Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Denizli Veteriner Hekimleri Başkanı Türkay Berberoğlu Egeyön Haber’in konuğu oldu!

Egeyön Haber kapanma sürecinde meslek odalarının ‘Tam kapanma’ döneminde çalışmalarını nasıl sürdürdüklerini irdelemeye deavm ediyor. Denizli Veteriner Hekimler Odası Başkanı Türkay Berberoğlu, pandemi döneminde hayvan sağlığı ile ilgili görüşlerini Egeyön Haber Koordinatörü Ahmet Deda’ya anlattı.

Egeyön Haber kapanma sürecinde

Egeyön Haber, Türkiye’nin 17 günlük tam kapanma sürecinde meslek odalarını ziyaret etmeye devam ediyor. Egeyön Haber, Haber Koordinatörü Ahmet Deda’nın ziyaret ettiği Denizli Veteriner Hekimler Odası Başkanı Türkay Berberoğlu, ‘Yem fiyatlarındaki artış, Pandemi döneminde sokak hayvanları için neler yapılabilir? Hayvan sahiplenilmesi insanların pskikolojisine faydalı oluyor mu? Kapanma süreçlerinde meslek odası olarka ne tür sıkıntılarla karşılaşılıyor?’ gibi sorulara yanıt verdi.

PANDEMİ VETERİNER HEKİMLERİ ETKİLEDİ Mİ?

Pandemi Veteriner hekimleri etkiledi mi? Koronavirüs vakaları meslektaşlarınızda sık rastlanıyor mu? sorusuna yanıt vererek başlayan Başkan Berberoğlu, Tabii ki Pandemi denilince akla gelen ilk şey aşılama. Aşılamada ne haldeyiz?
Sizin haber kanalınızın takipçileri için şöyle bir bilgilendirme mesajı vereyim; Covid aşısında çalışan ekiplerin tamamı, dünyada ve Türkiye’de veteriner hekimdir. Çünkü hayvanlardan insanlara geçen Zoonoz hastalıklarını inceleyen bilim dalı Viroloji veteriner hekimlerin bir bilim dalıdır. Bunun uygulayıcısı çok saygıdeğer Beşeri Hekimlerimizdir. Yani biz arabayı imal ederiz kullanıcılarımız Beşeri Hekimlerdir. Yalnız aşının başından sonuna kadar Veteriner Hekimlerin halkla, vatandaşla, insanla temas halinde olduğunu beyan edip, aşılmada öncelik sırasına girmesi için çabalar sarf ettik. Sağ olsun Sağlık Bakanlığı ve Tarım Bakanlığı bu konuya eğildi hassasiyet gösterdi. Ama sanırım bir yerde bir hata oldu. Kamudaki meslektaşlarımız, teşekkür ederiz aşılandılar, ama özel sektördeki meslektaşlarımız ne yazık ki aşılanmadı, halen daha aşılama için gündemde bir yer yok.’ ifadelerini kullandı.

‘DAMIZLIK HAYVANLARIN KESİLMESİ ET İHTİYACINDAN DEĞİL’

Son günlerde “Yem fiyatları sürekli arttığı için damızlıklar kesiliyor” diye bir feryat var. Siz ne düşünüyorsunuz? sorusuna ise Başkan Berberoğlu, ‘Damızlık hayvanlarının özellikle bunu Tarım Bakanlıklarının en yüksek mercilerinin bu ekonomik sorunun sorumlusu kim ise bunu duymasını isterim. Damızlık hayvanlarının kesilmesinin sebebi ete olan ihtiyaç değil, hammadde girdilerinin çok yüksek olması. İnsanlar ürettikleri süt ile yem fiyatlarını karşılayamaz duruma geldiler. Bu ay içerisinde Denizli’de kapanan işletme sayısı 60 ila 80 arasında. Aile işletmesi tipindeki işletmeler kapanıyor. Şu karşı dağlarımızda Denizli’ye ait Kurtluca, Güzelpınar, Gözler ’de her geçen gün kapanan işletme sayısını gözlerimizle görüyoruz. Ovanın göbeğinde bir Yeniköy var mesela burada ortalama 100-120 işletme varken şu anda 30-35 işletmeye düştü.’ dedi.

