Ahmet Deda Yazdı:”İzmir’de Başlangıç”

Ahmet Deda Yazdı:”İzmir’de Başlangıç”
Yayınlama: 03.02.2019
A+
A-

Yerel seçimler için İstanbul, Ankara ve İzmir heyecanla dolu. Türkiye’nin Cumhurbaşkanı’nın seçimler için referans ili İstanbul bakalım kime niyet kime kısmet olacak? TC Meclis başkanlığından sonra Yıldırım Şehr-i Emin’in başkanı olacak mı? Yoksa rakibi CHP’li İmamoğlu’na İstanbul’u hediye mi edecek?

CHP İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Ekrem İmamoğlu

Sakin hali ve emin adımlarla Doğu Perinçek’i de arkasına alan Binali Yıldırım şu an önde giden seçmen ağırlığına Karadeniz, Sivas ve Güney doğuyu dahil etmiş gibi. Hatta aday çıkarmayan HDP’den oy alacağı tahmin edilen AK Parti İstanbul’da yolu yarıladı diyorlar. Ben de İstanbul’daki kırgınlar kulübünden öğrendiklerimi yazıyorum.

AK Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım

CHP İstanbul’da sola göz kırpıyor bir yandan da HDP’ye güvercin uçuruyor. Ama gel gelelim güvercin korkulu uçtuğu için oylarda adresler karışacak gibi. Bir de CHP örgütü çaresiz kafası karışık sanki seçime zoraki giriyor gibi. Yani İstanbul’da rüzgara açılacak yelkenler delik değişik.

Ankara’da AK Parti adayı çok sakin ama eskiyi silerken, Melih Gökçek faktörler sinsilesini unutuyor. Neden mi? Ankara’yı bu güne kadar AK Partili başkan Gökçek yönetti. Ve metal yorgunluğu nedeniyle istifa ettirildi. Bütün bunlara rağmen yorgunluğu olsa da Gökçek Ankara’da bir marka. Onun için Ankara’nın AK Partili adayı eski başkan, bakan yeni Ankara Belediye Başkan adayı Özhaseki iyi düşünüp yeni yol haritasında geçmişe takılıp kalırsa seçimde CHP adayı Mansur Yavaş bu seçimde şansını artırır. Hatta bu sefer seçimi alır.Yani Ankara’da seçim sadece AK Parti ve CHP mücadelesi değil aynı zamanda ekonomik sebepler ve Gökçek etkileşimlerine bağlı.

CHP İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Tunç Soyer

İstanbul seçimi Ankara’nın derin kulisleri İzmir’de siyaseti sahada renkli kılıyor. CHP’nin adayı Tunç Soyer henüz sahaya inmedi.İnmeden baba Soyer’in eski defterleri önüne konuldu. Peki ne olmuş? FETÖ liderini göz altına almış.12 Eylül’de savcılık yapmış. Geçmis yani zaman aşımına uğramış. Bazı kişiler sosyal medyada ve gönüllerde eski külleri seçim rüzgarı ile savurmanın hesabında. Ne çıkar? Çok eski pek bir şey çıkmaz.
Bu günlerde Zeybekci hayli yol aldı. Teyzesi, amcası, esnafı dolaşıyor. İzmir’de sizden biriyim diyen Zeybekci bakanlıktan sıyrıldı.Biraz daha koyu bir vatandaş olmuş gibi.

İzmir’de projeler yarışacak gibi beklentiler vardı. Vardı ama AK Parti’nin il başkanı ve Genel Başkan yardımcısı farklı pencereden yüksek sesle İzmir de bizde varız diyor. Ne diyor, İl bak Şengül ” SOYER’i dağdakiler belirledi” dedi. Hangi dağ Yörükler mi Kürtler mi ? Aydın Şengül İzmir’de AK Parti Kürtlerin oyuna talip mi değil mi ?

AK Parti Genel Başkan yardımcısı Hamza Dağ İzmir’de bütün kesimleri kucaklamak istiyor mu? Yoksa sadece hemşehrilerinin oyuna mi talip.
AK Parti’nin İzmir’de Zeybekci’yi iyi anlaması oylarını artıracak. Ama siyaset polemikleri oyları artırmak yerine kayıplara neden olur.

İzmir’de seçimleri almak için CHP yaralarını hemen sararak Karşıyaka, Konak, Bornova, Balçova, Karabağlar, Gaziemir, Narlıdere, Bayraklı ve Çiğli de seçimi banko alması gerekiyor.17 İlçede yeni Belediye başkan adayları ile yola devam diyen CHP meclis üyelerini nasıl seçecek.Meclis üyelerini CHP tabanını dikkate almadan belirlerse dananın kuyruğu dünden kopar. CHP İzmir’de seçmeni sandıkta keklik görmemeli. Keklikler kafeste beklemekten bıkmış olabilirler.Bir bakarsın bazı ilçeler de beklenen oylar sandığa gitmez.Yani diyorum ki bu seçimlerde sandığa gitme oranı düşük olacak gibi. İşte öyle olunca bazı belediyeler az oy farkıyla adres değişikliği yapabilir.
Bunun için son kırkbeş günde AK Parti ve CHP’de taktik savaşlar öne çıkacak. Bu taktik savaşlar bazı yanlış yapanların sonradan telafisi mümkün olmayan sonuçlara boyun eğmesine neden olacak.

Tunç Soyer ve Nihat Zeybekci son rauntta İzmir’de seviyesi yüksek bir mücadele sergiler ve projeler yarışırsa İzmir kazanacak.İzmir’de siyasi mücadele belki de bu kadar önem kazandı. Önemli olan ekip içinde siyasi mücadeleye kişisel hırsları dahil etmeden mücadeleye katılmak.Eğer İzmir’de AK Parti ve CHP içindeki kişisel hırsları bir kenara bırakmaz meclis üyeleri sıralamalarında gönül kırıklığı olursa gelin görün ki seçimlerde süper sürprizler bekliyorum.

Demek istediğim şu ki; İzmir’de seçim kimse için sandıkta keklik değil.
Baksanıza Muğla’da CHP seçimi riske soktu diyorlar. Durum böyle ise
Biz Egeyön ekibi İzmir’de “İzmir konuşuyor” diyor. Egeyön’de Muhtartv.com İzmir’de muhtarların en farklı adresi.
www.egeyonhaber.com

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 1 Yorum
  1. Ali Aktürk dedi ki:

    Tebrikler Ahmet Deda, doğru tesbitleri yazmışsınız, yılların tecrübesiyle kalemi konuşturmuşsunuz.İzmir Ak Parti diyecek bence de, İzmir demokrattır, İzmir Ege’nin yıldızıdır, ticaret ve turizm merkeziydi tekrar bu hüviyeti Zeybekçi ile geri kazanacaktır.