CHP’li Vekil Süleyman Girgin, Şoför esnafının sorunlarını meclise taşıdı!

HP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin şoförlerin önemli sorunlarından birini TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada dile getirdi. Süleyman Girgin “Şoför esnafımız ücretsiz seyahat hakkı bulunan kişilere verdikleri ulaşım hizmetinde mevcut uygulamadan dolayı mağdur olmaktadır.’ dedi.

CHP’li Vekil Süleyman Girgin, Şoför esnafının sorunlarını meclise taşıdı!

CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin şoförlerin önemli sorunlarından birini TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada dile getirdi. Süleyman Girgin “Şoför esnafımız ücretsiz seyahat hakkı bulunan kişilere verdikleri ulaşım hizmetinde mevcut uygulamadan dolayı mağdur olmaktadır. Bu mağduriyetin giderilmesi için, 65 yaş üstü vatandaşlara ve ücretsiz yolculuk hakkı bulunan kişilere verilen hizmette sabit bir fiyattan ziyade ortak havuz sistemi oluşturularak şoförlerimize taşınan kişi başına ödeme yapılması uygulamasına geçilmelidir” dedi. 

Vekil Girgin: ‘Ortak havuz sistemine geçilmelidir’

Girgin, bu sorunun şoför esnaflarının bağlı oldukları odalara yaptığı ziyaretlerde ve şoför esnaflarıyla birebir görüşmelerinde sıklıkla dile getirildiğini söyledi. Girgin ayrıca, “Şoför esnaflarının, taşıdıkları ücretsiz seyahat yükümlülüğü bulunan kişiler için ödenen aylık 1000 TL’nin acilen artırılarak ortak havuz sistemi uygulamasına geçilmesi gerektiğini” vurguladı.

Girgin, “mevzuata göre, ücretsiz seyahat yükümlülüğü bulunan ve belediyeler tarafından yetki verilen özel şahıs ya da şirketlere ait şehir içi toplu taşıma hizmeti veren her bir ulaşım aracı ile özel deniz ulaşımı aracı için bunların işletmecilerine, Çalışma Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanlığı bütçesine bu amaçla konulan ödenekten ilgili belediyeler aracılığıyla her ay gelir desteği ödemesi yapıldığını” söyledi. Girgin devamında “Bu çerçevede gelir desteği ödemesinden yararlanacak olan işletmecilere 1000 TL gelir desteği ödemesi yapılmaktadır” dedi.

İndirimli ve ücretsiz taşıma hakkına sahip vatandaşlar için ödenen teşvik miktarı 2015, 2016, 2017 yılları içerisinde herhangi bir artışa gitmemiş 750 TL’de sabit tutulmuştur. 2018 yılı Haziran ayında Muğla İli için 1.000 TL’ye artırılmıştır.

Bakanlık şoför esnafını desteklemeli

Girgin bu fiyatlarla hizmetlerin sürdürülmesinin zor olduğunu belirterek “ulaştırma alanındaki değişim oranı, asgari ücret, araç muayene bedeli, motorin birim fiyatı, sigorta, kasko, araçların bakım ve onarımları ile yedek parçalardaki fiyat artışı, işçilik giderleri, motorlu taşıtlar vergisinde yaşanan artışlar ve yıllık enflasyon artışı göz önüne alındığında şoför esnaflara verilen gelir desteğinin sürdürülebilir olmaktan uzak olduğunu” söyledi.

Girgin, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na şu soruyu sordu;

Şoför esnaflar arasındaki gelir adaletsizliğinin önüne geçilmesi için şehir içi toplu taşıma araçlarından ücretsiz faydalanan 65 yaş üstü vatandaşlarımızın “elektronik ücret toplama sistemlerindeki toplam biniş sayılarına göre” özel sektör, belediye ve iştiraklerine ödemelerin yapılması şeklinde bir düzenleme yapılmasını düşünüyor musunuz?

Yayınlama: 11.06.2020
A+
A-
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.