Denizli Ziraat Odası Başkanı Gemici’den Denizli için korkutan kuraklık raporu!

Denizli Ziraat Odaları Koordinasyon Kurulu Başkanı Hamdi Gemici, Denizli’nin korkutan kuraklık raporunu açıkladı. Yüzde 51’lik yağış azalması sonucu Kekik, harazon, haşhaş ve tütün sıcaktan kavruldu. Bu ürünlerde yüzde 40 ile başlayan yüzde 60’lara varan verim kayıpları yaşandı. Başkan Gemici, bu ürünlerin de arpa, buğday, yulaf, nohut ve mercimek gibi kuraklıktan etkilenen ürünlere eklenmesini istedi. Başkan Gemici, kısa, orta ve uzun vadeli planlar için hazırlık yapılması gerektiğini belirterek; taleplerinin 1 dekarlık alanda çiftçiye 200 TL destek olduğunu söyledi.

Denizli Ziraat Odası Başkanı Gemici’den Denizli için korkutan kuraklık raporu!
Yayınlama: 08.07.2021
A+
A-

Denizli Ziraat Odaları Koordinasyon Kurulu Başkanı Hamdi Gemici ve koordinasyon kurulu üyeleri Denizli Gazeteciler Cemiyeti’nde başın açıklaması gerçekleştirdi.

Başkan Gemici toplantıya şu sözlerle başladı; “2020 yılının Kasım ayından itibaren kuraklıkla birlikte kırsal alanlarda üretimler bir hayli etkilendi. 1 Ocak 2021’den itibaren bugüne de şiddetli bir kuraklıkla geldik. Yaşanan bu kuraklığa küresel iklim değişiklikleri sonucu don, dolu gibi oluşan felaketler eklendi. Üreticimizin durumunu Sayın Cumhurbaşkanımıza ve yetkililere ulaştırdık. Açıklanan kuraklığın etkililerini azaltma destek paketinden sonra ne borç ertelemesi ne de dekar başına 100 TL destekten bir sonuç çıktığını görmedik. Bu çiftçilerimizin vadesi geçen borçlarda haciz işlemleri ile karşılaşmasına neden olacak.

Biz özellikle Merkezefendi ve Pamukkale ilçesi kırsallarında ürünlerde yüzde 70 ile yüzde 100’e varan kayıpları iletmiştik. Diğer ilçelerde de durum aynı. Bizim talebimiz 1 dekarlık alanda 200 TL destek. Burada çiftçinin taban gübresi, tohum, üst gübresi, mazot ve zirai mücadele ilacı harcamaları var. İşçi ücretini saymıyoruz. Bu talebi ilettik. Ama yarı fiyat destekle karşılaştık. Arkası da gelmedi. Çiftçimizin ikinci içi dolu bir paket talebi var. Bu sıkıntı dönemi atlatmak için şart. Sürdürülebilir tarım için çok önemli.”

Başkan Gemici çiftçinin beklediği desteklemeler hakkında;“Bu sene önceki yıllara göre yüzde 51 daha az yağış aldığımız görülmektedir. Üreticimiz pandemide ayakta kalmaya çalışırken, kuraklık gelip çattı. Girdiler çok yüksek, verim kayıpları çok yüksek. Borçları ödeyecek durumu olmayan morali düşük üreticilerimiz var. Bu ülkenin geleceği için tarım, gıda ve hayvancılık olmazsa olmazdır. Sürdürülebilir üretim için kuraklıkla ilgili açıklanan pakette bir netlik yok. Borç ertelemeleri ve telafi edici ödemeler konusu yetersiz. Detaylı bir paket hazırlanmalı ve acilen uygulanmalıdır. Dekar başına 200 TL destek talebimizi yeniliyoruz.

Tohumluk ve gübre temini konusunda fiyatlar çok yüksek. Satış yapan firmaların çiftçinin yanında olması sağlanmalı. Fırsatçılığa meydan verilmemeli. Denetimler arttırılmalı. Girdi fiyat artışları mağduriyeti arttırıyor. 2021 yılı mazot, gübre ve tohum desteklemelerinin yanı sıra ürünlere verilecek olan prim desteklemeleri 2021 yılı içerisinde mutlaka ödenmelidir. Kuraklıktan etkilenen ürünlerde arpa, buğday,yulaf, nohut ve mercimek vardı. Kekik,harazon, haşhaş ve tütün yağışların gelmemesi ve samyeli ile gelen aşırı sıcakla kavruldu. Bu ürünlerde yüzde 40 ile başlayan yüzde 60’lara varan verim kayıpları yaşandı. Bu ürünlerde kuraklık listesine dahil edilmeli. Kısa, orta ve uzun vadeli planlar acilen uygulanmalıdır. Kısa vadede göletlerden suyu tarlalara taşıyan açık kanallardan vazgeçilmeli kapalı tip taşıyıcı sistemlere geçilmelidir. En yüksek su tasarruf sağlanarak en az suyla verimli sulama sağlanmalıdır. Ürün kalitesi yükseltilmelidir. Orta vadede üretim planlaması yapılarak daha az su isteyen katma değeri yüksek ürünlere geçilmelidir. Uzun vadede baraj, göl ve göletlerde buharlaşmayı azaltacak güneş enerji panelleri kurulmalı. Hidroelektrik santrallerden üretilen elektriğin bu güneş panellerinden üretilmesi sağlanmalı.”ifadelerini kullandı.ş

Üreticilerden gelen sorunlar;

*Tarım arazilerinin amacı dışına çıkarılması. Örnek, ‘Büyük Ova’ projesindeki sulu tarım tarlalarından TEİŞAŞ’ın yüksek gerilim hatları geçiyor. Bu ikinci üçüncü sınıf arazilerden geçirilebilir.

