Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Başkan Ağılönü: 17 Mayıs’tan sonra yasaklar aynı olacaksa biz yandık!

Egeyön Haber kapanma sürecinde meslek odalarının ‘Tam kapanma’ kararına nasıl baktıklarını irdelemeye devam ediyor. Denizli Berberler ve Kuaförler Odası Başkanı İdris Ağılönü, tam kapanma kararı ile ilgili görüşlerini Egeyön Haber Koordinatörü Ahmet Deda’ya anlattı. Başkan Ağılönü, ‘Şimdi kapandık 17 Mayıs’a kadar tamam. Peki sonra ne olacak? Yasaklar sabah 8 akşam 5 devam ederse, biz o zaman yandık esnaf olarak’ dedi.

Egeyön Haber kapanma sürecinde

Egeyön Haber Hükümet tarafından alınan 17 günlük tam kapanma kararından etkilenen meslek odaları ziyaret ederek, görüşlerini almaya devam ediyor. Egeyön Haber Haber koordinatörü Ahmet Deda’nın bu kez konuğu Denizli Berberler ve Kuaförler Odası Başkanı İdris Ağılönü oldu. Başkan Ağılönü, Denizli’de Berber ve Kuaförlerin kapanma kararına bakışını istek ve taleplerini Egeyön Haber’e anlattı.

Gazeteci Ahmet Deda’nın ‘Bayram öncesi daha iyi bir formül bulunamadığı için mi berberler kuaförler tümden kapandı?’ sorusunu yanıtlayarak başladı. Başkan Ağılönü, ‘O konuda bizim bir yetkimiz yok. Şimdi tabi buna Ankara’da karar veriliyor. Bilim Kurulu üyeleri karar veriyorlar. Zannediyorum bu kapanma, yaz sezonunu açabilmek için tam kapanma olarak harekete geçirildi. Biz 9 gün bekliyorduk fakat bayram öncesi olduğu için 17 gün yaptılar. Biliyorsunuz Rusya ve Amerika uçuşlara Türkiye’yi kapattı. Ardından Avrupa kırmızı listeye aldı. Turizmle ilgili sezonu daha iyi açabilmek için bu kararı aldılar. 2021 yılındaki turizm gelirlerinden ülkemizin bu yoksun kalmasın diye devletimiz hükümetimiz böyle bir karar aldı. İnşallah faydası olur vakalar düşer ve bir daha böyle kapanmak zorunda kalmayız.’ diye konuştu.

AĞILÖNÜ, BU KAPANMANIN FAYDASI OLACAK MI? SORUSUNU BÖYLE CEVAPLADI

‘Peki sayın başkan sizce bu kapanmanın faydası olacak mı?’ sorusunu da yanıtlayan Başkan Ağılönü, ‘Şimdi, Filim kurulu pardon Bilim Kurulu’ndakiler böyle düşünmüşler. Yıllarca bu işlerde dirsek çürütmüşler, saçlarını dökmüşler. İlla ki bir bildikleri vardır heralde.’ dedi.

‘DEVLETTEN DESTEK ALAMAYAN ÜYELERİMİZ VAR’

Denizli Berberler ve Kuaförler Odası’nda 1520 üyelerinin olduğunu ve üyelerinin çalışanları ile birlikte 4 bin 500 kişiye yakın kişinin bu sektörden ekmek yediğine dikkat çeken Ağılönü, tam kapanma süresi boyunca üyelerinin geçimlerini nasıl sağlayacağı sorusuna yanıt verdi. Başkan Ağılönü, Devletimiz belli bir süredir kısa çalışma ödeneği veriyor. Devletimiz bir yıla yakındır buna devam ediyor. Bu 6. aya kadar uzatıldı. Kira stopajları vardı buralarda indirime gidildi. Bizim taleplerimiz oldu. İsteyenin bir yüzü vermeyenin iki yüzü yani şimdi. Biz istiyoruz tabi ama. 3 ay biner lira da destek aldı arkadaşlarımız. Kira yardımları oldu tabi. Bu destekleri alamayan arkadaşlarımız oldu. Zor alan oldu. Bunun tabi kira ödemeleri konusunda arkadaşlarımızın banka üzerinden çalışmaması nedeniyle olduğu söylendi.’ diye konuştu.

İCRALIK OLAN ESNAF, SOSYAL YARDIM ALABİLDİ Mİ?

Son zamanlarda icra işlemleri uygulanmayacak diye bir karar alındı. Peki icralık Esnaf sosyal yardım alabildi mi? sorusuna Ağılönü, Orada da bir kanuni boşluk var herhalde bazı arkadaşlarımızın postane hesapları veya banka hesaplarında icra varsa yardıma el koyulmuş. Bence o yardıma icra el koymamalı. Bununla ilgili yasal düzenleme yapmalılar bence hızlı bir şekilde.’ diyerek yanıt verdi.

‘BİN KİŞİLİK TESKTİL FABRİKASINDA BİR ŞEY OLMUYOR DA..’

Gazeteci Ahmet Deda’nın ‘Bin kişinin çalıştığı bir tekstil fabrikasında bir şey olmuyor, bir berber iki kişi tıraşa gelemiyor. Bu müstehak mıdır?’ sorusuna yanıt veren Başkan Ağılönü, ‘Müstehak değil. 2020 yılında 51 gün kapanmıştık. O günden bu güne hastalığın seyrinden bu yana üyelerimiz oldukça bilinçli. Bugün hangi berber salonuna gitseniz hijyenik malzemeler, tek kullanımlık malzemeler için hazır. Mesela tek kullanımlık havlular var. Yine pamuklu havlular var size özel. Arkadaşlarımız bunlara dikkat ediyor. Ben şu veya bu suçlu demiyorum ama. Bu süreçte biz iğneyi kendimize çuvaldızı başkasına batırmamız gerekiyor. Biz bu konuda çokça kez eğitim yaptık. Bu konuda biz kendi meslektaşlarımız açısında gerekli titizliği gösterdiğimizi düşünüyorum.

ESNAFIN AKLINDAKİ ASIL SORU KAPANMADAN SONRA NE OLACAK?

Tamam kapanma kararının ardından devam edecek süreçte ilgili de endişelerinin olduğu ifade eden Başkan Ağılönü, ‘Şimdi kapandık ama asıl iş şimdi başlıyor. 17 Mayıs’a kadar kapalıyız tamam. Peki sonra ne olacak? Bununla ilgili sizin bir bilginiz var mı? Şimdi esas konuyu katıldığım bir televizyon programında da dile getirdim. Yaz sezonu geliyor. Tam kapanmadan sonra da yasaklar sabah 8 akşam 5 olursa asıl o zaman yandık biz esnaf olarak. Sabah 8 akşam 9 olmalı. İnsanların mesaileri var. İşten çıkan müşterilerimiz bize ne zaman gelecek yani? Bu konuda umarım isabetli kararlar alınır.’ ifadelerini kullandı.