Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Baklan Ovası’ndaki kuraklığın sebebi “dolu topu” mu?

Denizli’nin Baklan İlçesi’nde büyük bir firmaya ait olan arazide ekili kirazların zarar görmemesi için ‘dolu topu’ adı verilen cihaz ile havaya süpersonik dalgalar gönderilerek gökyüzüne müdahale edildiği bu durumun yağmur bulutlarını da dağıtıldığı iddia edildi. Yağmur yağmamasının sebebini dolu topu olduğunu söyleyen Durumu çiftçiler ise karakola giderek şikayetçi oldular. Jandarma olayı yerinde inceleyerek dolu topu işleminin yapılmasını engelledi.

Denizli’nin Baklan İlçesi’nde büyük

Baklan İlçesinde büyük bir firma tarafından yaklaşık 2 bin dönümlük arazi satın alındı ve bu alana kiraz dikildi. İddiaya göre, mahsullerini dolunun etkilerinden korumak isteyen firma ‘dolu topu’ ismi verilen cihazı kurdu.

DOLU TOPU NE İŞE YARIYOR?


Dolu Topu, dolu bulutlarının toplanmasını ve doluyu oluşturan kristal yapının formunu bozarak oluşmasını engelleme prensibine dayanan bir cihaz. Güçlü sonik dalgalar üreterek gökyüzüne periyodik dalgalar gönderen bir sistem ile firmanın amacına hizmet ediyor. Ancak iddiaya göre, son günlerde sadece dolu yağışını önlemesinin yanı sıra yağmur yağışını da önlemeye başladı. Atılan bombalar yağmur bulutlarını da dağıttı. Bu yüzden yağmur yağmadığını ve kuraklık yaşandığını söyleyen köylüler karakola giderek şikayetçi oldular.

JANDARMA MÜDAHALE ETTİ


Öte yandan sosyal medyada paylaşılan görüntülerde bulutlar toplanmışken, mekanizmadan birkaç kez patlama sesi geldiği görülüyor ve duyuluyor. Mekanizmaya müdahale eden jandarma, atışların sonlandırılması talimatını verdiği öğrenildi.

Baklan Ziraat Odası Başkanı Muharrem Çobanoğlu durumu doğrulayarak “Bunun tente gibi farklı yöntemleri var. Çevre illerde Aydın, Muğla, Manisa gibi yerlerde meyve üreticileri farklı yöntemler ile ürünlerinin zarar görmesini engelliyorlar. Eve büyük bir firmanın arazi alması ve onu işlemesi ekonomik açıdan çok güzel bir şey ama birileri kar veya zarar etmeyecek diye diğer çiftçilerin emeğiyle oynaması yanlış. Köylülerimiz şuanda karakoldalar ve şikayetçi oluyorlar. Biz çiftçimizi yanlı bir şey yapmaması için uyarıyoruz. Biz kanunlara uygun şekilde şikayetimizi yaptık. Yetkililerden yardım bekliyoruz.”dedi.