Bakan Pakdemirli’den ‘Kuru Üzüm’ Toplantısı

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği ile bir araya gelerek 1 Eylül’de yeni ihraç sezonu başlayacak olan çekirdeksiz kuru üzümün katma değerli ihracatı konuşuldu. 

Bakan Pakdemirli’den ‘Kuru Üzüm’ Toplantısı

Bir dizi ziyarette bulunmak üzere İzmir’e gelen Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Ege İhracatçı Birliklerinde (EİB) Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği ile bir araya geldi.
Toplantıda, 1 Eylül’de yeni ihraç sezonu başlayacak olan çekirdeksiz kuru üzümün katma değerli ihracatı için Tarım ve Orman Bakanlığı, Toprak Mahsulleri Ofisi, üretici, ihracatçıların atması gereken adımlar masaya yatırıldı. Toplantı, basına kapalı olarak gerçekleşti.

Ege İhracatçı Birlikleri’nde düzenlenen, “Çekirdeksiz Kuru Üzüm Sektör Değerlendirme Toplantısı”na Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, İzmir Valisi Erol Ayyıldız, Manisa Milletvekili Semra Kaplan Kıvırcık, Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürü Ahmet Güldal, Ak Parti İzmir İl Başkanı Kerem Ali Sürekli, Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Birol Celep, Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, İzmir Tarım ve Orman İl Müdürü Musa Bakan, Manisa Tarım ve Orman İl Müdürü Metin Öztürk, İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Üyesi İlhan Zinciroğlu, Alaşehir Ticaret Borsası Başkanı Hüseyin Soygür, Salihli Ticaret Borsası Başkanı Yetiş Aksoy, Manisa Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Altındağ, İzmir Ziraat Odası Başkanı İbrahim Erdallı, Menemen Ziraat Odası Başkanı Arif Metin Karagöl, Manisa Ticaret Borsası Meclis Başkan Yardımcısı Ali Yılmaz, Turgutlu Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Üyesi Ağah Karaata, Türkiye’nin kuru üzüm ihracatının yüzde 83’ünü gerçekleştiren üzüm ihracatçı firmaları K.F.C. Gıda A.Ş., Işık Tarım A.Ş., Osman Akça Tarım Ürünleri A.Ş., Özgür Tarım Ürünleri A.Ş., TARİŞ Üzüm Kooperatifleri Birliği, Grappa Gıda A.Ş., Pgysa Gıda A.Ş., Uzunoğlu Tarım Ür. Ltd., Şti., Erkanlar Üzüm Ltd. Şti., Daşkan Tarım Ürünleri A.Ş. ve Onur Kuru Yemiş Ltd. Ştd. Firmalarının yöneticileri, Ege Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Altındişli ve Bornova Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürü Tevfik Turanlı katıldı.

Toplantıda söz alan Ziraat Odaları Başkanları, üreticinin 2019/20 sezonu için kuru üzüm fiyat beklentisini 10 TL olarak dile getirdiler.

Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Birol Celep ise; üreticinin 10 TL fiyat beklentisinin makul olduğunu, kuru üzümde bu fiyat seviyesinin aşağısına inilmemesi için TMO’nun 20 bin ton kuru üzüm almasını istediklerini Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli ve TMO Genel Müdürü Ahmet Güldal’a iletti.

“ÜZÜM ÜRETİCİSİNİ MAĞDUR ETMEYECEĞİZ”

 Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, Ege Bölgesi’nin önemli ihraç ürünlerinden çekirdeksiz kuru üzümde 2019/20 sezonunda üreticinin mağdur olmasına izin vermeyeceklerini, üretici ve ihracatçıların taleplerini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a arz edeceğini, üreticilere Kurban Bayramı sonrasında güzel mesajlar iletmeyi amaçladıklarını kaydetti.

Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Birol Celep, “Ekolojik üstünlüğümüzün olduğu alanlara hala vakit varken sahip çıkmalıyız. Türk üzümünün düşük fiyata satılmasına ve ekonomimizin değer kaybına sebebiyet verdirmemeliyiz. 2019/20 sezonunda hedefimiz, 2018/19 sezonundaki fiyatların altına düşmemek olacak. Amerika üzümünü 2500-2600 dolara satarken bizde dünyanın en kaliteli üzümünü yok pahasına satmamalıyız. Bunun için Tarım ve Orman Bakanlığımızın Toprak Mahsulleri Ofisi aracılığıyla piyasada varlığını hissettirmesini bekliyor ve istiyoruz” diye konuştu.

