AYSİAD, Çal’dan Ukrayna’ya ticaret yolu oluşturuyor!

Avrasya Yönetici Sanayici ve İş Adamları Derneği(AYSİAD) Başkanı Mahmut Catlık, Ukrayna Ankara Büyükelçisi Andrii Sybiha Denizli ziyaretini organize ederek önemli bir girişime imza attı. Büyükelçi Sybiha ile Çal Belediye Başkanı Fethi Akcan bir araya getiren Başkan Catlık, Çal-Ukrayna arasında oluşturulması için sözlü mutabakata varılan ticaret yolu hakkında Egeyön Haber’e açıklamalarda bulundu.

AYSİAD, Çal’dan Ukrayna’ya ticaret yolu oluşturuyor!
Yayınlama: 12.05.2021
A+
A-

Egeyön Haber’in röportaj konuğu AYSİAD Başkanı Mahmut Catlık oldu. Egeyön Haber Koordinatörü Ahmet Deda’nın sorularını yanıtlayan Başkan Catlık, Ukrayna Ankara Büyükelçisi Andrii Sybiha Denizli ziyaretinin ardından iki ülke arasında yapılması beklenen işbirliği anlaşmaları hakkında açıklamalarda bulundu.

İşte Başkan Catlık ile gerçekleştirdiğimiz röportaj;

AYSİAD Başkanı olarak Ukrayna Büyükelçisini Çal’a getirdikten sonra, tıbbi aromatik bitkiler, Çal Karası, şarapçılık gibi değişik üretimlerde neler yapabiliriz sorusuna bir arayış oldu mu?

Tabi. Aslında biliyorsunuz bizim 19 farklı ilçemiz var, her ilçenin farklı özelliği var. Çünkü burası Selçuklu topraklarından itibaren çok büyük bir kültüre sahip ve o kültürü halen devam ettiriyoruz. Sayın Büyükelçimizi özellikle Çal’a götürmek istedim. Çünkü özellikle şarapçılık ve bağcılıkta Türkiye’nin %70’ini Çal bölgesi karşılıyor. Bunu kim biliyor? Hiç kimse. Bugün Şirince’ye gidiyorsunuz, insanlar oradaki şaraplar Şirince’den sanıyor ama aslında oradaki şaraplar Çal’dan. Sayın belediye başkanımıza da bunu söyledim. Bizim tanıtmamız lazım. İnanılmaz bir potansiyel var. Bu nedenle Sayın Büyükelçi de bizi kırmadı. Özellikle Ukrayna ve Kazakistan’da tarıma dönük inanılmaz yatırımlar var. Biz de istedik ki ilçede bu kadar büyük potansiyele sahip, bu kadar büyük hayal gücüne sahip iş adamları var, bu iş adamlarıyla buluşturalım. Sayın Fethi Akcan da ön ayak oldu. Şarap fabrikası sahibi ve bağcılıkla uğraşan işletmelerimizi buluşturduk ve çok güzel bir görüşme oldu. Sayın Büyükelçi onlara bu bağcılığı Ukrayna’da yapabileceklerini, orada arazi tahsis edebileceklerini ve bu konuyla ilgili çalışma yapabileceklerini söyledi. Bayramdan sonra da sayın belediye başkanımız, Sayın Büyükelçimizle randevuları var Ankara’da bir görüşme daha yapacaklar. Sonraki süreçte ise Türkiye-Ukrayna arasında nasıl bir yatırım yapabileceklerin, neler yapabileceklerini, hangi devlet teşviki ile bunları yapabileceklerini görecekler. Bizde bu durumdan çok memnunuz.

EgeYön Haber işbirliği ile Çal’dan Ukrayna’ya bir ticaret yolu oluşturmak istersek AYSİAD ile birlikte tanıtım için neler yapabiliriz?

Aslında bizim PR’a da ihtiyacımız var. Yaptığımız işleri tanıtmak, yapmış olduğumuz işleri insanlara anlatmak bizim için çok önemli şeyler. Sizler sayesinde de duyuramadığımız kişilere, gidemediğimiz kişiler de ulaşmış olacağız. Bu bizim için en önemli şeylerden bir tanesi.

Önemli olan şarabı olduğu kadar kuru üzümü de satabilmek, bağcılığı geliştirebilmek AYSİAD desteği ile Çal bölgesindeki bağlar geliştirilebilir mi?

Tabi, her şey olabilir. Şu anda Avrasya bölgesindeki tüm ülkelerle ticari ilişkilerimiz inanılmaz gelişiyor. Çal bölgesinde gelişim sağlamak için yabancı yatırımcı da getirilebilir. Bu sizin hayal gücünüze bağlı, ne kadar hayal ederseniz o kadar başarılı olursunuz. Zaten biz sadece işletmelerimizle Büyükelçileri bir araya getirip sonrasında topu işletmecilerimize atıyoruz. Çünkü herkes kendi işini biliyor. Bayramdan sonra Ankara’da yapılacak toplantıda değerli işletmecilerimiz bu güne kadar düşündüklerini, orada yapmak istediklerini Sayın Büyükelçiliğe doğru bir şekilde beyan edeceklerdir. Biz, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin yararına olacak, işletmecilerin yararına olacak, Denizli’nin yararına olacak her şeyde varız.

AYSİAD’ın öncülüğünde bir tanıtım gerçekleştirerek Çal’dan Ukrayna’ya Çal Karası, üzüm, kekik, lavanta gibi değişik ürünleri gönderebilir miyiz?

Yani tabi ki her şey gider. Bize çocukluğumuzdan beri ülkemizin tarım ülkesi olduğu öğretildi. Biz öze dönmemiz gerektiğini düşünüyoruz. Geçmişimize ve bildiğimiz DNA’lara dönmemiz gerektiğini düşünüyoruz. Biz hep üretim diyoruz ama üretimi kendimiz yapmamız lazım. Üretmek zorundayız. İster tarım, ister sanayi, ister başka bir sektör üretmediğimiz sürece olmaz. Biz elimizden geldiği kadar en iyi şekilde Denizli’yi temsil etmeye çalışıyoruz ve bundan sonra da temsil etmeye devam edeceğiz.

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.