Bayraklı Kadın Gücü Derneği’nden Basın Açıklaması

Bayraklı Kadın Gücü Derneği’nden Basın Açıklaması

Bayraklı Kadın Gücü Derneği  13-14 Eylül tarihinde “Kadına Şiddet ve Çocuk İstismarına Hayır” çalıştayını tamamlayarak bir basın açıklaması yayınlandı.

Basın Açıklaması şu şekilde;

Herkesin bildiği ve gördüğü,  korku filmi gibi izlediği, belki yüzlerce yıldır süren kadına şiddet, çocuklara istismar olayları toplumların en önemli sorunlarının başında geliyor. Daha da kötüsü, günlük kaygılarla uğraşılırken bu tür olayların sıradanlaşması tehlikesi baş gösteriyor. Haberlerde bu olayların sadece “sayı” üzerinden değerlendirilmesi de, insani boyutunu arka plana itiyor. Olaylardan yola çıkılarak filmler yapılıyor, kitaplar yazılıyor, felsefeciler, eğitimciler, psikologlar çalışmalar yapıyor ama şiddet ve istismar durmuyor hatta artıyor.

Sorunun önemini bir kez daha dile getirmekle yetinmeyerek,  çözümü için yola çıkan Kadın Gücü Derneği Bayraklı Şube Başkanı Songül Gök,  “Kadına Şiddet ve Çocuk İstismarına Hayır” konulu çalıştayın gerçekleşmesini sağladı. Siyasi parti ve sivil toplum temsilcilerini, kamu kurumlarının yetkililerini, akademisyenleri, yerel yöneticileri, gazetecileri ve hukukçuları bir araya getirdi. İki gün süren çalıştaydan çıkan sonuçlar, şiddet ve istismarın korkunç yüzünü bir kez daha gözler önüne serdi. Tüm katılımcılar, daha etkin ve somut çalışmalar yapılması konusunda birleştiler. Bu konuda devletin yanı sıra tüm kurumların ve hatta bireylerin de çaba göstermelerinin şart olduğunu belirlediler. Detaylı bir rapor olarak hazırlanacak çalıştayın notları bile, sorunun ne derece vahim olduğunu ortaya çıkardı.
“Şiddet şiddeti doğuruyor, şiddet gören şiddet uyguluyor ve genişleyerek dağılıyor. Cinsiyet eşitliğine inanmayan erkek, şiddet uyguluyor. Değersiz kılmak, kısıtlayıcı davranışlar, aşağılama, telefonu kontrol etmek, parasına el koyma, hamile kaldığı için işten çıkarma gibi olaylar psikolojik şiddettir. Aslında tüm kadınlar şiddet riskine sahiptir, sadece şekli değişiyor. Şiddete uğrayan kadın güvensiz oluyor, fiziksel ve ruhsal sağlığı bozuluyor. Kendini ihmal ediyor, hedefleri olmuyor. “

ÇOCUĞA İSTİSMAR GELECEĞE ENGEL

Yarınlarımızı emanet edeceğimiz çocuklarımıza karşı yapılan istismar olayları, toplumun geleceği açısından da önemli riskler oluşturuyor. Yaşamlarının ilk adımlarında hayatları karartılan çocuklarımıza iyi bir gelecek hazırlamak her bireyin görevidir. Çalıştaydan çıkan sonuçlarda istismarın nedenleri  şöyle dile getirildi:
“Aile ortamı ve eğitim düzeyi,  çocuk istismarıyla ilişkilidir. Yaşam koşullarının çocuk için uygunsuz olduğu aile ortamlarında (yoksulluk, göçmenlik, madde kullanımı, kırsalda yaşam, sağlıksız aile) istismar olayları daha sık görülüyor. İstismarın fiziksel, duygusal, cinsel, ekonomik ve siber çeşitleri bulunmaktadır. Cinsel ve fiziksel istimar olayları görünür durumdadır. Oysa çocuğun yaşına uygun olmayan işlerde çalıştırılması, dilendirilmesi gibi örnekler de istismardır. Siber istismar yeni bir kavram. Sosyal medya aracılığıyla yapılmaktadır. Tüm istismar vakalarında çocuğun eğitim hayatı sekteye uğramakta ve sağlığını kaybetmektedir. Çocuk; aile bireyleri, bakıcısı, öğretmenleri, arkadaşları tarafından istismara uğramaktadır. Medyadaki bazı haberlerin yanlış kullanımı, çocuğun masumiyetinin reklam amaçlı kullanımı, ünlü kişilerin rol model olarak alınmasıyla madde kullanımının olağan algılanması istismar örnekleridir.”

