Cumhurbaşkanı Erdoğan imzaladı.. Hobi bahçeleri yıkılacak mı?

Tarım arazilerinin hobi bahçeleri gibi uygulamalarla bölünmelerinin engellenmesi, sahipli arazilerde izinsiz ağaç kesimiyle ilgili cezaların artırılmasını içeren kanun teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan imzaladı.. Hobi bahçeleri yıkılacak mı?
Yayınlama: 07.11.2020
A+
A-

Yayımlanmış olan kanun kapsamında “hobi bahçeleri yıkılacak mı?” sorusu da cevaplanmış oldu.  İçerisinde farklı alanlarda birçok sayıda düzenleme barındırması sebebi ile torba yasa olarak anılan kanun ile birlikte e yazık ki tüm karşı çıkışlara rağmen hobi bahçesi olan vatandaşlar için  yıkım kararı kesinleşmiş oldu. Kanun kapsamı içeriğince  “hangi hobi bahçeleri yıkılacak mı?” cevabı da verilmiş oldu.

HOBİ BAHÇESİ YASASI SON DURUM

AK Parti’nin üzerinde detaylı olarak çalışılmak için ertelenmiş olan, meclisin tatilinin bitmesinin ardından yeni dönem içerisinde üzerinde görüşmeler tamamlanan kanun düzenlemesi meclisten geçmişti. Meclis tarafından onay aldıktan sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından da imza atılması ile birlikte yürürlüğe girdi.  Kanunlaşan yasa teklifi kapsamı içerisinde yıkılacak olan hobi bahçeleri de belirlenmiş oldu. Ne yazık ki tarım arazisi üzerine kurulmuş olan hobi bahçeleri yıkılacak. Çıkarılmış olan yasaya rağmen belirlenen plan ya da projelere aykırı davranıldığının tespit edilmesi durumunda Valilik tarafından resen tespit yaptırılarak bu kişilere 1.000 Türk Lirasından az olmamak suretiyle bozulan arazinin her metrekaresi için on bin lira idari para cezası yaptırımı uygulanacak. Yine 2 ay süre içinde bu kişiler yapılacak olan projeye uygunluk sağlamakla yükümlü olacaklar.

YASA İLE İLGİLİ DETAYLAR

Büyük ova koruma alanı sınırları içinde ise bu uygulanan cezalar 2 katı olarak uygulanabilecek. 2 aylık sürenin bitmesine rağmen kullanımı devam ediyorsa cezalar tam 3 katına çıkacak. İzinsiz olduğu tespit edilmiş olan bütün yapılar, taşınmazlar tarımsal üretime uygun bir şekile getirilmek üzere masrafları Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından karşılanmak suretiyle 1 ay içerisinde belediyeler ya da il özel idareleri tarafından yıkılacak. Daha sonra yapılmış olan tüm masraflar Tarım ve Orman Bakanlığınca tarım arazisi sahibinden tahsil edilecek.  Tarım arazilerini hobi bahçesi adı altında satan kişilere ise kanun kapsamında artık hapis cezası verilebilecek. Bu kişilere yine 250.000 Türk Lirasına kadar para cezası uygulanabilecek.

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.