Bozkurt Belediye Başkanı Birsen Çelik: “Üretiyor ve paylaşıyorsanız belediyecilik yapıyorsunuz”

İzmir Denizliler Derneği ziyareti ve Sosyal Demokrat Belediyeler Birliği(SODEM) Yönetim Kurulu Toplantısı için İzmir’de bulunan Bozkurt Belediye Başkanı Birsen Çelik, İzmir Denizliler Derneği Başkanı Veli Kasap ile gazeteci yazar Ahmet Deda’nın sunduğu Egeyön Haber programına katıldı.

Bozkurt Belediye Başkanı Birsen Çelik: “Üretiyor ve paylaşıyorsanız belediyecilik yapıyorsunuz”

Bozkurt ilçesinin ismini Mustafa Kemal Atatürk’ün koyduğunu ifade eden Çelik, “Bozkurt İstanbul-Ankara karayolu üzerinde Denizli’ye 50 km uzaklıkta küçük bir ilçe. Ancak özgül ağırlığımız büyük, nüfusumuz 13 binlere dayanıyor. Göç alan bir ilçeyiz, hiç göç vermedik. Muhacir ve Türkmen kültürünün beraber yoğrulduğu bir ilçe. 20 mahallemiz ve 13 köyümüz var. 9 köyümüz Muhacir köyü. Şirin ve komşuluk ilişkilerinin güçlü olduğu bir ilçe. Avlulu evlerin olduğu, betonlaşmanın olmadığı, insan ilişkilerinin çok rağbet olduğu küçük bir ilçe. Ben cennet diyorum kendi vatanıma ve herkesi Bozkurt’a bekliyorum” dedi.

Hayvancılıkta da atağa geçtiler

 “Bizim ağız tatlarımız ve gezilecek görülecek yerlerimiz var” diyen Çelik, “Dokuz tane tektonik gölümüz var. Muhacir’in ekmeği de, yemek kültürü de önemlidir. Türkmenlerin de aynı şekilde kültürü önemlidir. Bize gelecekler, biz onları doyasıya Bozkurt kültürüyle Bozkurt’un sosyokültürel yapısıyla tanıştıracağız” dedi.

Denizli’de tek atış poligonunun Bozkurt’ta olduğunu da vurgulayan Çelik, “Kuru tarım yapıyoruz, ancak hayvancılık projemizle beraber hayvancılıkla da öne çıkmaya başladık. Rahat bir toplum olduğumuz için, asayişin her zaman berkemal olduğu bir toplum olduğumuz için göç alan bir toplumuz. Hemşerilerimiz bizim sadece misafirimiz değil, hemşerimiz. Sadece gezdirmek değil, sohbet etmek, onlardan fikir almak, öğrenmek bizim için önemli” şeklinde konuştu.

Güneş enerjisinden gelir elde ediyorlar

Türkiye’nin ilk güneş enerji santraline sahip belediyelerinden olan Bozkurt’un Belediye Başkanı Birsen Çelik, yenilebilir enerjiyle ilgili de görüşlerini dile getirerek,  “Yenilebilir enerjide 1 kw elektriğin maliyeti yaklaşık 7-8 cent iken, devlet 13.3 cente satın alıyor. 2015 yılında 1 milyon 200 bin euro’ya yapmıştık. Belediyeden 1 euro bile çıkmadı, çünkü 1 euro bile yoktu. Olmayan bir işletmenin gelirini temlik göstererek işletme sahibi olduk. Güneşin güzel olduğu bir aydayız. Kışın gelen gelir, yazın gelen gelir farklı oluyor” diye konuştu.

Geçen yıl 55 belediyeyle çalıştık

Bozkurt ilçesindeki 800 bin metrekare ormanı da belediyeye de 2014’te kazandırdıklarını ifade eden Çelik, “Her yıl 20-40 tır tomruk oluyor. Biz bu tomrukları satmıyoruz. İş atölyesi açtık. Park ve bahçe mobilyası üreterek, Türkiye’deki belediyelere satıyoruz. Aldığımız siparişe göre istihdam sağlıyoruz. Geçen sene 55 belediye ile çalıştık” dedi.

“Parasız hizmet olmuyor” diyen Başkan Çelik, “İller Bankası’dan gelen paraya ihtiyacımızın olmaması lazım. O yüzden göbeğimizi kendimiz kesmemiz gerekiyor. Üreten belediye yapmaya çalıştık. 2014 yılında Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlı ilk belediyeydik. Oysa biz ekilebilir, biçilebilir toprakların analizini yapmıştık. Şu an 800 bin metrekarelik alanda tarım yapıyoruz. Susam, nohut ve kekik ettik. Ceviz ve bademlerimiz oluyor. Biz süs bitkisi ekmiyoruz. Park ve bahçelere de meyve ağaçları ekiyoruz. Üretiyor ve paylaşıyorsanız belediyecilik yapıyorsunuz” şeklinde konuştu.

Belediyelerimiz depremde koşarak geldiler

Bozkurt’un yaşadığı depremle ilgili de konuşan Çelik, “İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin çok büyük katkılar oldu. Konak Belediyesi iki depremzedeye 2 konut yaptı. Aydın Büyükşehir Belediyesi 6 tane konut yaptı. İç Anadolu Belediyeler Birliği 2 tane yaptı. Derman belediyeciliğini biz Bozkurt’ta gösterdik. Muğla, Muratpaşa, Konyaaltı Belediyeleri belediyemizin ne ihtiyacı varsa koşarak geldiler. Yeni Belediye binasının Temmuz ayında bir ihale süreci olacak. Temmuz sonu gibi belediye binasının temel atma töreni olacak diye düşünüyoruz” şeklinde konuştu.

Denizlileri derneğimize davet ediyoruz

İzmir’de Denizli’yi temsil ettiklerini ve Denizliler’in sesi olmaya devam ettiklerini ifade eden İzmir Denizliler Derneği Başkanı Veli Kasap, “Birsen Başkan’a saygım sonsuz. Birsen Başkan, örnek bir belediye başkanıdır. İzmir Denizliler gecemize de, yoğun programına rağmen katılmıştı. Bize hep destek olur. Birsen Başkan, derneğimizin onursal başkanıdır. Biz İzmir’de Denizliler Derneği olarak temsil etmeye devam ediyoruz. 200 bin Denizli İzmir’de yaşıyor ve üye olmaya davet ediyoruz. Biz Egeliler olarak hemşerilik bağını güçlendiremiyoruz, ama gücümüze güç katmalıyız. İzmir’de horozu en iyi şekilde öttürmeye çalışacağız. Belediye Başkanlarımıza sesleniyorum, İzmir’e geldiklerinde derneğimize gelsinler gücümüze güç katsınlar. Denizlimize ve Denizlilerimize selamlar” dedi.

Haber: BEYZA COŞKUNTÜRK

Yayınlama: 10.07.2020
A+
A-
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.