Ana Sayfa Arama Galeri Video
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

BAKAN KURUM:”İSTİHDAMI ARTTIRACAK DÜZENLEMEYİ YAPACAĞIZ”

Bu haberin fotoğrafı yok

İzmir Katip Çelebi Üniversitesinin 2018-2019 akademik yılını Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un katıldığı törenle açtı. Törende İzmir Valisi Erol Ayyıldız, İKÇÜ Rektörü Prof. Dr. Saffet Köse ve üniversite akademik personeli ve öğrenciler hazır bulundu. Törenler ilk olarak İzmir Cumhuriyet Meydanı’nda rektör yardımcısı ve akademik personelin Atatürk Anıtı’na çelenk sunumunu ile başladı. Ardından Çiğli’deki kampüs alanında yapılan törenle devam etti.

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi akademik yılı açılış töreninde konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, çevre şehircilik alanında yapılacak düzenlemeler hakkında bilgiler verirken “Kişi başı poşet kullanım miktar 440 adet. 2050’de denize atılan plastiklerin sayısı denizde yaşayan balıkların sayısından fazla olacak diye beklenti var. Denizlerde balık değil plastik yüzecek. Plastik poşetin bertaraf edilmesi, üretiminden daha zor. Biz bu plastik poşetin kullanımı azaltmak zorundayız” dedi.

KURUM:”GELECEK ELLİ YILI PLANLAMAK İSTİYORUZ”

Bakanlık olarak bugüne kadar yaklaşık 25 şehri ziyaret ettiklerini belirten Bakan Kurum, “Gördük ki şehirlerin problemleri hep aynı. Çarpık kentleşmeden kaynaklı, bütüncül planlamadan eksik sorunlarla baş bala kalmış ve çözüm arayan bir yerel yönetimlerimiz var. Bu sisteme geçerken mekânsal stratejik plan hazırlığı içindeyiz. Bir hafta önce Tekirdağ’a gittik. 12 tane organize sanayi bölgesi (OSB) var. Bu OSB’ler atık su arıtmalarını orada Ergene ve Çorlu nehrine bırakıyorlar. Bu kaçak deşarjlardan kaynaklı ve plansız yerleşimden kaynaklı. 2012’de Türkiye’nin en büyük çevre projesini başlattık. 5 atık su artıma tesisinin denize derin deşarjını içeriden projenin bedeli 3,5 milyar lira. Bu 5 milyarı da bulabilir. “Orada OSB’leri acaba yeniden yapsak 5 milyara yapar mıyız, değeri 5 milyar eder mi, OSB’ler burada mı yapılmalı” diye düşünülmemiş. Bugün oradaki atık suları toplamak için Türkiye’nin en büyük çevre proje yapmak zorunda kalıyorsunuz. Buna ilişkin 81 ile yazılar yazdık. Süreci üniversitelerle takip ediyoruz. Yaptığımız; tarımın tarım arazisinde, turizmin turizm alanında, sanayinin sanayi alanında olmasını sağlayacak ve istihdamı artıracak düzenlemeyi yapacağız. 50 yıl sonra bir bir öğrenimiz yerimize geçecek. Geldiğinde “50 yıl önce buranın yöneticiler planlamaları niye yapmadılar” demesin. Mekânsal planlamayla önümüzdeki 50 yıllık süreci planlamak istiyoruz. Bence hocalarımızın öğrencilere vereceği en önemli ders budur; planlama. Bu planlamayı her yerde yapmamız gerekiyor.” şeklinde konuştu.

KÖSE: “ÖNCELİKLİ ÜÇ ALANDAN BİRİSİ ŞEHİRLEŞME”

İKÇÜ Rektörü Prof. Dr. Saffet Köse ise 2010 yılında İzmir’in 4. devlet üniversitesi olarak kurulduğunu, bugün 13 fakülte ile planlanmış olan İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesinin araştırma üniversitesi olmayı hedeflediğini belirtti.

Şehirleşme konusunun üniversite olarak destekledikleri araştırma projeleri arasında öncelikli üç alandan biri olduğunu ifade eden Rektör Köse, ” Kentlerimizin küresel dünya kentleri düzeyine erişebilmeleri umuduyla sürdürülebilir kentleşme, kentsel dönüşüm ve bütüncül kentsel planlama ve tasarım konularında bilimsel çalışmaları desteklemeye devam edeceğiz. Üniversite olarak stratejik gelişim planımızda da geniş ölçüde yer verdiğimiz kentleşme, kentsel dönüşüm ve kentsel tasarım konularında gelişmeleri yakından takip etmekte, Kentsel Dönüşüm Anabilim Dalında kentlerin doğal, tarihi ve kültürel değerlerini koruyarak bütüncül ve kent ekosisteminin işlerliğine katkı sağlar biçimde yenilenmesini destekleyen bir anlayışla lisansüstü eğitim vermeye devam etmekteyiz. Doğal ve kültürel miras değerleri ile tanınan İzmir kentimize model oluşturması amacıyla üniversitemiz yerleşkesini de aynı düşünce ve anlayışla yapılandırma çabası içindeyiz.” dedi.

Akademik yıl açılış töreni bir üst ünvana terfi eden hocaların cübbelerini Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un elinden giymesiyle sona erdi.