Ana Sayfa Arama Galeri Video
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Birtürk’ten Denizli’deki İki Önemli Bina için Çürük İddiası

MHP Denizli İl Başkanı Cafer Birtürk, Gazeteci Ahmet Deda’nın sorularını yanıtladı. İstanbul Kartal’da yaşanan bina çökmesi sonucu yaşanan felaketin ardından Denizli’de kentsel dönüşümü masaya yatıran ‘Duayen ikili’ konuyu derinlemesine irdeledi. Gerçekleştirilen röportajda en çarpıcı kızım ise Birtürk’ün Denizli’de iki önemli kuruma ait binaların çürük olduğunu iddia etmesi oldu.

MHP Denizli İl Başkanı

Geçtiğimiz günlerde İstanbul Kartal’da 8 katlı bir bina çöktü. 21 kişinin yaşamını yitirdiği olayın ardından kentsel dönüşüm tartışmaları yeniden alevlendi. MHP Denizli İl Başkanı Cafer Birtürk ile bir röportaj gerçekleştiren Gazeteci Ahmet Deda, deneyimli siyasetçiye Denizli’deki binaların durumunu ve kentsel dönüşümün nasıl olması gerektiğini sordu.

MHP İl Başkanı Cafer Birtürk değerlendirmesine 1999 yılında yaşanan Marmara Depremini hatırlatarak başladı.

”BİZ YAPTIK, BELEDİYE RUHSAT VERDİ” SÖZÜNÜ HATIRLATTI

Türkiye 1999 yılında korkunç bir depremle yüzleşti. Bu depremde Yalova, Gölcük, Kocaeli, İstanbul çok büyük hasar aldı. Binlerce insan canından oldu. Bu depremde bir müteahhitin sözü çok önemliydi. ”Biz yaptık, belediye ruhsat verdi” dedi. Yani hiç sorgulanmadıklarını, takip edilmediklerini söyledi. Aynı adam deniz kumlarını yıkamadan çimentoya karıştırdıklarını ve bina yaptıklarını söyledi. Belediyenin hiç bir uyarısı da olmamış.

Denizli’deki yanlış yapılaşmaya dikkat çeken Birtürk:”DENİZLİ’DE BİNA ENFLASYONUYLA KARŞI KARŞIYAYIZ”

Denizli’ye bakacak olursak, birinci derece deprem bölgesidir. 1976 yılında Denizli çok ciddi bir depremle karşılaştı. Fay hattı belli İstiklal ve Topraklık bölgesinde, alt zemini sağlam olan yerler ise Kınıklı, Servergazi bölgesidir. Buralarda hala ders alındı ve katlı binalara ruhsat veriliyor. İstiklal Caddesi’nde 8-10 katlı binalar var. Bu hatayı tekrar tekrar yapmanın anlamı yok. Denizli’nin silüetini bozan örneğin Simpaş ve devam eden yüksek binalar var. Halbuki Denizli tarıma elverişsiz bölgelerde yapılanmaya yoğunluk kazandıracakken, tarıma elverişli yerleri binaya dönüştürüyoruz. Baktığımızda Denizli’de bir bina enflasyonu ile karşı karşıyayız.

BİRTÜRK’TEN ADLİYE VE PAMUKKALE TAPU MÜDÜRLÜĞÜ BİNASI ÇÜRÜK İDDİASI

Ahmet Deda ile gerçekleştirdikleri eski bir televizyon programında adliye binasının çürük olduğunu söyleyen Birtürk, bunun yanısıra Pamukkale Tapu Müdürlüğü binasının da çürük olduğunu söyledi.

Denizli’deki adliye binası çürüktür ve tehlikelidir. Yine Pamukkale Tapu Müdürlüğü Binası çürüktür. Bu binalar hakkında endişeler var. Geçtiğimiz günlerde Pamukkale Tapu Müdürlüğü’ne gittim. Otururken çatısının aktığını gördüm. Bu bina çok sağlam olsa çatısı akar mı? Bu benim gözümle gördüğüm birşeydir.

”BÖLGESEL KENTSEL DÖNÜŞÜMLER UYGULANMALI”

Cafer Birtürk, Ahmet Deda’nın Cumhur İttifakı Belediye Başkan Adayı Osman Zolan ve Millet İttifakı adayı Ümit Bahtiyar’ın halka kentsel dönüşüm için ciddi sözler vermeli yorumunu değerlendirdi.

Kentsel dönüşüm sağlıksız binalardan sağlam binalara geçmek için yapılır. Bir kentte mevzuat, para buna elverişli olmayabilir. Aylık 300-400 lira ile çok sağlam bir bina elde edemezsiniz. Denizli’de bölgesel kentsel dönüşümler uygulanmalı.

YIKILAN ÜÇGEN ÇARŞISINI DEĞERLENDİRDİ

Orası bölgesel olarak çok farklı bir yerdir. Ben oranın yapılışına şahit olmuş biriyim. Çok iyi niyetlerle yapılmış ve o günün şartlarına cevap verir diye yapılmış bir yerdir. Ama zamanla burada ticaret haneye uygun sistem oluşmadığı için baktığımızda sadece alt katlarda dükkanlar olduğunu üst katta olmadığını gördük. Canlandırmak için resmi kurumlar taşıtıldı ama hiçbir zaman tutmadı. En nihayetinde o kötü görüntü ortadan kalkmış oldu.

BİRTÜRK’TEN DENİZLİ İÇİN ACI İTİRAF

Ben en başından beri Denizli’de güzel bir kentleşmenin, düzgün bir yapılaşmanın olmadığı düşüncesindeyim. 1956’ta Denizli’ye geldim. İkinci Ticari yolda, Doktorlar Caddesi’nde çok güzel iki katlı, renkli, kiremitli evler vardı. Bunlar yerinde bırakılabilir. Arkasında 2-3-4 katlı binalar yapılabilirdi. Şimdi inanılmaz yüksek binalar var. Görüntü kirliliğini engelleyemiyorsunuz. Örneğin tarihi Devlet Hastanesi vardı. Ben hala sorarım bu güzel tarihi yapı niye yıkıldı. 50 yaş üstü herkes hatırlar. Yani geçmişten günümüze Denizli son derece sağlıksız yapılaşma yaşadı.

Birtürk’e, Gazeteci Ahmet Deda tarafından Cumhur İttifakı adayı Osman Zolan’a kentsel dönüşüm hakkındaki tavsiyeler soruldu.

”BU KONU ZOLAN MESELESİ DEĞİL”

Bu konu Osman Zolan, Sayın Tıkıroğlu meselesi değil. En başta Denizli’de yapılanma olsaydı bu sorunlar yaşanmazdı. Konya, Kayseri’ye baktığımızda çok güzel sistemler geliştirilmiş ve şehirlerin silüeti bozulmamış. Ama Denizli’ye baktığınızda görüntü kirliliği var. Yani Denizli’ye başından beri yapılaşmaya çok önem veren belediye başkanı gelmemiştir. Bundan sonrada bu sistemi yeniden yıkıp yapacak belediye başkanı geleceğine inanmıyorum. Çünkü herkes elinde böyle bir Denizli bulmuş. Bu süreçte en iyi yapılan işin alt ve üst geçitler, park bahçelerin düzenlenmesidir.

HAZIRLAYAN: ORAL CAN TATAR