Ana Sayfa Arama Galeri Video
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Denizli Tarihi Kültürel ve Antika Derneği kuruluyor! Şuayb Cihan detaylarını Egeyön Haber’e anlattı!

Denizli’de Antika ve koleksiyon ürünleri ile uğraşan Şuayb Cihan, kurulum aşamasında olan yeni dernekleri TAKAD ‘ı(Denizli Tarihi Kültürel ve Antika Derneği ) Egeyön Haber’le gerçekleştirdiği özel röportajında anlattı. Cihan, mezatçılığı tanıtırken, Denizli’de mezat ürünlerine olan ilgi hakkında da bilgi verdi.

Denizli’de Antika ve koleksiyon

Denizli’de mezat ve antika ürün satışları ile ilgilenen ve aynı zamanda koleksiyoner olan Cihan Ticaret‘in sahibi Şuayb Cihan, Denizli’de mezat kültürünü, düzenledikleri mezatları ve antika ürün satıcıları olarak kurma aşamasında oldukları yeni dernek hakkında Egeyön Haber’e konuştu.

Bize kendinizi tanıtır mısınız?

İsmim Şuayb Cihan. Cihan Ticaret İnşaat Malzemeleri asıl işimiz bu. 92 ‘den beri inşaat sektöründe Denizli de Isparta Burdur Muğla Uşak Aydın Afyon Konya’ya kadar hizmet vermekteyiz. Duşa kabin imalatımız var. Asıl işimiz inşaat sektörü anlayacağınız üzere.

Mezatçılığı anlatır mısınız? Mezat yapmaya ne zaman başladınız?

Mezatçılığa nasıl başladım. Ben öncesinden koleksiyonerdim. Sosyal medya üzerinden canlı mezatlar olur. İşte bir tane ürün çıkartırsınız. Dersiniz açılışta işte bu ürün 10 liradır. Eğer siz o ürünü sevdiyseniz biri 20 der biri 30 diğeri de 40 der. Sosyal medya üzerinden böyle başladık. Kendim koleksiyoner olarak başladım ama ilerleyen zamanlarda o kadar çok hoşuma gitti ki dedim ki ben niye yapmayayım böyle bir şey ve stresimi atan bir iş oldu. Günün bütün yorgunluğunu alan ekranın karşısına geçtiğiniz zaman bir ürün çıkartıyorsunuz buyurun dostlar açılış serbest dediğiniz zaman o ürünü isteyen seven insanlar müzayede usulü açık artırma usulü satışa çıkarırsınız. Satışa çıkardığınız zaman o ürünü alan insanda mutlu siz de sattığınız için mutlu olursunuz.

Antika ürünlere Denizli’de ilgi hangi seviyede?

Denizli de çok fazla antikacı var. Mezatla yani sadece mezatla değil sosyal medya üzerinden değil canlı salon mezat dediğimiz açık müzayedeler var. Hemen hemen haftanın her günü Denizli de açık artırma usulü bir müzayede düzenleniyor. Bunlar canlı canlı yani sosyal medya üzerinden değil insanlar belirli bir adreste toplanır oraya Denizli’nin Türkiye’nin dört bir yanından insanlar özellikle Isparta Antalya Aydın Bursa Ankara Afyon dan bütün antikacılar toplanır ve buraya ürün getirirler. Canlı mezatta bu işe gönül vermiş insanlar toplanır orada açık müzayede usulü satışlar yapılır.

– Eski Taçev’de mezat düzenliyorsunuz, katılanların tepkisi nasıl etkinliği nasıl değerlendirirsiniz?

Taçev bizim olmazsa olmazımız oldu artık. Eski Taçev’in kendisi de antikayı çok sevdiği için orada bir aile ortamı oluştu bizde. Çayımız kahvemiz yemeğimiz içmemiz yani artık orası 2. Ev. Şimdi orası Taçev ya biz oraya artık bizim ev diyoruz artık. Taç Ev çalışanlarıyla sahibiyle de olsa Allah razı olsun antika camiasını çok fazla destekliyorlar. Onlara buradan çok çok teşekkür ediyorum. Taç ev bu işte hakikaten çok iyi.

– Bir dernek kurma sürecine girdiniz neden böyle bir derneğe ihtiyaç duydunuz, şu an hangi aşamadasınız?