“TÜRKİYE KURAL KOYUCU OLMAK ZORUNDA”

Türkiye’nin, üretiminde dünya lideri olduğu üzüm, kayısı ve incir başta olmak üzere tüm kuru meyvelerde kural koyucu olmak zorunda olduğunu vurgulayan Celep, “55 bin üzüm üreticimizin, gecesini gündüzüne katarak 1 milyon 70 bin dekar alanda aylardır el emeği göz nuru ile yaptığı çalışmalarda hasat dönemine doğru hızla ilerliyoruz. Manisa, İzmir ve Denizli üçgeninde her yıl ortalama 280-290 bin ton üretilen çekirdeksiz kuru üzümün 245-250 bin tonluk büyük bölümü ihraç ederek ülkemize 450-500 milyon dolar arasında döviz kazandırıyoruz. Tamamı yerli ve milli olan çekirdeksiz kuru üzümden elde edilen ihracat gelirinin yüzde 100’e yakınını ülkemize katma değer olarak kazandırıyoruz” bilgisini verdi.

“BİRLİKTE ÇALIŞMAK İSTİYORUZ”

2018 yılında Türk kuru meyve sektörünün 1.3 milyar dolar ihracat rakamına ulaşırken, 1 milyar dolarlık büyük dilimin, çekirdeksiz kuru üzüm, kuru incir ve kuru kayısı ihracatından elde edildiğini belirten Celep, şöyle konuştu:
“Türk üzümü, Türk inciri ve Türk kayısısı dünya genelinde bilinen prestijli marka ürünlerimiz. Sizin liderliğinizde üretici, tüccar, ihracatçı bu ürünlerimizin değerini artırmak için birlikte çalışmak istiyoruz. 2018/19 sezonunda çekirdeksiz kuru üzüm ihracatında güzel bir seviye yakaladık. Son haftalarda çekirdeksiz kuru üzümümüzün ihraç fiyatı 2.200 USD/ton seviyelerine ulaştı. Yıllık ortalamamız ise 2 bin doları aştı. Bu başarıdaki en büyük etken şahsınızın sezon başında Manisa’da yaptığınız, ‘kuru üzüm fiyatını 7.2 TL’nin altına düşürmeyeceğiz’ açıklaması olmuştur.”

“ÇEKİRDEKSİZ KURU ÜZÜM ALIMI YAPILMALI”

Geçtiğimiz dönemde, TMO’nun çekirdeksiz kuru üzüm için taban fiyat açıklaması yapması ve gerektiğinde piyasadan alım yapabileceğini beyan etmesinin, iç ve dış piyasada arz talep dengesinin sağlanmasına ve 2018/19 sezonunda ihraç fiyatlarının rakip ülkelerin ihraç fiyatları seviyelerine yaklaşmasına olumlu katkıda bulunduğunu söyleyen Celep, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Ancak içinde bulunduğumuz sezon boyunca devam eden bu olumlu seyre rağmen, üretim bölgelerinde yapılan ön incelemelere göre 2019/20 sezonu çekirdeksiz kuru üzüm rekoltesinin geçtiğimiz yılki rekolte değerinin üzerinde olacağının işaretlerini vermiş ve bu beklenti şimdiden alıcılar nezdinde fiyat düşüşü beklentisi ortaya çıkarmıştır. Bu açıdan 2019/20 çekirdeksiz kuru üzüm sezonu öncesinde üreticilere güven telkin edilmesi ve piyasayı bozucu spekülasyonların önüne geçilmesi için bir yol haritası belirlenmesi ve TMO’nun bu yıl için de çekirdeksiz kuru üzüm alımı yapması sektörümüz ve ülke ekonomimiz açısından hayati derecede büyük bir önem arz etmektedir.”

TARIM KONSEYİ TOPLANTISI İZMİR’DE

Fındıkta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın taban fiyat belirlediğini hatırlatan Celep, “Bunun tüm tarımsal sektörlere pozitif bir etkisi olacak. Aynı modelin kuru meyve sektörümüze uygulanması ülke ekonomimiz ve tüm paydaşlara fayda getirecektir. Bu itibarla tarımsal ürünlerle ilgili komiteler oluşturduk. Üzüm komitemiz yanında Bilim ve Ekonomi Kurulu kurduk. Üniversiteler, enstitüler, ziraat odaları, borsaları gibi kuruluşların temsilcileriyle omuz omuza yakın temas halindeyiz. Amaç ortak akıl oluşturarak sektörü ileriye taşımak, bir yandan da çiftçinin gelişimini sağlamak. Ayrıca Türkiye İhracatçılar Meclisi aracılığıyla 24-25 Ağustos’ta Tarım Konseyi toplantısını İzmir’de yapacağız” ifadelerine yer verdi.

Yayınlama: 29.07.2019
A+
A-
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.