Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Ahmet Deda Yazdı: Yerli Malı

Yerli malı yurdumun malı

Yerli malı yurdumun malı herkes onu kullanmalı. Akılda tekerlemeler kaldı. Akılda ve de gündemde yerli malı günleri kaldı.

Eskiden bir tarihte Denizli Çal Gazi İlköğretim de okurken her yıl Aralık ayında evde soğuk ışık almayan yerlerde saklanan yöremiz ürünlerinden ailemiz bize verirdi .Biz de onları okula götürür YERLİ MALI haftası kutlar idik.

Çocukluk günleri yerli malı yeme günlerinde yerli duygularla mutlu olurduk. Zil çalar bahçeye koşar. Okulumuza gelen süt tozundan sütü birde yağda kızartılmış pişileri yer karnımızı doyururduk.

Ne güzel anılar kalmış aklımda.
Çocuktuk işte.

O günlerden ABD yardımı süt tozu vede unu yağı onlardan belki ateşi odunu Çal yöresinden çokkk yerli malı herkes onu tüketmeli haftaları kutladık.

Zaman geçti.
Su gibi aktı gitti.

Yerli pancarımıza bir haller oldu. Yerine şeker kamışı şeker geldi.
Yerli Nazilli basması fistan olmaya dayanamadı . Denizli’de Sümerbank bezi yok oldu. Ama yerli arsalar yüksek yerli karışımı binalar oldu.
Eskiden yerli malı şeker çuvalından bembeyaz gençlik pantolonları diktirdik onlarda anılara karıştı.

Bu ABD içimizde çok işimize karıştı. Tohumlara İsrail’in dandik işleri karıştı. Eski meyve domates hiçbir şeyin tadı kalmadı. Zaten bir yıl ektin tohumlar kısır ikinci yıla fidan vermiyor.
İşte ben bu işi yeni anladım. Meğer tohumları kısırlaştıran ulusal güçler duyguları da makyajlı hale getirmiş.

Şimdi girdik mi AVM’lere en ucuz ne var. Yerli olmasından önemli kredi kartına kaç taksit. Önemli olan bu. Eskiden yerli malı yurdun malı günleri kutlanırdı.

Şimdide kara salı alış veriş çılgınlığı günleri kutlanıyor.
Bir bakıyorsun market zinciri 09 açılacak kapıda kuyruk var.Neden çünkü akşam reklamda gördüğü ürünü sabah erkenden almak için sırada.
Demek istediğim bizim yerli malı günlerine ABD süt tozu ve de unu çocukluk günlerinde karıştı yaaa. İşte bizim yerli malı duygularımız bozulmaya o; günlerden başlamış.

Yerli anılar bizlere kalsın. Durmayın üretim yapalım diyecek oluyorum Covid-19 belası uluslararası bir bela. Canımızı yakıyor.
Keşke bizim bilim adamlarımız aşıyı hızla geliştirme gücüne erişse de aşılar yerli ve milli olsa . Bundan sonra yerli işleri bilim adamları yazılım mühendisliği gerçekleştirecek.

İşte o zaman yerli ve milli günlerde yüzlerimiz gülecek.