CHP ESİAD’da Ekonomi Politikalarını Anlattı

CHP ESİAD’da Ekonomi Politikalarını Anlattı

Ege Sanayicileri ve İşadamları Derneği (ESİAD) tarafından düzenlenen “Ekonomi Kurmayları ile Toplantı Serisi” toplantısında iş insanları, seçim sonrasında ekonomide güven ve istikrar ortamının yeniden oluşturulmasını ve hukuki öngörülebilirliğin sağlanmasını istediler.

ESİAD dernek merkezinde yapılan toplantıda CHP Parti Meclisi Üyesi ve İzmir Milletvekili Doç. Dr. Selin Sayek Böke ve İzmir Milletvekili Murat BakanCHP’nin ekonomide nasıl bir yol izleyeceğini anlattılar.

Toplantının açılışında konuşan ESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Fadıl Sivri, “Ülkemiz yine önemli bir virajın,  önemli bir seçim sürecinin içerisinde; bu süreci öncelikle ülkemiz için öngörülen ekonomi vizyonu çerçevesinde ele almak bugünkü amacımız. Bu doğrultuda, siyasi partilerimizin ekonomi ajandası ve reform çalışmalarını kapsayan toplantılar düzenlemeye, iş dünyasını ilgilendiren konularda görüş ve önerilerimizi paylaşmaya devam edeceğiz.” dedi.

Teknoloji odaklı, sürdürülebilir büyüme

 

Sivri konuşmasında, “İş dünyası olarak seçim sonrası birincil temennimiz ekonomimize yönelik güvenin ve istikrarın tekrar tesis edileceği adımların ivedilikle atılması; ekonomik, politik ve hukuki öngörülebilirliğin sağlanmasıdır.” dedi.Gelişmiş ekonomilerin uluslararası korumacı ekonomik sistemlere geçişi, Ortadoğu’daki içinden çıkılması zor gerginlikler gibi birçok küresel meselenin, iç piyasalardaki ekonomik göstergelerin, endişe yarattığını ifade eden Sivri, “Ülkemiz gibi tüketime dayalı büyüyen, ithalata bağlı ihracat gerçekleştiren, tasarruf oranı düşük ekonomilerin kapsayıcı büyümeyi ve istikrarı sağlamasının yolu öncelikli olarak, cari açığı azaltarak kilit sektörlere doğrudan yerli ve yabancı yatırımları çekebilmekten geçmekte. Bunun için ilgili bütün bürokratik engellerin azaltılması ve yatırım ikliminin temini, en önemli gerekliliktir. Yüksek ve kalıcı hale geldiği görüntüsü veren enflasyon, hem iş dünyanın önünü görme kabiliyetini azaltmakta hem de para ve maliye politikalarının etkinliğine gölge düşürmekte. Beklentimiz, siyasetin ekonomi üzerindeki ağırlığını azaltarak, uluslararası ilişkilerde sağlıklı bir ortam yaratarak, Türkiye’nin üretim ve teknoloji odaklı, daha akıllı sürdürülebilir bir büyüme sağlaması için gerekli zeminin yaratılmasıdır” dedi.

İzmir Milletvekili Murat Bakan ise iş dünyası ve yatırımcılar için yargı bağımsızlığı ile hukukun üstünlüğünün çok önemli olduğuna işaret ederek, “İhtiyat denge ve barışa dayalı, yüzü batıya dönük politikaya dönmemiz gerekir. Hiçbir sermayedar riskli bulduğu ülkeye para götürmez. İkinci konu adalet. Hukukun üstünlüğü konusunda atılan yanlış adımlar da sanayiciye yansıyor. Hukukun üstünlüğü mülkiyetin güvencesidir. Finans politikalarının doğru çalışması yargının adaletli çalışmasıyla sağlanır. Son dönemde çok sayıda milyarder Türkiye’yi terk etti.” dedi.

İnşaata harcanan para 551 milyar dolar

Daha sonra söz alan Selin Sayek Böke, ekonomik veriler üzerinden gerçekleştirdiği konuşmasında iktidarı eleştirerek, bugüne kadar uygulanan inşaat ekonomisine dayalı, kur, faiz ve enflasyon eksenindeki ekonomi politikalarının tamamen değişmesi gerektiğinin altını çizdi. Türkiye’nin en büyük sorunun dış borç olduğunu ancak ekonomi yönetiminin bu sorun hiç yokmuş gibi yanıltıcı açıklamalar yaptığını belirten Böke, “Türkiye borçludur. Bugün Türkiye’nin dışarıya borcu 453 milyar dolar. Yani milli gelirin yarısından fazlası. Şimşek ve iktidara hatırlatalım. Bugün Türkiye sizler sayesinde borçlu. Türkiye son 16 yılını rantçı sermayeye kamu kaynağı aktararak ve bunları betona gömerek geçirmiştir. Kaybettiğimiz şey çocuklarımız, gençlerimiz, sanayicilerimiz, toprağımız, tarımımız oldu. Sadece son 7 yıl içinde Türkiye’nin inşaata harcadığı para 551 milyar dolar. Oysa ki bu parayla nice fabrika kurulur nice ürün üretilirdi. Bambaşka bir düzen kurulabilirdi. Değişmesi gerekenin ne olduğu çok açık. Rahatsızlığın havaalanlarından, köprülerden değil, verimli kullanılamayan kaynaklardan olduğu açıktır.” dedi.

OHAL 1 hafta içinde kalkacak

Türkiye’nin 24 Haziran’da vereceği kararın sadece Cumhurbaşkanı seçmek ve sadece parlamentoda kimin görev yapacağına karar vermek olmadığını ifade eden Böke, “Londra’da birkaç yatırımcıya söz veren değil, 81 milyona eşit hizmet veren bir anlayış gereklidir. Yeni bir siyasete ihtiyaç olduğu açık. Çaresi var mı? Var. Tek yapmamız gereken yeni iradeyi iktidara taşımak. OHAL’i iktidara geldiğimizin ilk haftasında kaldırmanın sözünü veriyoruz. Nasıl kolay geldiyse kaldırmak da kolay olacak. Demokrasi mi yoksa bugün içine sıkıştığımız keyfi tek adam rejimi mi? Türkiye’nin yeterli kaynağı var. Tek ihtiyacı olan şey bu kaynakları kendi iktidarı için değil Türkiye için kullanacak iktidarı getirmek” diye konuştu.

İzleyecekleri ekonomi politikalarına dair paylaşımlarda bulunan Böke, “Vergisini ödeyeni cezalandırmak yerine ödüllendiren bir mekanizma kurulsa ve dense ki vergisini düzenli ödeyen, sigorta primi yatıran bütün sanayici, üretici, KOBİ, esnafa biz ödedikleri vergi ve sigorta primi karşılığında sıfır faizli kredi vereceğiz. Faizin ve kurun birlikte artmasının bir sebebi var, siyasi riskin ikisini arttırıyor olması. Bu kapsamda OHAL’ı kaldıracağız. Kurallı işleyen bir piyasa ekonomisi yanında güçlü bir sosyal devlet bu ülkeye paranın akmasına sebep olacaktır.  Yumuşak iniş yapmak yeniden kuralları olan düzeni kurmaktan geçiyor. Bunun için Merkez Bankası bağımsız bırakılmalı.” dedi.

Toplantı sonunda ESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Fadıl Sivri,Doç. Dr. Selin Sayek Böke ve Murat Bakan’a birer teşekkür plaketi verdi.

Yayınlama: 08.06.2018
A+
A-
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.