CHP Milletvekillerinden istifa çağrısı: “Ulaştırma Bakanı ve TCDD Genel Müdürü istifa etmeli”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) KİT Komisyonu Üyesi Milletvekilleri, Ankara’da meydana gelen tren kazasıyla ilgili ortak basın toplantısı düzenleyerek, Ulaştırma Bakanı ve TCDD Genel Müdürü’nü istifaya davet etti.

CHP Milletvekillerinden istifa çağrısı: “Ulaştırma Bakanı ve TCDD Genel Müdürü istifa etmeli”
Yayınlama: 16.12.2018
A+
A-

İzmir Milletvekili ve CHP KİT Komisyonu sözcüsü Atila Sertel, geçen hafta yapılan komisyon toplantısında TCDD Genel Müdürü İsa Apaydın ve yönetim kurulu üyelerini sinyalizasyon sistemi başta olmak üzere birçok konuda uyardıklarını hatırlatarak, “Bu elim kaza bir makasçının veya başka görevlilerin üzerine atılarak geçiştirilemez. Bu iş bir ahlak sorunudur, etik kurallar sorunudur. Ulaştırma Bakanı Mehmet Cahit Turan, TCDD Genel Müdürü İsa Apaydın başta olmak üzere tüm sorumlular derhal istifa etmelidir” dedi.

CHP KİT Komisyonu üyesi Milletvekilleri Atila Sertel, Orhan Sümer, Ahmet Kaya, Deniz Yavuzyılmaz, Baha Ünlü, Kemal Zeybek, Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ve Sivas Milletvekili Ulaş Karasu TBMM’de ortak basın toplantısı düzenleyerek Ankara’da 9 kişinin ölümüyle sonuçlanan tren kazasıyla ilgili açıklamalar yaptı.

“7 BİN KİLOMETREDE SİNYALİZASYON YOK”

İlk sözü alan CHP İzmir Milletvekili ve CHP KİT Komisyonu Sözcüsü Atila Sertel, “Ülkemizde 11 bin 527 kilometresi konvansiyonel, bin 213 kilometresi yüksek hızlı tren hattı olmak üzere toplam 12 bin 740 kilometrelik demiryolu ağı var. Bu hatların 5 bin 467 kilometresi elektrikli, 5 bin 746 kilometresi sinyalli olarak hizmet veriyor. Toplam demiryolu ağının yarısından fazlasında yani 6 bin 994 kilometresinde sinyalizasyon sistemi yok. Demiryolun ağında sinyalizasyonun olmaması şehir içinde trafik ışıklarının olmaması ile eşdeğerdir” dedi.

6 Aralık günü yapılan TCDD KİT Üst Komisyonu toplantısında, Çorlu kazasından yola çıkarak ihmalleri ve alınması gereken tedbirleri dile getirdiklerini ifade eden Sertel, Komisyon üyesi AKP Milletvekilleri’nin konuları geçiştirmeye ve kendilerini susturmaya çalıştıklarını söyledi.

“PEŞİNİ BIRAKMAYACAĞIZ”

Sertel, şöyle devam etti:

“Biz bu kazanın peşini bırakmayacağız. Bundan sonra olabilecek kazaların önüne geçmek için CHP’li Milletvekilleri olarak denetimlerimizde TCDD’nin eksik ve kusurlarının daha fazla üstüne gideceğiz. Bir kişiye bağlı sistemi kabul etmek mümkün değildir, ‘Sinyalizasyon olmasa da olur’ diyen Bakanı kabul etmek mümkün değildir. Osmangazi Köprüsü’nün yapımında çalışan Japon mühendis kendi hatası nedeniyle harakiri yapmıştır. Türkiye’de ise onlarca kişinin ölümüne sebebiyet veren sorumlular hesap vermekten ve istifa etmekten imtina etmektedirler. Bu elim olayı bir kişinin üstüne yıkarak sıyrılmaları mümkün değildir. Sorumlular derhal istifa etmelidir.”

“SİNYALİZASYON OLMAZSA OLMAZ!”

Daha sonra söz alan Samsun Milletvekili Kemal Zeybek de, “Bazı ülkelerde saatteki hızı 500-600 kilometreye varan hızlı trenler var. O ülkelerde bu boyutta kazalar yaşanmıyor. Çünkü onların altyapıları çok daha sağlam. Bu kaza geçiştirilmemeli ve tüm ayrıntılarıyla araştırılmalıdır” dedi.

Meclis’e girdiği günden itibaren Karadeniz’e tren yolu yapılsın diye mücadele ettiğini belirten Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya, “Son birkaç ayda yaşanan ölümlü kazaları gördükten sonra bölgemize ‘tren gelmez olsun’ deme noktasına geldik. Ulaştırma Bakanı ‘Sinyalizasyon olmasa da olur’ dedi. Şayet söz konusu insan hayatı ise tüm önlemler alınmalı ve tüm teknolojik gelişmeler kullanılmalıdır. Böyle bir söz olur mu” diye konuştu.

Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz da, KİT Komisyonu üyesi olarak kazanın hemen ardından olay yerinde incelemelerde bulunduğunu belirterek, yaşanan kazanın tamamen tedbirsizlikten kaynaklandığını söyledi. Yavuzyılmaz, “Makas sistemini bir kişiye emanet ederseniz veya cep telefonu üzerinden kullanmaya kalkışırsanız bu tip kazaların olması kaçınılmazdır” dedi.

“BU KAZAYA DA BİR KILIF BULACAKLARDIR”

Ülkede yaşanan her kötü olaya bir kılıf bulan AKP zihniyetinin bu kazaya da bir kılıf uyduracağını ifade eden CHP Adana Milletvekili Orhan Sümer, “Yetkililer ve ilgili makamlar bugüne kadar bu tür kazalarda hiçbir sorumluluk üstlenmedi. Sorumluluklarını ve hatalarını kabul edip istifa etmelidirler” diye konuştu.

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları’nın genleriyle oynandığını dile getiren Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer de, “Devlet Demiryolları’nın ruhunu söküp aldılar. Çalışan sayısını azaltarak taşeronlaşmaya yol açtılar. Az adamla çok iş yapacağız mantığını güttüler. Çalışanların hemen hepsi mutsuz. Günahsız insanlar suçlanarak, bu kazadan sıyrılamazlar. Ankara’nın içinde dahi sinyalizasyon yok. Bu kafayla bu anlayışla kazaları önleyemeyiz. Bir kere olsun özür dilesinler, bir kere olsun istifa etsinler” diye konuştu.

Son olarak söz alan Sivas Milletvekili Ulaş Karasu da, Ankara- Sivas arasında Yüksek Hızlı Tren çalışmasının devam ettiğini ve 2019 yılında açılacağının söylendiğini hatırlatarak, “Ekonomimiz ilk 20 ülke içinde olabilir ancak altyapımız ilk 20 ülke içinde mi? Faaliyete almayı yıllardır öteledikleri Ankara – Sivas Hızlı Tren projesinde eksiklikler varsa bu yolu açmasınlar. Tüm altyapısı tamamlandıktan sonra hizmete girsin. Ankara’daki kazanın sorumluları da 9 canın bedelini ödesin, istifa etsin” dedi.

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.