ÇÖZÜM İÇİN  ORTAKLAŞA MÜCADELE  ŞART

Çalıştay sonunda katılımcıların tezleri doğrultusunda,  tüm kamu ve STK’ların ortaklaşa yürüteceği kapsamlı ve etkin çalışmanın şart olduğu vurgulandı. Öne çıkan ana başlıklar şöyle özetlendi:“Farkındalık arttıkça cesaret de artıyor, sadece kadınların mücadelesi yetmiyor, erkekler de fgarkında olmalı. Bu amaçla; sosyal medya etkin kullanılmalı. Hizmetiçi eğitimler interaktif olmalı. Kurumlar arası İşbirliği yapılmalı. Toplumsal cinsiyet eşitliği eğitimleri hobi olmaktan çıkarılmalı. Kanunlardaki cinsiyete dayalı ögeler değiştirilmeli. Yasal değişimlerin takipçisi olunmalı. İlkokuldan itibaren bireyler eşitlikçi cinsiyet ile yetiştirilmeli. Kadın insan hakları eğitimleri yaygınlaştırılmalı. Halk eğitim merkezlerinde kurslar verilmeli. Kamu personeli cinsiyet eşitliği ve insan hakları konusunda eğitilmeli. Rehabilitasyon hizmetlerine yönelik alt yapı olmalı. Sadece şiddet görene de şiddeti uygulayana da eğitimden geçirilmeli. İşverenlere (Ticaret odası ve sanayi odaları işbirliği ile) eğitimler verilmeli. Bildirimler konusunda toplumsal farkındalık yaratılmalı bilinç arttırılmalı. 3. sayfa haberleri ve görseller azaltılmalı. Filmler şiddeti kanıksatıyor, şiddet reyting kaygısı ile sunuluyor.  Mağdur daha suçlu konumda görünebiliyor. Cezalar şikayete bağlı olmamalı. Yerel yönetimlerin bu konuda farkındalık yaratacak etkinlikler ve uygulamalar yapmaları gerekir. Milli Eğitim Bakanlığı eğitimi müfredata eğitim almalı. Kurumların koordinasyonları arttırılmalı,  STKl’arın da olduğu kurullar oluşturulmalı. ŞÖNİM’ler kuruldu ama ne yapıldığı belli değil. Kadınların istihdamı ve ekonomik özgürlüğü sağlanmalı. Yapılan etkinlikler ve faaliyetler duyurulmalı.”