*Otoyola karşı değiliz. Projelerin verimli tarım arazilerini mümkün olduğunca koruyarak hazırlanması gerekir.

*Yine kuraklık nedeniyle valilik sadece birinci ürünlere 2 su verilmesi kararını açıkladı. Bu verimde yüzde 40 ve üzeri kayba neden olacak.

*Besicilerin kullandığı silajlık mısır ekimine izin verilmedi. ÇKS’deki kayıtlarına göre 1 seferlik ekime izin verilmelidir. Bu besicilik için çok önemli. Burada yem ve saman fiyatlarının aşırı yükselmesi de var. Şimdiden yüksek olan fiyatlar kış aylarında tavan yapacak. Süt veren hayvanlarını kesime göndermek zorunda kalacaklar. Tedbir alınmalı.

KURAKLIK RAPORU HAZIRLANDI

Güney ilçesinde bu yıl yaşanan kuraklıkta, kekik alanlarında yüzde 50 ve üzeri verim kaybı olmuştur.

Çivril ilçesinde buğdaylarda yüzde 40 – 80 oranında arpada, yüzde 40 – 80 oranında haşhaşlarda, yüzde 30-70 arası oranda zarar bulunmaktadır.

Kale ilçesinde beklenen yağışların zamanında olmadığı dikilen tütünler yem bitkilerinde hububatlarda yüzde 30’luk ürünlerde gerileme görülmekte, fiğ yulaf hasatlarında yüzde 30 verimsizlik görülmektedir. Bölgedeki kuyularda su miktarının yüzde 70 oranında azalma şikayetleri bildirilmiş.

Honaz’da 11 bin 900 dekar dikim alanında 400 dekar dikim alanı yüzde 30 zarar görülmüştür. Ayva 3 bin 268 dekar dikim alanında 900 dekar alanı yüzde 60 – 80 oranında zarar görmüştür. Bağ 17 bin 918 dekar alanda 7 bin 500 dekar dikim alanı yüzde 60 – 80 oranında zarar görmüştür. Ayrıca buğdağ ve arpa üreten çiftçilerin yüzde 70 oranında zarar görmüştür.

Acıpayam ilçesinde kuraklıktan dolayı yüzde 70 verim kaybı vardır. Kuraklıktan dolayı barajlarda su seviyesi azlığından dolayı bölge bölge 3 saat su verilmiştir.

Bekilli’de, yine kuraklıktan dolayı yüzde 70 verim kaybı yaşanmıştır. Beyağaç ilçesinde Buğdayda rekoltesinde kuraklık sebebiyle yüzde 60’lara varan ürün kaybı yaşanmıştır. Tütünlerde kuraklık sebebiyle rekolte kaybı yüzde 60’lara varacaktır.

Baklan ilçesinde hutubatta yüzde 80 ürün kaybı vardır. Yazlık ekilişlerinde mısır, ayçiçeği, yonca, pancar gibi ürünlerde toprakta yeterli nem olmadığı için gerekli çimlenme olmadığı için özellikle pancar ve mısırlarda yerler bozup ikinciye hatta üçüncüye ekim yapan çiftçiler vardır.

Çardak ilçesinde kuraklıktan dolayı yetiştirilen ürünlerde yüzde 85 verim kaybı yaşanmaktadır.

Tavas ilçesinde buğday, arpa, tritikale, yulaf, fiğ, haşhaş, burçak, çavdar, yem bezelyesi, korunga gibi ürünlerde yüzde 30’un üzerinde zarar görülmektedir.

Çameli ilçesinde kuraklıktan dolayı kuru mahsullerde yüzde 50 – 60 oralarında, diğer ürünlerde yüzde 30 – 40 oralarında zarar görülmektedir.

Çal ilçesinde Bu yıl yaşanan kuraklıktan dolayı hububatlarda yüzde 70, haşhaşta yüzde 80 oranında verim kaybı yaşanmaktadır. İlçedeki sulamada barajlarda su az olduğundan dolayı dönem başında DSİ ovanın yüzde 50’sini sulama tarıma kapattılar.

Bozkurt ilçesinde hububatlarda yüzde 80 oralarında verim kaybı yaşanmaktadır. Birde mart ayında yaşanan soğukluklarda haşhaşlarda don zararı vardır.

Buldan ilçesinde Bu yıl arpa buğday, fiğ, mercimek ve kekik gibi ürünlerde de bölgesel olarak toprak yapısının su tutma özelliğine göre yüzde 35 ile yüzde 55 arasında ürün kaybı yaşanmaktadır.

Sarayköy ilçesinde Kuraklıktan dolayı ürünlerde verim kaybı yüzde 70 civarındandır. Bazı bölgelerde buğday veriminde 550 Kg – 600 Kg alınan yerlerde bu yıl 130 Kg alınabilmektedir. Suyun yetersiz olmasından dolayı bazı mahallelerde ekilişler 15 ile 20 gün kadar gecikmiştir.

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.