Ana Sayfa Arama Galeri Video
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Bornova Belediyesi Kurtuluşun Anılarını Belkahve’de Yaşatıyor

Belkahve’de Bornova Belediyesi’nce hayata

Belkahve’de Bornova Belediyesi’nce hayata geçirilen Atatürk Anı Evi yoğun ilgi görüyor. 9 Eylül 1922’de İzmir’in kurtuluşu öncesi Atatürk’ün kenti seyredip kahve içtiği noktada yer alan Ata Evi’ni ziyaret eden vatandaşlar izletilen filmlerle tarihe yolculuk yaparken Kurtuluş Savaşı hakkında da bilgi alıyor. Savaş yıllarından kalma eşyaların da sergilendiği ve 9 Eylül 2016 tarihinde açılışı yapılan merkezi bu güne kadar 23 bin kişi ziyaret etti.  Ata Anı Evi geçen yıl önemli bir toplantıya ev sahipliği yaptı. Atatürkçü Düşünce Derneği’nin Türkiye’deki tüm şubelerinden temsilcilerinin de katıldığı Genel Yönetim Kurulu’nu Ata Anı Evi’nde gerçekleştirdi.

Atatürk’ün 9 Eylül 1922’de İzmir’in kurtuluşu öncesi kente ilk kez baktığı nokta olan Belkahve’de hayata geçirilen Ata Anı Evi, İzmirlilerden büyük ilgi görüyor. Bornova Belediyesi’nce tarihe yakışır şekilde yenilenerek 9 Eylül 2016 tarihinde hizmete açılan Ata Anı Evi’ni ziyaret edenler tarihe yolculuk yapıyor. Açıldığı günden bu yana ziyaretçi akınına uğrayan ve en çok çocukların ilgi gösterdiği Ata Anı Evi’ni bu güne kadar 23 bin kişi ziyaret etti. Yol üzerinden geçen vatandaşların uğrak noktası haline gelen mekana okullar ve çeşitli kuruluşlar da gezi düzenliyor.  Ayrıca Bornova Belediyesi tarafından ilçenin tanıtımına yönelik olarak yapılan kültür turlarında da Ata Anı Evi ziyaretleri gerçekleştiriliyor.

ADD’nin tüm şubeleri Ata Anı Evi’nde toplandı

Ata Anı Evi geçen yıl önemli bir toplantıya ev sahipliği yaptı. Atatürkçü Düşünce Derneği’nin Türkiye’deki tüm şubelerinden temsilcilerinin de katıldığı Genel Yönetim Kurulu’nu Ata Anı Evi’nde gerçekleştirdi. Toplantıya katılan ADD Genel Başkanı Tansel Çölaşan, “Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila’ya böylesine güzel bir eser kazandırdığı için çok teşekkür ediyorum. Çok değerli eserler ve benim de daha önce görmediğim fotoğraflar var burada. Bu önemli yere iyi ki böyle bir eser kazandırılmış, aslında olması gereken de bu. Çünkü burası Kurtuluş Savaşı’nın simgelendiği bir yer, dolayısıyla burada olmak hepimizi çok heyecanlandırıyor” dedi.

Tarihi eserler sergileniyor

Dönemin ruhunu ve izlerini taşıyan Ata Anı Evi’nde Türk Süvari Birlikleri’nin İzmir’e girişi sırasında dikilen Kuvvay-i Milliye dönemi Türk Bayrağı, dürbünü, kalpağı ile Türk subay kılıcı, süngüleri, tüfeği, mermiler ve yine Türk askerlerine ait kütüklük ve harita çantası gibi işgal yıllarına ait eserler bulunuyor.

Dönemin ordu donanımlarının karşılaştırılabilmesi amacıyla Yunan askerlerine ait malzemeler de sergileniyor. Ayrıca, İstiklal Mücadelesi’ni ve Atatürk’ü anlatan pek çok yazılı eser ve resim ile telgraf yazıları bulunuyor. Ayrıca kitaplığın arkasında bulunan gizli bölümde ise döneme ait kahve fincanları ile gramofon, savaş planları, Sevr Anlaşması’nın ilk haritası, istiklal madalyaları, döneme ait şamdan telefon ve daktilo ile ilk baskı “Nutuk” kitabı yer alıyor. Atatürk ile ilgili bir çok kitabın da bulunduğu Anı Evi’nde  gösterilen  bilgilendirici videolar ve belgeseller de ziyaretçilerin duygusal anlar yaşamasına neden oluyor.

Ata Anı Evi’de bulunan özel bir sistem de gelen ziyaretçileri mutlu ediyor. 2 koltuktan oluşturulan köşede isteyenler Atatürk ile yan yana oturuyormuş gibi fotoğraf çekilebiliyor.

Taş kitabe Bornova’da bulundu

Ata Anı Evi, ayrıca çok önemli bir tarihi belgeye daha ev sahipliği yapıyor. Vali Kazım Dirik’in 1926 ile 1928 yılları arasında Belkahve’de bulunan çeşmenin alınlığına koydurduğu taş kitabe, bir süre önce bornova Belkahve Mevkisinde bulunan Kavaklıdere Mahallesi Camisi’nin bahçesinde bulundu. Üzerinde eski Arap harfleriyle “Vatanın ruhu büyük Gazi. Düşman ordusunu denize atarken bu çeşmenin bulunduğu Belkahve’den İzmir ve denizi temaşa buyurmuşlardır” yazan kitabe Bornova Belediyesi tarafından yeniden eski yerine konulmak üzere korumaya alındı. Ata Anı Evi’ni ziret edenler bu taş kitabeyi de görebiliyor.

Çocuklar tarihi öğreniyor

Okullar tarafından düzenlenen turlarda çocuklar için özel etkinlikler hazırlanıyor. Küçük yaşlarda ki çocuklar için olan aktivitelerde Bornova Belediyesince hazırlanan Anıtkabir temalı çizimlerin yer aldığı boyama kitapları ve boyalar dağıtılıyor. Boya yaparak eğlenen minikler Atatürk ve Kurtuluş Savaşı hakkında da bilgi sahibi oluyor.Milli tarih ruhunu taşıyan mekan bir çok etkinliğe de ev sahipliği yapıyor. 30 Ağustos, 29 Ekim, 9 Eylül ve 10 Kasım gibi anlamlı günlerde düzenlenen etkinliklerle vatandaşlar Atalarını burada anıyor.