Bornova uluslararası Yaşlı Dostu Kentler Ağı’na üye oldu!

Bornova Belediyesi, Dünya Sağlık Örgütü’nün, ‘Yaşlı Dostu Kentler Ağına’ kabul edilen İzmir’de ilk Türkiye’de ise 5’inci belediye oldu. DSÖ Yaşlı Dostu Kentler Programı’na üye olmanın önemine vurgu yapan Bornova Belediye Başkanı Dr. Mustafa İduğ, “Bu ağ sayesinde bir yandan deneyimlerimizi aktarırken diğer taraftan küresel ölçekte 44 farklı ülkeden programa üye olan 1114 kentin de deneyimlerden yararlanma fırsatımız olacak” dedi.

Bornova uluslararası Yaşlı Dostu Kentler Ağı’na üye oldu!
Yayınlama: 06.10.2021
A+
A-

Bornova Belediyesi, 60 yaş ve üstü vatandaşlara yönelik hayata geçirilen Sağlıklı Yaş Alma Merkezi ve yine belediye bünyesinde ücretsiz koruyucu sağlık hizmetleri veren Evde Yaşlı Bakımı Hizmeti ile Dünya Sağlık Örgütü Yaşlı Dostu Şehirler ve Topluluklar Küresel Ağı’na dahil oldu. Bornova nüfusunun yüzde 14’ünü yaş almış büyüklerden oluştuğunu ifade eden Başkan Mustafa İduğ, “Onlar bizim çınarlarımız. Onların rahat ve sağlıklı olabilmesi adına elimizden gelen her türlü çalışmayı yapıyor, desteği veriyoruz ”diye konuştu. 

Gurur verici

Bornova’nın aktif yaşlanma süreçlerine uygun bir kent olduğunu ifade eden Başkan İduğ, “İlçemizde yaş almış büyüklerimiz için yaptığımız çalışmaların Yaşlı Dostu Kent olma onurunu alması bizi mutlu etti. Bornova’mızı uluslararası platformlarda görünür kılmak ve Dünya Sağlık Örgütü gibi prestijli kurumlar tarafından yaptığımız çalışmaların küresel ölçekte yaygınlaştırılması kentimiz adına gurur vericidir” diyerek düşüncelerini dile getirdi. 

Sağlıklı Yaş Alma Merkezi

Sağlıklı Yaş Alma Merkezi, Bornova’da yaşayan 60 yaş ve üstü vatandaşların daha sağlıklı ve kaliteli bir yaşam sürmesi amacıyla Özgül Gündüz Halk Sağlığı Binası’nda hizmet veriyor. Bornova’nın çınarlarını bir araya getiren merkezde yaşam kalitesini arttıran spor, sanat ve kültürel aktiviteler gerçekleştirilerek, onların kültürel ve sosyal hayata entegrasyonu sağlanıyor. Ayrıca Sağlıklı Yaş Alma Merkezi’nden yararlananlar burada bulunan hemşire, diyetisyen ve diş hekimi ile ücretsiz sağlık hizmetleri alıyor. 

Evde bakım hizmeti

Bornova sınırları içinde yaşayan 60 yaş ve üzeri tüm yaşlılara ihtiyaç duydukları sağlık hizmeti de ev ortamında, profesyonel sağlık ekibiyle sunuluyor.

Bornova sınırları içinde yaşayan ve evinden dışarı çıkamayan, hareket kabiliyeti az veya olmayan 60 yaş üzerindeki ihtiyaç sahipleri düzenli olarak ziyaret ediliyor. Yaşlıların ihtiyaçları karşılanırken, tansiyon kan şekeri ve kolestrol ölçümleri de düzenli olarak yapılıyor. 

Ayrıca Yaşlı Bakım Hizmetleri kapsamında diş doktoru tarafından yaşlıların ağız ve diş sağlıkları da kontrol altında tutuluyor. 

Yaşlı Dostu Kent

Yaşlı Dostu Kent, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından 2006 yılında kabul edilen bir program olup, toplumlarda aktif ve sağlıklı yaşlanmayı sağlamayı ve üyesi olan şehirler ve topluluklar arasında bilgi ve deneyim paylaşımını amaçlayan uluslararası bir girişimdir. Dünya çapında bir çok kentin dahil olduğu Ağda, Dış mekânlar ve binalar, ulaşım, konut, sosyal katılım, toplumsal yaşama dâhil olma ve toplumun yaşlıya saygısı, gibi kriterler aranıyor. Ayrıca vatandaşlık görevini yerine getirme ve iş gücüne katılım, bilgi edinme ve iletişim, toplum desteği ve sağlık hizmetleri başlıkları altında gerekenleri yerine getiren her kent, Yaşlı Dostu Kent olarak Yaşlı Dostu Kentler Küresel Ağı’nın bir parçası olabiliyor.

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.