Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Büyük Menderes İnisiyatifi’nden Tavas-Avdan ve Kale-Ebecik’te ÇED süreci tepkisi!

Büyük Menderes İnisiyatifi, Tavas-Avdan ve Kale-Ebecik mahallerinde Çed sürecinin başlatılmasına sert tepki göstererek bir açıklama yayımladı. Açıklamada, ‘Kültürel ve tarımsal üretimlerine zarar veren sularımıza ve sulak alanlarımızı kirleten ve yok eden Kömür üretimine hayır diyoruz’ ifadelerine yer verildi.

Büyük Menderes İnisiyatifi, Tavas-Avdan

Büyük Menderes İnisiyatifi, daha önce de Denizli’de gündeme gelen ve yoğun tepkiler sonrası rafa kaldırılan yer altı madenciliği projelerinin ÇED sürecine başlandığını ifade ederek, bir açıklama yayımladı. Yapılan açıklamada Tavas ve Kale’de yapılması planlanan kömür madenciliğine karşı tepki gösterilmesi istendi. Bölgede daha önce Termik santral projesi gündeme gelmiş ancak yoğun tepkiler sonrası projenin ÇED raporu süreci iptal edilerek iptal edilmişti.

İşte Büyük Menderes İnisiyatifi tarafından yapılan o açıklama:

Denizli’mizin Tavas-Avdan Mahallesinde ve Kale-Ebecik Mahallesinde 38710 dönümlük Ruhsat alanında Açık Kömür Ocağı işletmeciliği için ÇED süreci başlatılmıştır.

2020 Mayıs ayında Avdan Termik santral için yaratılan yoğun haklı tepkiler ve karşı çıkışların yaygınlığı nedeniyle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından büyük yanlıştan kısmen dönülmüştü. Bu net karşı çıkış karşısında afallayan maden şirketi kamu kurumlarını kendi ve çıkarları doğrultusunda kullanıp bu kez galerileri büyütüp açık kömür arama telaşına girmiştir.
Dün ölüme mahkum etmek isteyenler bugün sıtmaya razı etme peşine düştüler. Yağma yok..dün nasıl doğanın hakları ,hava su toprak için Kale-Tavas nasıl ayağa kalktıysa bugün de vurulacak her kazma için gümbür gümbür ses vereceğiz.

Dünya üzerindeki iklim değişikliğinin en önemli etkenlerinden biri olan fosil yakıtların-kömür,petrol, doğalgaz çıkarma ve buna bağlı enerji üretimini hızla bırakma sürecine girmiştir.

Ayrıca üretimdeki kömür ocaklarını ve termik santraller kapatılma kararı alınmaktadır. Kale-Tavasımızda, bütün canlıların ve gelecek nesillerin sağlıklı yaşam alanlarını yok eden, bölgede yaşayanların ekonomik sosyal kültürel ve tarımsal üretimlerine zarar veren sularımıza ve sulak alanlarımızı kirleten ve yok eden Kömür üretimine hayır diyoruz.Kömür galerileri açık kazı ile ilerleyecek ,her kamulaştırılan alan çorak ve bitirilmiş hale gelecek,tarımsal üretim felç edilecektir.Yatağan santralinin yakınında kömür kazısı yapılan galerilerde hayalet köyler binlerce dönüme yayılmıştır.

Ülkemizde Yatağan ve Soma’da yaşanmış kötü örneklerinin Denizlimizde yaşanmaması için,

Geleceğimiz için; Dün olduğu gibi bugünde STKları, Bütün Meslek Odalarını ve ekoloji mücadelesine inanan herkesi Fosil yakıt KÖMÜR ÜRETİMİNE KARŞI BİRLİKTE MÜCADELEYE DAVET EDİYORUZ.
Saygılarımızla.

Büyük Menderes İnisiyatifi