Neden böyle derneğe ihtiyaç duyduk. Şimdi şöyle antika camiası dağınık. Yani nasıl dağınık. Şöyle kimin elinde ne var ne yok bilemiyorsunuz ve ya kim bu ürünü nasıl değerlendireceğini bilmiyor. En azından biz TAKAT tarihi ve kültürel antika ürünler derneği olarak derneğimizi kurduk. En azından tüm Mezatçı ve antika camiasını bir araya getirip ülkenin dört bir yanına dağılmak. Ecdadın ürünlerini yeni nesle aktarabilmek. Antika nedir bir ürünün 100 yılını doldurması demek. Antika ürünü bugüne kadar sapasağlam şekilde getirmiş insanlarında emeğini boşa çıkarmamak. Düşünsenize dedenizden size antika bir radyo kalmış, çifte dolma tüfek kalmış sadece duvarınızı süslüyor. Maddi sıkıntı yaşayan insanları bu ürünleri satmaya çalışıyor ve siz bu ürünü alıyorsunuz malum sizde bu ürünü satıp para kazanmak istiyorsunuz ama yeni nesil, atıyorum bir kirkit, kirkit nedir? Halılarda önceden kilimlere vurulan dikenli bir şeydir. Bakın bunu bende yeni öğrendim mesela. Bu yeni nesil bilir mi bilmez. Şimdi bir düğmeye bastığında her şey tıkır tıkır makineler yapıyor. Annelerimiz babalarımız nenelerimiz-bu halıyı kilimi nasıl dokumuşlar? İşte bir ayranı nasıl yapmışlar. Zor hayat koşullarında günümüze kadar bu ürünleri sapasağlam nasıl gelmiş. Bizde bu ürünleri koruyup yeni nesle aktarmaya çalışıyoruz. Derneğimizin en başta olmazsa olmazı kesinlikle eski ürünü muhafaza tanıtım ve yeni nesle aktarabilmek. Dernek olarak biz şöyle derneğin tüm gelirlerini ihtiyaç sahibi ailelere ve engelli kardeşlerimize adadık. Çünkü derneğimizin yönetimindeki kardeşlerimiz antikaya gönül vermiş bu uğurda hakikaten savaşan insanlar. Onların korunması için ellerinden gelenleri yapan insanlar ve maddi güçleri zaten yerinde olduğu için hani buradan dernekten gelen paraya ihtiyaçları olmadığı için onlarla birlikte ortaklaşa karar aldık ve ne kadar para kazanırsa kazansın dernek tamamı ihtiyaç sahibi ailelere gariban ailelerimize engelli dostlarıma engelli kardeşlerimize olmazsa olmazımız yani kırmızı çizgimiz bu.

Denizli’de başka bir mezat derneği de var siz niçin yeni bir dernek kurmak istediniz?

Tabi Denizli de bir dernek var ama dernek başkanı muhakkak çalışıyordur yani o da bu tarz ürünlerle mezatlar pazarlar kuruyor. Sağ olsun ama sayı çok fazla. Tek başına yetilemeyeceğini anladığımız için biz buna tabi dernek başkanımızla da tatbikî beraber hani biz ayrı bir dernek o ayrı bir dernek olmayacak çünkü kardeşlik çerçevesi içinde amacımız Denizli de bu işe gönül vermiş insanları daha da Türkiye çapında daha da genişletebilmek. Bu ürünleri Denizli’mize en azından yani çünkü adımız Denizli Tarihsel Kültürel ve Antika Derneği olduğu için Denizli adının bu camia için de biraz daha büyütebilmek. Başka amacımız yok.

TAKAD’a üye olmak için ne gibi şartlar arayacaksınız?

Siz antikayı seviyorsunuzdur antikaya gönül vermiş herkes tabi ki bu derneğe katılabilir. Yani bunda herhangi Mezatçı olacaksın antikacı olacaksın dükkânın olacak şu olacak bu olacak diye bir şeyimiz yok. Neden çünkü mezat camiasında 100 kişi mezat yapıyorsa 100 binlerce insan da bu ürünleri toplamaya çalışıyor. Çünkü buna gönül vermiş herkes antikacıdır bizim için.

Röportaj: Hatice Bardakçıoğlu

Haber: Serkan ÖZKURT

Kamera: Osman Menzek