Bakan Kurum’dan binasını dönüştürmek isteyenlere müjde! Yüzde 20 imar artışı verilecek

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Haber Türk TV’deki “Teke Tek” programında kentsel dönüşüm ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Dönüşümün önünü açmak için her türlü desteği verdiklerini belirten Kurum, “Uygun durumlarda yüzde 20’ye kadar emsal(imar) artışı bile veriyoruz. Vatandaşlarımıza 10-15 yıl vadeli çok uygun koşullarda kredi ve kira desteği de veriyoruz. Ayrıca Bakanlık olarak her türlü teknik desteği de sağlıyoruz. Bütün bunlar için Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerine başvurmaları yeterli dedi.

Bakan Kurum’dan binasını dönüştürmek isteyenlere müjde! Yüzde 20 imar artışı verilecek

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Haber Türk TV’deki “Teke Tek” programında kentsel dönüşüm ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Dönüşümün önünü açmak için her türlü desteği verdiklerini belirten Kurum, “Uygun durumlarda yüzde 20’ye kadar emsal(imar) artışı bile veriyoruz.  Vatandaşlarımıza 10-15 yıl vadeli çok uygun koşullarda kredi ve kira desteği de veriyoruz. Ayrıca Bakanlık olarak her türlü teknik desteği de sağlıyoruz. Bütün bunlar için Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerine başvurmaları yeterli dedi.

İzmir’de 109 bin bina 580 bin bağımsız bölümde sorun var

Türkiye’de 28 milyon konut bulunduğuna dikkat çeken Bakan Kurum şöyle konuştu: “Bu konutların 6.,7 milyonunda sorun var. 1.5 milyonunun ise acilen yıkılıp yeniden yapılması gerekiyor. İzmir depreminden sonra 109 bin bina ve 580 bin bağımsız bölümde sorun olduğunu gördük. Bunların yüzde 70’i 1990 öncesi yapılmış. Yüzde 30’u da 1990 ve 2000 arası inşa edilmiş. 2000 sonrası yapılan binalarda ise sorun yok. Bu da 2000 sonrası çıkarılan yönetmeliklerin işe yaradığını gösteriyor. Türkiye için kentsel dönüşüm hayati bir konudur. İzmir Depremi’nde 116 vatandaşımız hayatını kaybetti. Hızlı kararlı binalarımızın dönüştürmemiz gerekiyor. Çok daha kararlı şekilde el birliğiyle birlikte. Deprem terörle mücadele kadar önemli.”

Dayanıksız binaları belediyelerin yıkım yetkisi var

Bayraklı’da yıkılan binalardan ilçe belediyesinin numune aldığını ve test yaptığını hatırlatan BAKAN Kurum, “İlçe belediyesi binaların beton dayanımının yetersiz olduğu ve demirlerde de korozyon olduğunu rapor etmiş. Vatandaşlara üniversitelerden rapor alıp bina dönüşümü sürecini başlatmayı tavsiye etmiş. Ancak Bakanlığa gönderilen bir rapor yok. Belediyelerin tespit ve yıkım yetkisi var. 3194 sayılı İmar Kanunu, 5216 Sayılı Büyükşehir Belediyeleri Kanunu ve 6306 Sayılı Yasa belediyelere riskli yapıları yıkma yetkisi veriyor. Ayrıca biz 81 ilimize genelge gönderdik. Kentsel Dönüşüm Master Planı hazırlanması ve Bakanlık olarak her türlü desteği vereceğimi bildirdik” diye konuştu.

Yayınlama: 16.11.2020
A+
A-
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.