Başkan Yıldız: Esnaf olarak bizler de yeni dünya düzenine ayak uydurmalıyız

Egeyön Haber ekibi Denizli’de Kaleiçi Kültür ve Güzelleştirme Derneği Başkanı Soner Yıldız’ın konuğu oldu. Denizli’de Tarihi Kaleiçi’nde pandemi döneminde işlerin nasıl olduğunu soran ekibimize Başkan Yıldız, içtenlikle yanıtladı.

Başkan Yıldız: Esnaf olarak bizler de yeni dünya düzenine ayak uydurmalıyız
Yayınlama: 25.04.2021
A+
A-

Egeyön Haber Denizli’de iş insanları, esnaflar ve muhtarlarla gündemin nabzını tutmaya devam ediyor. Ekibimiz bu kez Denizli’nin Tarihi Kaleiçi çarşısında pandemi döneminde yaşananları yerinde gözlemledi. Kaleiçi esnaflarında pandemi sürecindeki iş durumlarını, döviz kurlarının işlerini etkileyip etkilemediğini,  Kaleiçi Kültür ve Güzelleştirme Derneği Başkanı  Soner Yıldız’a sordu.

KAÇ YILDIR KALEİÇİ’NDE ESNAFLIK YAPIYORSUNUZ?

45 yıldır burada esnafım. Biz aslen Malatyalıyız. Babamlar 50’li yıllarda Denizli’ye gelmişler. Kaleiçinde çorap ve sakız satarak bu işe başladım.

 KALEİÇİ KÜLTÜR VE GÜZELLEŞTİRME DERNEĞİ NE ZAMAN KURULDU, NE GİBİ FAALİYETLERDE BULUNUYOR?

Derneğimiz 20 yıldır faaliyette. Öncelikle çarşımızdan bahsedeyim. Bizim çarşımızın tarihi 1200’lü yıllara dayanmaktadır. Burada Selçuklular döneminden beri devam eden bir ticaret geleneği var. Çarşıda 650’ye yakın iş yeri, 60-65’e yakın farklı meslek kolları var. Baharatçı, kebapçı, ayakkabıcı, gelinlikçi, kuyumcu, bakırcı aklınıza ne gelirse burada var. Çarşımız aynı zamanda ahilik geleneğinin devam ettiği bir çarşıdır. Eski alışveriş gelenekleri devam etmektedir. İnsanlar geldiğinde oturulup konuşulur, çay kahve içilir, güzel dostluklar ve diyaloglar kurulur. Aynı zamanda geleneksel yardımlaşmalarda devam etmektedir. Örneğin kahvaltılarımızı birlikte eder, öğle yemeklerimizi birlikte yeriz.

PANDEMİ ÇARŞIYI NASIL ETKİLEDİ?

Tüm dünya da olduğu gibi, ülkemizi ve bizi de ekonomik olarak çok etkiledi. Bununla beraber pandemi ile birlikte birçok yasak geldi. Düğünler, nişanlar ve kınalar iptal edildi ya da sınırlı sayıda yapıldı. Bizim çarşımız düğünlerden beslenen bir çarşı dolayısıyla insanlar buraya gelmeyince işlerimiz düştü. Kimi zaman dükkanlarımızı açmadığımız zamanlar, çok az alışveriş yaptığımız ya da hiç siftah yapmadığımız zamanlar da oldu. Pandeminin bir an önce bitmesini ve işlerimizin açılmasını bekliyoruz. İşlerimiz çok yoğun olmadığı için zor zamanlar geçiriyoruz.

DOLARIN YÜKSELİŞİ SİZİ NASIL ETKİLİYOR? OLUMSUZ YÖNDE BİR ETKİLENME VARSA TERLİ ÜRETİME YÖNELMEK MÜMKÜN MÜ?

Maalesef bu durum bizi olumsuz etkiliyor. Çünkü özellikle bizim sektörde birçok ürün dışarıdan geliyor. Dolar sabit kalmadığı için bir aldığımız malı diğer sefere ne kadar alacağımızı bilemiyoruz. Dolayısıyla sermaye erimesi yaşıyoruz. Benim kişisel görüşüm artık üretim ekonomisine geçmemiz gerektiğidir. Artık dışarıdan mal almak yerine kendi ülkemizde üretmemiz gerektiğini düşünüyorum. Böylece hem bizim ulaşmamız kolay olur, hem istihdam sağlanır hem de ülke ekonomisine bir katkı sağlanmış olur.

BAŞKAN YILDIZ ESNAFLARA SESLENDİ

Egeyön Haber aracılığı ile esnaflara seslenen Başkan Yıldız, “Buradan sizin vasıtanızla esnaf arkadaşlarımıza seslenmek istiyorum. Artık alışveriş teknikleri, düzenimiz ve alışkanlıklarımız değişiyor. Esnaf olarak bizlerde yenidünya düzenine ayak uydurmalıyız. Bunlara uygun hamleler yapmalı, interneti daha aktif kullanmalıyız. Fiyat istikrarını oluşturmalı, daha güler yüzlü hizmet vermeliyiz. Burada yapısal anlam da gelen müşteriyi memnun edecek her türlü değişikliği yapmalıyız ki gelen müşteri tekrar gelmek istesin.” Dedi.

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.