Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Başkan Pekdaş: Türkiye’de 25 Yıldır Adalet İşletilmiyor

Konak Belediyesi’nin Temmuz ayı

Konak Belediyesi’nin Temmuz ayı olağan meclis toplantılarının ilk oturumu Belediye Başkanı Sema Pekdaş yönetiminde gerçekleştirildi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclis Toplantı Salonu’nda yapılan oturum açılışında söz alan Başkan Pekdaş, 2 Temmuz 1993’te Sivas’taki Madımak Oteli’nin ateşe verilmesiyle katledilenleri andı. Asım Bezinci, Nesimi Çimen, Hasret Gültekin, Metin Altıok, Asaf Koçak ve Behçet Sefa Aysan’ın da aralarında bulunduğu 37 kişinin öldürüldüğü katliamı bir kez daha lanetleyen Başkan Pekdaş, “Sivas’ta sadece fikirlerini söyleyen insanlar yandılar, yakıldı… Oysa fikirlerin yargılanacağı tek yer mahkemeler olmalıydı. Masum insanların linç edilmesi olmamalıydı. Bu acı ve elim olayla maalesef yargıda da hesaplaşma yaşanmadı. Oysa bir ülkenin huzurunu, yurttaşların güvenini sağlayacak tek şey hukukun üstünlüğü ve adaletin gerçekleşmesidir. Devletleri ayakta tutan kavram adalettir. Adaleti gerçekleştirmek devletin asli görevidir. Maalesef Türkiye’de 25 yıldır adaletin hala işletilmiyor olması en acısı” dedi.

“Nefretle Kınıyoruz”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkanvekili Ahmet Karadağ da Madımak katliamında yaşamını yitirenleri anarak, yangını çıkanları lanetledi. Karadağ, “Şahsım adına bu vahşetten utanıyorum. Maalesef bu ülkede insanların yakılmasını, yakanın da yanına kar kalmasını gördük. Faillerin yakalanmaması bana utanç veriyor. Devletin bu işi acilen çözmesi gerektiğini düşünüyorum. Neden saklanıyor, neden çözülmüyor, onu da bilmiyorum… Ortaçağ Avrupasında insanlar cadı oldukları iddiasıyla yakılıyordu. 25 yıl önce de insanlar canlı canlı yakıldı. Yobaz olduktan sonra hangi dinden olursa olsun bu vahşeti yapanları nefretle kınıyorum. Bir koca kentin meydanında, herkeslerin içinde, bir otelde insanları yakmanın vahşet boyutunu tarif edemiyorum. Ben topluluğa olan saygımdan ötürü sadece aşağılıyorum ve şiddetle kınıyorum” diye konuştu.

‘Dış Güçler’ Çıkışı

Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Grup Sözcüsü Abdullah Siyahkoç da konuyla ilgili olarak, “Madımak’la ilgili ne söylenebilir ki… 1993 yılında meydana gelen ve kimlerin yaptığı belli olmayan bu olayı biz de kınıyoruz. Bu ülkenin üzerinde kirli eller her zaman vardı. Bizlerin, bu ülkenin birliği ve beraberliği için bir birimizi sevmemiz gerekiyor. Bu katliamın failleri 25 yıldır ortaya çıkmıyorsa, ülkemiz üzerinde dış güçlerin etkisinin ne kadar güçlü olduğu görülüyor” dedi. Bu sözlere CHP’li Karadağ tepki göstererek, “Geçmişte kim yaparsa yapsın, devlette devamlılık esastır. Devlet geçmişiyle de yüzleşmelidir. Hatalarından ders çıkarmalıdır. Sadece Madımak’la da sınırlı kalmamalı, 1980 askeri darbesinde de katledilip, öldürülenlerin failleri ortaya çıkarılsın” açıklamasını yaptı. Karadağ’ın sözleri üzerine Siyahkoç bir kez daha söz alarak, “AK Parti olarak herkesin fikirlerini özgürce söylenmesinden yanayız, hiç kimsenin öldürülmesini kabul etmiyoruz” dedi.

“Devletin Temeli Hukuktur”

Meclisteki Madımak katliamı tartışmaları dilek ve önerileri bölümlerinde de devam etti. Aynı zamanda Konak Kent Konseyi Başkanı olan Hamit Mumcu, “Yüreklerdeki yangın 25 yıldır hiç sönmedi. Kaybettiğimiz canları saygıyla anıyor, gerici yobazları şiddetle kınıyorum” dedi. Karşılıklı söz almalar üzerine son olarak Başkan Pekdaş, “İnsanların farklı düşünme, farklı inançlarda olma hakları vardır. Bu hakların teminatı da hukuk devleti ve adalettir. Bizim ihtiyacımız olan tek şey, hukukun üstünlüğü ve yurttaş haklarıdır. Bu ülkenin adalete ve hukuka ihtiyacı var. Söylemek istediğimiz sadece bu” diyerek toplantıyı kapattı.