine haciz koymuşlar. Nerde? Türkiye’de ve Ege’de..

Şimdi bir taraftan çok üzücü. Bir taraftan da çözümü ne?

Çözümü şu;

Girişimci, hele hele üniversiteyi bitirip gelmiş veya yurt dışından gelmiş, veya köyüne dönmüş insanlara devlet her türlü elini uzatmalı. Hatta devlet oradaki girişimcinin hayatta kalıp çark dönünceye kadar ortağı olmalı.

Diyeceksiniz ki “öyle şey mi olur?” evet olur.

Gerçekten Türkiye’de kooparatif birlikleri oturuncaya kadar. Eğer diyorsanız “köyünüze dönün iş yapın”, onlara destek olun. Nasıl destek olunacak? Öncelikle verdiğiniz paraları kısa süre de değil onların çaresizliği üzerine bankalara teslim ettiğiniz gençlere deyin, getirsinler projelerini.

Hani meralar aldık ya, büyükşehir projesi üzerine meraları yok ettik ya..  Tekrar meraları geri verelim. Tekrar o meralarda otlar yeresin. Öncelikle hangi bölgeden hangi girişimciye nasıl destek vereceğimiz belirleyelim. Adam gittiği istediği yerde inekçilik yapmasın, istediği yerde tavukçuluk yapmasın. İstediği yerde küçük baş hayvancılık yapmasın

Öncelikle devlet ziraat odaları ve oradaki yerel yönetimler birleşmeli, planlamayı birlikte yapmalı.

Denilmeli ki bu bölgede yem bitkisi yetiştirilsin, bu şu hayvanlara göre. Bu küçükbaş hayvanlara göre yapılsın.

Bu planlama yapıldıktan sonra oturulsun oradaki girişimcilere projesine göre destek verildin. Yani kafası esen kafası estiği gibi değil, yada bu benim adamın bu şunun adamı değil, gerçekten o işi yapacak elide projesi var.

Genç, dinamik, elinde projesi var. Verelim ona yeri, verelim ona krediyi. Hatta bu iş oturuncaya kadar ona destek olalım, devlet destek olsun. Yani dolaylı olarak banka veya yerel yönetimler.. kim olacaksa

Bu konuda yasal düzenleme yapılacaksda yasal düzenleme yapılsın ve bu anlamda da lütfen girişimcilerin bütün girişim ruhları icracıların eline teslim edilmesin.

Bu bu kadar net.

Ön önemli sorun şu;Bir kardeşimiz geliyor, mühendis olmuş büyük baş hayvancılık yapıyor, yemi kimden alıyor büyük firmalardan, sütünü kime veriyor, yine onlara veriyor. Peki bakın bu çok önemli, Yemi alan ayı firma, sütü alan aynı firma.  Peki sütün fiyatını kim belirliyor? Yemi veren, sütü alan adam belirliyor.

Peki etin fiyatını kim belirliyor? Yine aynı adamlar belirliyor. Yani üretici burada onlar ne kadar nefes al derse o kadar nefes alabiliyor. Onun için siz gönüllü üreticileri veya girişimcileri belli insanların belli sistemlerinin elinin altına esir etmeyin.

Bunun için de muhalefet ne diyor? İktidar ne diyor?

Millet uzaya, aya gidiyor, biz de yaya. Tarlada çamurda yoksulluğun içinde debeleniyoruz. Onun için bu memlekette tarım yapılacaksa adam gibi, insan gibi, teknik teknolojik, bilgisayar ile programlı herşeyi ile yapılsın

Çaresizliğin önünde fotoğraf çektiren milletvekilleri lütfen projelerinizi bir defa olsun sağı ile solu ile parlementoda çiftçinin yanında tarımın yararına tartışılsın.  Olacaksa olsun olmayacaksa da bakalım çaremize.

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.