‘Biz devletten destek almadık, alanı da ben görmedim’

Egeyön Haber ekibi, Denizli’de esnafların durumu sordu, dertlerini dinledi. Kafe işletmecisi İskender Mutluoğulları pandemi döneminde paket satışlarının kazandırıp kazandırmadığını, tam kapanma kararının faydasının olup olmayacağını ve devletten yeteri kadar destek alıp almadıkları sorularına açık yüreklilikle yanıt verdi.

‘Biz devletten destek almadık, alanı da ben görmedim’
Yayınlama: 03.05.2021
A+
A-

Egeyön Haber ekibi, tam kapanmanın başlamadan önce Denizli’de işletme sahiplerini ziyaret etti. Peki Tam kapanma kararı hakkında esnaflar ne düşünüyor, devletten yeteri kadar destek alabiliyor mu?, kapanma kararları faydalı olur mu, paket satışları esnafa yeterince kazandırıyor mu? Kafe İşletmecisi İskender Mutluoğulları bu sorulara içtenlikle yanıt verdi.

 İşte gerçekleştirdiğimiz röportaj:

İskender Mutluoğulları – Kafe işletmecisi

Esnaf olarak son 1 yıldır yaşadığınız sıkıntılar neler? Bu süreçte devletten yeteri kadar destek aldınız mı?

Pandemi de en çok sıkıntıyı biz kafe işletmecileri olarak yaşadık. Genelde halk otobüsleri, bankalar, insanların yaşadığı her yer açık ama ne hikmetse bütün cezalar kafecilere, kahvecilere, halkın ihtiyacı olan yerlere kesiliyor. Esnaf olarak bu cezayı sadece bizlerin ödemesini doğru bulmuyorum. Devletten destek almadık, ben alanı da görmedim.

İşletmelerde paket servise dönülmesi işlerinizi nasıl etkiledi?

Paket durumumuz olması gereken gibi şu an. Sıkıntı ham madde de herkes kafasına göre bir fiyat belirliyor. Bu sefer de fiyat artışlarından dolayı bizler sıkıntı yaşıyoruz. Bir kontrol merkezi yok. Bizler bu artışı müşteriye yansıtamıyoruz ve bu yüzden sıkıntı yaşıyoruz.

Son alınan 17 günlük kapanma kararından sonra, esnaf biraz daha rahatlar mı yoksa süreç bu şekilde mi devam eder?

Ben 17 gün kapanma diye bir şey olduğunu düşünmüyorum. Bu kapanma çalışmayanlara oldu. Herkes yine iznini alıp çıkıyor. Sadece esnaf kapalı. Banka açık, SSK açık, vergi daireleri açık, fatura yatırılabilecek yerler açık. Nereler kapalı, sadece kafeler. 17 gün tam kapanma böyle mi olmalı? Tam kapanma demek her yerin tam olarak kapalı olması ve devletin gereken desteği sağlamasıyla olur. Ama devletimizden ben böyle bir şey görmedim.

Bir esnaf olarak talepleriniz neler?

Esnaf olarak değil, bir vatandaş olarak biz bu ülkeye vergi ödüyoruz, biz bu ülke de fedakarlık yapıyoruz. Biz bunları yaparken devletimizin de fedakarlık yapması lazım. Mesela bazı şeylerden stopajımızı almaması gerekiyor. Çünkü ben kazanmıyorum ki bu bir döngüdür. Stopajın ödenmesi lazım, vergilerin ötelenmesi lazım ve ya KDV’lerin düşürülmesi lazım. Bunu yapacak olan devlettir. Devletin buna ön ayak olması lazım.

Röportajımızın tamamını Egeyön TV Youtube kanalından izleyebilirsiniz:

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.