Ana Sayfa Arama Galeri Video
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Denizli tarihine ışık tutan Hüsamettin Ataman 11. Kitabı Üç Taş’ı tanıttı

Denizli’nin önemli mimarlarından ve yazarlarından Hüsamettin Ataman, ’16 Mayıs 1919 Denizli Direniş Mitingi Üç Taş’ isimli 11. kitabını tanıttı. Ataman, Üç Taş simgesinin Denizli direşindeki önemini Egeyön TV’ye verdiği açıklamada anlattı.

Denizli'nin önemli mimarlarından ve

Denizli mimarisine ve tarihine ışık tutan yazarlardan biri Hüsamettin Ataman 11. kitabı olan milli mücadelede Denizli’nin tarihteki önemini anlattığı kitabı Üç Taş’ı mensubu olduğu Mimarlar Odası Denizli Şubesi’nde Üç Taş’ı tanıttı.

Tanıtım gününde Egeyön TV’ye açıklamalarda bulundan Ataman, kitabın konusunu ve Üç Taş isminin sembolik anlamını anlattı.

Ataman’ın açıklamaları şu şekilde;

GELECEK NESİLLERE

Denizli’nin özellikle son yüz yıllık kentleşmesini ve tarihini konu alan kitaplar yazdım. Bugün 11. kitabım olan Üç Taş isimli kitabımı tanıtıyorum. Umarım gelecek nesillerimize Denizlimizi daha iyi anlatabilme fırsatını bu kitapla buluruz.

DENİZLİ’NİN MİLLİ MÜCADELEDEKİ ÖNEMİ

Denizli milli mücadelede çok önemli bir yer işgal etmektedir. Anadolu halkı çok bilmese de Denizli ilk kurulan silahlı örgütün Menderes Cephesi’nin çekirdeğini temsil etmektedir. 16 Mayıs 1919 günü Denizli Bayramyeri Meydanı’nda 1 gün önce İzmir’in işgalini protesto etmek için Müftü Ahmet Hulusi Efendi önderliğinde bir miting yapılmıştır. Halifenin padişahın ‘düşmana karşı silahlı mücadele yapmayın’ demesine ve şehzadeleri Anadolu’ya nasihatçı göndermesine rağmen Müftü Ahmet Hulusi Efendi buna karşı çıkmıştır. Verdiği cihat fetvası ile halkı düşmana karşı silahlı direnişe davet etmiştir. Anadolu’da silahlı mücadelenin ilk kıvılcımı 16 Mayıs 1919 Cuma günü Denizli’de yakılmıştır. Bu tarih Anadolu milli mücadelesi için önemli bir gündür. O gün üç önemli olay olmuştur. Mustafa Kemal Paşa Samsun’dan başlatmak üzere Bandırma vapuruna binmiştir. Padişahın gönderdiği heyet 15 Mayıs’ta İzmir işgalinde Konya’dadır. O gün derhal trene binip İstanbul’a dönmeleri istenir. Çökmüş ve sona ermiş bir hanedanın son kalıntıları trene binerek İstanbul’a hareket ederler. Aynı gün Denizli Bayramyeri Meydanı’nda belediye binasının önünde, sırtını kale duvarlarına vermiş olan belediye binasının balkonundan Müftü Ahmet Hulusi Efendi binlerce kişiye hitap eder.

KİTABIN ADI NEDEN ÜÇ TAŞ

Burada verdiği cihat fetvasında düşmana karşı silahlı mukabele şarttır. Hiç silahınız yoksa bile yerden ‘Üç Taş’ alın ve atın der. ‘Üç Taş’ bunun için Denizli mücadelesinin simgesidir. Kitabımın adı o yüzden 16 Mayıs 1919 Denizli Direniş Mitingi Üç Taş olarak belirledim.

HABER: ORAL CAN TATAR