Ana Sayfa Arama Galeri Video
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Büyükşehir İtfaiye Daire Başkanı Adanır, soba zehirlenmelerine karşı vatandaşları uyardı

AYDIN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ İTFAİYE DAİRE BAŞKANI SERDAR ADANIR, HAVALARIN SOĞUMASI İLE BİRLİKTE, SOBA İLE ISINAN VATANDAŞLARIN ZEHİRLENMELERE KARŞI DİKKATLİ OLMALARI UYARISINDA BULUNDU

AYDIN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ İTFAİYE

Aydın Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Serdar Adanır, havaların soğuması ile birlikte, soba ile ısınan vatandaşların zehirlenmelere karşı dikkatli olmaları uyarısında bulundu.

Rüzgarlı günlerde, sızdırmazlığı yetersiz sobalarda, baca tepmesi sonucu yayılan karbonmonoksit gazının üzücü durumlara yol açtığını ifade eden Aydın Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Serdar Adanır, genellikle uyku halinde gerçekleşen zehirlenmelerden korunmak için bacaların rutin temizliğinin çok önemli olduğunu söyledi.

Soba ile ısınan herkesin risk altında olduğunu kaydeden Adanır, “Sobalarınızı kurmadan önce bacalarınızı mutlaka temizletin. Tıkalı bacalarınızı açtırın ve çatlak bacaları tamir ettirin. Bacaların çatıdan en az 1 metre yükseklikte olmasına dikkat ediniz. Zorunlu olmadıkça soba kurulumu esnasında fazla dirsek kullanmayınız. Soba borusunu baca deliğini daraltacak şekilde fazla sokmayınız. Sobalarınızın TSE standartlarına uygun olmasına ve emisyon belgesi bulunmasına dikkat ediniz. Sobaların ek bağlantı yerlerinin yüksek sıcaklığa dayanıklı sızdırmaz contalı olmasına dikkat ediniz. Soba borularını ayda bir kez temizleyiniz, sobalarınızda kalitesiz yakıtları ve aşırı is yapan (lastik-plastik) maddeleri kullanmayınız. Sobadaki kömür, yanıp kor haline gelmeden tekrar kömür atmayınız ve gece yatarken sobaya kömür atmaktan kaçının. Yanan soba, oda içerisinde bulunan oksijeni bitireceği için, her gün düzenli aralıklarla ve gece yatmadan önce odanızı havalandırınız. Rüzgarlı havalarda sobalardan sızan karbonmonoksit gazına karşı tedbirli olunuz. LPG tüpü kullanılan katalitik sobalar, dar ve kapalı mekanlarda oksijeni çok çabuk bitirip söneceği için gaz kaçağı yapıp tehlike arz edecektir. Dar ve kapalı mekanlarda uzun süre katalitik soba kullanmaktan da kaçının. Soba türü gözetmeksizin zehirlenmelere karşı her türlü tedbiri uygulayın” dedi.