Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Borçtan Dolayı Maaşın Bloke Olması ve Yapılması Gerekenler

Ödenmeyen kredi kartları veya tüketici kredilerden dolayı bankaların paralarını tahsil etmek için uyguladıkları ilk yöntem borçlunun maaşının bloke edilmesidir. Bu yöntemler borçlunun maaş aldığı banka ile maaş almadığı bankalara göre değişiklik göstermektedir.

Ödenmeyen kredi kartları veya

Bankalar neden maaşa bloke koyar?

Düzenli maaşı olan kişiler genellikle kredi kartlarını ve tüketici kredilerinin aldıkları bankadan kullanırlar. Bu yöntemin çok tercih edilmesinin sebebi bankaların, maaş müşterilerine sıkıntı yaşatmamasıdır. Bankalar, ödenmemesi durumunda borçlunun maaşına rahatlıkla bloke koydurabilmektedir. Aslında bankalar, ödenmeyen borçlardan dolayı müşterisinin maaşını bloke edemez. Hukuki yönden böyle bir yetkileri olmayan bankalar, kanunlardaki boşluklardan yararlanıp borçlu müşterisinin maaşına bloke etmektedir.

Bankaların yetkileri var mı?

Bankaların yasal hakları olmadığı halde maaşlarına blokeyi koydurmasında kredi kart veya tüketici kredilerinde imzaladıkları sözleşmeden kaynaklanmaktadır. Maaşına yasal izin olmadan bloke eden bankalar hakkında, müşterilerin bankalara karşı yasal hakları olsa da, mahkemeler kişinin kredi kart ve tüketici kredisi başvurusunda imzaladıkları sözleşme maddelerinden dolayı genellikle bankalar lehine karar vermektedir. Bankalar, borcundan dolayı kendi bankası ve maaş müşterisi olmayan kişilerin diğer bankalarda ki maaşlarına bloke ettirme yetkisi bulunmamaktadır. Ancak yasal takip sonrası böyle bir hakka sahip olabilir. Bankalar tarafından maaşlarına konulan blokelerin kaldırılması ancak borcun ödenmesiyle mümkündür. Yine maaşlara konulan blokelerin kaldırılmasının diğer bir yolu ise banka ile borçlu arasında borcun ödenmesi için yapılacak ödeme planıdır. Yapılan borç yapılandırma sözleşmesinde sonra bankalar, aylık ödeme tutarı olan limiti bloke edebilir. Kalan maaş miktarı üzerinden blokeyi kaldırmak zorundadır. Bankaların, maaş müşterisi olmayan borçlusunun maaşını haciz yoluyla bloke ettirebilirler. Bu miktarda toplam maaşın ¼ tutarını haciz ettirebilirler. Yani 2000 TL maaş alan bir kişinin borçtan dolayı maaşının 500 TL miktarı haciz yolu ile kesilebilir.

Son olarak borcunuz maaş almış olduğunuz bankaya ise bankalar sorgusuz sualsiz maaşınıza blokeyi getirebilir. Ancak borcun ödenmesi veya borcun yapılandırılıp taksitlendirilmesi ile blokeyi kaldırılabilir. Eğer ki borcunuz maaş almadığınız bankaya ait ise banka yasal izin almadığı müddetçe maaşa bloke getirtemez.