‘YETİŞTİRİCİLERİMİZ GERÇEKTEN KAN AĞLIYOR’

Konu ile ilgili önerilerini de dile getiren Türkay Berberoğlu, Türkay Berberoğlu: Devletin ama kooperatifler bazında ama üretim bazında girdilerin maliyetlerini düşürmenin yolunu bulması lazım. Biz demiyoruz ki “Süt fiyatlarını arttırın”. Bu seferde bunun tüketiciye yansıması kötü. Biz diyoruz ki “Hammadde fiyatlarında yardımcı olunması lazım”. Mesela Sayın Büyükşehir Belediye Başkanımız bu konuya önem verebilir. Aydın’da yapılan bir uygulama bu. Belediyenin Hayvancılara yaptığı yem ve üretimdeki desteklemeleri vardır. Denizli’de artık bunu kimin yaptığı önemli değil. Yetiştiricimiz gerçekten kan ağlıyor. Şu anda size şöyle söyleyeyim; basit bir buza büyütme yeminin 140 TL süt yeminin 125TL olduğunu düşünürsek bunu Üretimde girdisi olmaz. Şöyledir normalde bir kilo yemin iki kilo süt üretmesi lazımdır. Neredeyse şu anda bir kilo süt ile bir kilo yem eşit duruma geldi. Bakın hesap basit, şişelenmiş bir litre şu anda 2,5 – 3 lira civarında, 1 litre süt 3 lira. Yani tabii kaynağından sadece şişeleme metotları ile kimyasallar ile dezenfekte edilmiş bir süt ile orijinal bir suyun maliyeti ve yem, saman, işçi, emek ile üretilmiş bir litre sütün fiyatı aynı olabilir mi?’ diye konuştu.

‘PANDEMİ SÜRECİ BİTTİĞİNDE CAN DOSTLARA İHTİYAÇ KALMADI DEYİP..’

Egeyön Haber Haber Koordinatçörü Ahmet Deda’nın ‘Pandemi döneminde sokak hayvanları ile ilgili son durumu nasıl değerlendiriyorsunuz?’ sorusunu da yanıtlayan Berberoğlu, ‘Pandemide hayvan sahiplenme üst düzey arttı. Çünkü insanların yaklaşık geçen sene Şubat Mart ayından bu sene Şubat Mart ayına kadar 12 aydır eve kapanma süreçlerinde evlerinde onlara yarenlik dostluk yapan hayvanlar çoğaldı. Benim Oda Başkanı olarak korkum şudur. Pandemi süreci bittiğinde bu dostlara ihtiyaç kalmadı deyip onların sokağa bırakılması en büyük korkumdur. Bu yüzdende bir an önce Tarım Bakanlığımızın başlattığı tüm sahipli hayvanların çiplenmesi projesi gündemde. Sanırım içinde birkaç ay içerisinde tamamen faaliyete başlayacak ve başarılı olacak. Şimdiden söylüyorum sahiplenilecek veya sahipli hayvanlara çip takılınca onların sokağa bırakılması sanırım öyle engellenecek. ‘dedi.

‘HAYVAN SAHİPLENMEK İNSAN PSİKOLOJİSİNE FAYDALI OLUYOR MU?’

Pandemideki hayvan sahiplenilmesi ile birlikte insanların evde psikolojisine faydalı oluyor mu? sorusuna ise Berberoğlu, ‘Tabii Büyükşehir hayatına yavaşça alışmaya çalışan bir şehiriz biz. Artık Büyükşehir olmayı tam anlamıyla hak eden bir şehir. Evde özellikle belli bir yaş sınırdan sonra dostluğa ihtiyaç duyan insanlar için bu bir çözümdür aslında. Tek kaygımız dediğimiz gibi Pandemi bittikten sonra bu dostlara ihtiyaç kalmadı denilip sokağa bırakılırsa bu bizim için üzücü olur. Bunun olmaması içinde elimizden geleni Oda olarak yapacağız.’ ifadeleri ile yanıt verdi.