Denizli’de dolu yağışı rekolte kaybı yaratacak.. Peki ne yapılmalı?

Denizli’de dün öğleden sonra başlayan ve kentin büyük bir bölümünde etkili olan şiddetli dolu yağışı, üzüm bağları ile ekili arazilerde büyük maddi hasar oluşturdu. Her yıl yaşanan dolu felaketi ve ardından gelen rekolte kaybına karşı uzmanların önerisi tarım sigortasının yaptırılmasının ihmal edilmemesini öneriyor.

Denizli’de dolu yağışı rekolte kaybı yaratacak.. Peki ne yapılmalı?
Yayınlama: 26.04.2021
A+
A-

Denizli ve ilçelerinde, dün öğleden sonra etkili olan şiddetli dolu ve sağanak yağış hayatı olumsuz yönde etkiledi. Özellikle Tavas ve Kaklık’ta etkili olan yağışlarda sürücüler zor anlar yaşayarak araçlarını yol kenarına çekti. Bazı bölgelerde meydana gelen dolu yağışıyla beraber araçlarını yol kenarına çeken sürücüler dolunun erimesini bekledi.

BUĞDAY VE ARPA EKİLİ ARAZİLERDE MADDİ HASAR OLUŞTU

Üzümüyle ünlü Honaz ilçesinin Kaklık Mahallesinden, Çal ilçesinin Belevi Mahallesine kadar ekili arazide özellikle bağ ve anason tarlaları dolu yağışından etkilendi. Çal, Honaz, Serinhisar ve Tavas ilçelerinde kar manzarasını aratmayan görüntüler oluşturan şiddetli dolu yağışında üzüm bağları ve anason tarlarının yanı sıra buğday ile arpa ekili arazilerde de maddi hasar oluştu.

Özellikle filizlenme döneminde olan üzüm bağlarını vuran dolu yağışı nedeniyle, üzümde ciddi bir rekolte ve kalite kaybı yaşanabileceği iddia edildi.

“TARIM SİGORTALARI ÜRETİCİNİN DOLUYA KARŞI EN BÜYÜK GÜVENCESİ”

Denizli’de dün akşam saatlerinde gerçekleşen dolu yağışı çevredeki tarla, bağ ve meyve ağaçlarında büyük tahribata neden oldu. Yaşanan bu talihsiz durum çiftçi ve üreticiye büyük zarar verirken, ortaya çıkan manzara tarım sigortalarının önemini bir kez daha gözler önüne serdi.

GRI Sigorta A.Ş.’nin Tarım Sigortaları Müdürü olan Gül Öz

Özellikle tarım sigortaları alanındaki öncü girişimleri ve çıkardıkları yenilikçi ürünler ile dikkatleri üzerine çeken GRI Sigorta A.Ş.’nin Tarım Sigortaları Müdürü olan Gül Öz ile konu hakkında konuşup olası dolu tehlikelerine karşı ne tür aksiyonlar alınabileceğini kendisi ile tartıştık.

Günümüzde küresel ısınmanın büyük bir sorun olduğunu ve bu problem sebebiyle yılın neredeyse her zamanı dolu tehlikesi ile karşı karşıya kalmanın mümkün olduğunu ifade eden Öz, tarım sigortalarının üreticinin dolu karşısındaki en büyük güvencesi olduğunu belirtti.

HASATI GÜVENCE ALTINA ALARAK ZARARIN ÖNÜNE GEÇEBİLİRİZ’

Öz konuyu şu sözlerle özetledi: “Dolu tarım söz konusu olduğunda, özellikle ülkemizde bölgeye yönelik katastrofik risklerin başında geliyor ve bu riske karşı alınabilecek en iyi önlem de elbette tarım sigortaları oluyor. Doğal afetlerin ne zaman gerçekleşeceğini kestiremeyiz ve bunların gerçekleşmesinin de ne yazık ki önüne geçemeyiz fakat bu felaketlerin vereceği zararı minimize etme konusunda aksiyon alabiliriz. Dolunun gelişini de engelleyemeyiz fakat tarım sigortaları ile ürünümüzü, mahsul ve hasatımızı güvence altına alarak bu zararın önüne geçebiliriz. Diğer tarım ürünlerine de zarar verse de dolu özellikle meyvelerde büyük hasara neden olur. Kendisine maruz kalan ürünün pazara sürülmesini ve üründen alınan verimi kötü yönde etkiler. Bu sebeple özellikle meyve yetiştiricilerinin bahçe, bağ ve tarlalarını sigortalatması şart.”

ÇKS BELGESİ VE TAPUSU OLMAYAN ÜRETİCİLER DE ARTIK DOLUNDAN KORKMAYACAK

Öz, tarım sigortası olan üreticileri de uyardı. Tarım sigortası yaptıran üreticinin dolu sonrasında hasar ihbarlarını hiç beklemeden acentelerine yapmasını ve Tarsim’e bu hasarı bildirmesini tavsiye eden Öz, hasar ihbar süresinin bir haftayı aşmaması gerektiğinin altını çizdi.

Dolu riskine karşı ürünlerini sigortalatmak isteyen fakat ÇKS kaydı ve tapusu olmayan parseller ve hisseli arazilere sahip üreticiler de olduğunu hatırlatan Öz, yeni çıkardıkları GRI Geleneksel Tarım Sigortası ürünü ile artık bu sorunun da ortadan kalktığını müjdeleyip tüm çiftçilerin tarım sigortası yaptırmaları ve dönemsel olarak sigortalarını yeniletmeleri gerektiğini belirtti.

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.