ÇOCUK İSTİSMARI KANAYAN YARA

Çocuk istismarı olayları da, her geçen gün artıyor. Bu olayların da önlenebilmesi için alınması gereken önlemler ana hatlarıyla şöyle dile getirildi:
“Cinsel tabular yıkılmalıdır. İnsana insan gibi yaklaşılarak samimi ve yapıcı olunmalıdır. Yasaları uygulanabilir kılmak,  hakları anlatmak şart.  Sadece cinsel istismarın konuşulması yerine duygusal, fiziksel ve ekonomik istismar da konuşulur olmalıdır. Zorla çalıştırılan ve suça sürüklenen çocukların istismara uğradığı kabul edilmelidir.  Koruyucu ve önleyici sağlık tedbirleri, sağlık ocakları tarafından yapılmalı.  İstismarın temelde önlenmesi için evlenme öncesi evlilik eğitimi ve sertifikası  verilebilir. Okullarda aileler belirli aralıklarda eğitime alınmalı. Öğretmenler, sağlık çalışanları gibi meslek üyeleri üniversite eğitimleri sırasında zorunlu ders kapsamında eğitimden geçirilmeli. Ayrıca bu meslek üyelerine hizmetiçi eğitim programları düzenlenmelidir. Multidisipliner çalışmalar yapılmalıdır. Çocuklar istismar konusunda yaş dönemlerine uygun şekilde eğitilmelidir. Meslek örgütleri, sivil toplum ve kamu kuruluşları aracılığı ile baba okulları oluşturulmalıdır. Aile eğitimleri katılımcıların eğitim ve kültürel özellikleri dikkate alınarak etkili eğitim yöntemleri ile yapılmalıdır. Eğitim programları üniversiteler, ilgili meslek örgütleri işbirliği içinde hazırlanmalıdır. Yerel yönetimler, muhtarlıklar çocuk istismarına duyarlı hale getirilmeli. “

Çalıştayın panelistleri; E.Ü. Prof. Dr. Aynur Uysal, Yaşar Üniversitesi’nden Prof. Dr. Timur Demirbaş, Dr. Candide Şentürk, İzmir Tabip Odası’ndan Prof. Dr. Serpil Salacin, İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Misket Dikmen, Katip Çelebi Üniversitesi’nden Doç. Leyla Baysan Arabacı, İzmir Barosu’ndan Av. İlke Erol, UCİM Saadet Öğretmen Çocuk İstismarı ile Mücadele Derneği’nden Saadet Özkan ve Yücel Ceylan acil önlemler alınması konusunda birleştiler.

İki gün süren çalıştaya protokol konuklarının ilgisi yoğundu. İzmir CHP Milletvekili Atilla Sertel, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Sırrı Aydoğan, CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Fatma Köse, Genel Sekreteri Ayfer Cömert, Kadın Kolları MYK üyesi Perihan Yardımcı, CHP İzmir İl Sekreteri Birgül Değirmenci, İl Kadın Kolları Başkanı Nurşen Balcı ve yönetim kurulu üyeleri,  Kadın Gücü Derneği Genel Başkanı Sema İzgür ve yönetim kurulu üyeleri,  Yaşar Üniversitesi  Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Nazım Sözer, İzmir Kadın Kuruluşları Birliği Başkanı Tülin Eraslan, Kimya Mühendisleri Odası Başkanı Saadet Çağlın ve yönetim kurulu üyeleri, Kent Konseyi Başkanı Kızbes Seyhan Aydın, Bayraklı Müftüsü Bilal Doğan, Bayraklı Belediye meclis üyeleri Necati Yıldız, Cindi Can Polat, Hatice Tatlı, Bayraklı Çıldırlılar Derneği, Bayraklı Hanaklılar Dernek Başkanı, Dörtler Derneği yönetim kurulu üyeleri, mahalle muhtarları, Türk Kadınlar Birliği Bayraklı ve Bornova şube temsilcileri, UCİM, Kader Yönetim Kurulu üyesi Tansel Namlıses, Emekli-Sen yöneticileri, Kadın Gücü Derneği Bilim Kurulu Danışmanı Dr. İsmail Okçay katıldılar.  CHP Genel Başkan Yardımcılarından Ordu Milletvekili Seyit Torun, Bursa milletvekili Orhan Sarıbal, Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya,  İzmir milletvekilleri Kamil Okyay Sındır, Özcan Purçu, Serpil Kemalbay Pekgözegü, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile İyi Parti Genel Başkan Yardımcısı İzmir Milletvekili Musavvat Dervişoğlu da  mesajlaryla destek verdiler.
Teşekkürlerimizle…

Songül GÖK

KADIN GÜCÜ DERNEĞİ
BAYRAKLI ŞUBESİ
BAŞKANI

Yayınlama: 27.09.2018
A+
A-
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.