Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

‘Çal karası Çin karasına karşı’

Lezzetli üzümleri ile bilinen Denizli Çal ilçesinde çekirdek üretimi de ilçenin önemli gelir kaynaklarından biri olmaya devam ediyor Çal’da çekirdek için hasat dönemi başladı. Çal Ziraat Odası Başkanı ‘İlçemizde yüz bin dekar ayçiçeği üertimi yapılıyor. Ülkemizde üretilen ürünler ithal edilmesin. Bizim siyah çekirdeğimiz Çin çekirdeğine çok daha güzel’ dedi.

Lezzetli üzümleri ile bilinen

Denizli’nin Çal ilçesinde üzüm hasadının ardından ayçiçeği hasadı da başladı. Yüz bin dekarlık bir üretim alanı ile üzümden sonra ilçede en önemli gelir kaynaklarından biri olarak çekirdeğin hasat çalışmaları iki haftadır devam ediyor. Çal Ziraat Odası Başkanı Haşim Ahmet Çil, ‘Şimdiye kadar sadece beyaz çekirdek üretilirken, siyah çekirdeğin tüketiminin artması sonucu siyah çeşit de ekiliyor.Kesinlikle ülkemizde yetişen ürünler ithal edilmesin. Bizim siyah çekirdeklerimiz Çin çekirdeğine göre çok daha güzel. Yerli üretim desteklensin. Paramız yurt dışına gitmesin, bizim çiftçimiz kazansın. Yerli üretim, illaki üretim diyoruz. Çal garası Çin karasına karşı ‘ şeklinde konuştu.

FİYATLAR BU YIL İYİ SEBEBİ ÜRETİMİN AZALMASI

Çekirdek fiyatlarının bu yıl geçen yıla göre iki kat daha artarak 9-10 TL civarında olduğunu belirten Çal Ziraat odası başkanı Haşim Ahmet Çil, ‘Fiyatlar geçen yıla göre iki kat artarak 9-10 TL civarında. Artışın sebebi geçen yıllarda çekirdeğin çok ucuz olması nedeniyle üretimin 3 kat azalmasından kaynaklanıyor. Bu durum da üretim açısından çok iyi değil. Üretim planlaması yapılıp bütün ürünlerin ihtiyaçlara göre ekiminin yapılması gerekiyor. Üretici bu yıl fiyattan memnun, fakat gelecek yıl için endişeli. Seneye herkes ayçiçeği eker, sonra da milletin ürünleri elinde kalır’ ifadelerini kullandı.

‘ÇAL GARASI ÇİN KARASI’NA KARŞI’

Çal siyah çekirdeğinin Çin siyah çekirdeğini geride bırakacağını söyleyen Başkan Çil, ‘Çal Garası Çin karasına karşı’ diyerek ülkemizde üretimi yapılan ürünlerin ithaline karşı olduklarını yineledi.

AYÇİÇEĞİ HASADI NASIL YAPILIR?

Sosyal hayatta en çok tüketilen çerezler arasında yer alan Çekirdek’in sofralarımıza gelene kadar özenle emek verilen bir süreçten geçiyor. Tarladan toplanan ayçiçeklerinin içerisinde bulunan çekirdek tanelerinin özenle çıkarılıp kuruması için geniş alanlara serilmesi gerekiyor. Ayçiçeği üreticileri, tarlalarına, parklara ve futbol sahalarına sererek kuruttukları çekirdekleri, zahmetli bir sürecin sonunda satabiliyor.

İTHAL ETMEK YERİNE YERLİ ÜRETİCİMİZİ DESTEKLEYELİM

Son yıllarda Çin çekirdeği Dünya piyasalarında oldukça ön plana çıkmış durumda. Öyle ki ülkemizde de üretimi olmasına rağmen Çin’den siyah çekirdek ithal ediliyor. Milyonlarca dolat ithal ürün alan ülkemizin kendi topraklarında üretimini gerçekleştirdiği ürünlere para harcaması yerine yerli çiftçinin desteklenerek hem ithalattan tasarruf sağlanmasını hem de yerli üreticinin yüzünün gülmesi açısından bu destek hamlesi büyük önem taşıyor. Çal Garası Çin Karasına

Ege Bölgesi için tıklayın!

Denizli Haberleri için tıklayın!