AK Partili Yıldız TBMM Genel Kurulu’nda ‘Doğu Türkistan’ Hakkında Konuştu

AK Parti Denizli Milletvekili Ahmet Yıldız TBMM Genle Kurulu’nda yaptığı konuşmada Çin’in Doğu Türkistan bölgesinde yaşayan Türklere karşı uygulanan insan haklarına aykırı politikaları gündeme taşıdı.

AK Partili Yıldız TBMM Genel Kurulu’nda ‘Doğu Türkistan’ Hakkında Konuştu
Yayınlama: 26.12.2018
A+
A-

AK Parti Denizli Milletvekili Ahmet Yıldız, son dönemlerde yeniden gündeme gelen Çin’in Doğu Türkistan politikalarını ile ilgili TBMM Genel Kurulu’nda bir konuşma yaptı. İYİ Parti’nin Doğu Türkistan’da yaşayan Uygur Türkleri’nin sorunları ile ilgili verdiği araştırma önergesi üzerine AK Parti grubu adına söz alan Yıldız,Türkiye Cumhuriyeti olarak konuyu yakından takip edildiğini belirtti.

TBMM Genel Kurulu’nda konuşan Yıldız, ”Şüphe yok ki tarihi, dini, kültürel ve akrabalık bağlarımız bulunan Uygur soydaşlarımız Çin’in kültürel zenginliğine ve çeşitliğine zengin katkıda bulunan toplumlardan biridir. Türk Dünyasının önemli bir parçasıdır. Onlar kendilerini öyle görüyorlar biz de öyle kabul ediyoruz ve bu şekilde takip ediyoruz.

Sincan-Uygur Özerk bölgesi yani Doğu Türkistan’da bir süreden beri uluslararası basın-yayın organlarında ve medyamızda artan biçimde yer buluyor. Bu haberlerde Sincan bölgesinde Uygurların yanısıra diğer Müslüman toplulukların da İnsan haklarına maruz kaldıkları öne sürülmektedir. Bunlar arasında kamplarda zorla alıkonuldukları ve eğitime tabi tutuldukları vurgulanmaktadır. Bütün bu kaygı verici haberler, Türkiye Cumhuriyeti tarafından yakinen takip edilmektedir. Malesef iddiaları kısmen doğrulayan, karineler de mevcuttur. Örneğin 9 ekim 2018 tarihi Çin Halk Cumhuriyeti’nin terörle mücadele kanunu kapsamında eğitim kamplarının varlığı kabul edilmiştir. Bu gelişmelere ilişkin kaygılarımızın iletildiği Çinli karşıtlarımız Sincan’daki gelişmelerin terörizme karşı mücadele çerçevesinde alınan tedbirler olduğunu öne sürmüştür. Türkiye olarak Dünya’nın neresinde olursa olsun Terörizme karşı mücadelede uluslararası hukukun ve işbirliğini biz hep savunuyoruz. Ancak Terörizmle mücadele sırasında evrensel hukuk normlarının gözetilmesi ve bu süreçte masum insanların teröristler ve radikallerden ayırt edilmesinin özen gösterilmesi gerektiğini de dile getiriyoruz. Çinli karşıtlarımıza her vesile ve her düzeyde Uygurların soydaşlarımızın insan haklarının saygı gösterilmesine ve Çin’de barış ve huzur içerisinde yaşamalarına verdiğimiz önemi vurguluyoruz.” dedi.

Bu görsel boş bir alt niteliğe sahip; dosya adı ahmet-yildiz-dogu-turkistani-gundeme-tasidi1.jpg

‘KONUYU YAKİNEN TAKİP EDİYORUM’

Dışişleri Bakanlığı’ndan mesleki geçmişi olduğu ifaden eden AK Parti Denizli Milletvekili Ahmet Yıldız sözlerini, ”Değerli Milletvekili arkadaşlarım da ben de mesleki geçmişim nedeniyle sayın Dışişleri Bakanı, gerek bakanlıktaki meslektaşlarımla konuyu yakinen takip ediyorum. Bu aşamada konunun yürütme tarafından yakinen takibin yeteli olduğunu düşünüyor, önerge ile meclis araştırması açılmasına gerek duymadığımızı belirtmek istiyorum. Tabi yürütme ve meclis bunun takip olacaktır” diyerek tamamladı.

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.