DEVA Partisi İzmir İl Başkanı Ösen engelliler için çözüm önerilerini açıkladı! “Sorunları güçlü adımlarla çözelim”

Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi İzmir İl Başkanı Seda Kaya Ösen, engelli bireylerin sorunlarının çözümü için güçlü adımlar atılması gerektiğini söyledi.

DEVA Partisi İzmir İl Başkanı Ösen engelliler için çözüm önerilerini açıkladı! “Sorunları güçlü adımlarla çözelim”
Yayınlama: 11.05.2021
A+
A-

Birleşmiş Milletler’e üye 156 ülke tarafından 10-16 Mayıs günleri arasında kutlanan Dünya Engelliler Haftası dolayısıyla bir açıklama yapan DEVA Partisi İzmir İl Başkanı Ösen, “Dünyadaki, ülkemizdeki ve şehrimizdeki tüm engelli vatandaşların yaşamlarının daha kolay hale getirilmesini temenni ediyor, bir hafta değil daima bu bilinç ve sorumlulukla hareket etmemiz gerektiğine inanıyorum” dedi.

Ülkemizde de Dünya Engelliler Haftası’nın ilk kez 1966 yılında kutlanmaya başlandığını hatırlatan Seda Kaya Ösen, en büyük silahı sabır ve azim olan engellilerin yapacaklarının sınırlı olabileceğini ancak ufuklarının geniş olduğunu vurguladı.

DEVA Partisi İzmir il Başkanı Ösen, kentte engelli vatandaşların karşılaştıkları sorunlarla buna yönelik çözüm önerilerini şu başlıklar halinde gündeme getirdi:

“Toplu taşıma sistemlerinde görme ve işitme engelli vatandaşlarımız için anons ve sinyal sistemleri çalışmamaktadır. Engelli vatandaşlarımız hangi durakta ineceklerini bilmedikleri için zorluk yaşanmaktadır. Tüm ESHOT otobüslerinde ve ulaşım sistemlerinde anons ve sinyal sistemleri bir an evvel kurulmalıdır. 2021 yılında İzmir’de bu sorunun olması, şehri yönetenlerin ayıbıdır. Üst geçitlerde yer alan asansörler sürekli arıza vermekte ve düzenli bakımları konusunda sıkıntılar yaşanmaktadır. Bu sorunun çözülmesini ve hassasiyet gösterilmesini buradan duyurarak arzuluyoruz. Yaz ayları yaklaşırken “erişilebilir plajlar” oluşturulmalı ve engelli vatandaşlarımızın denize girmeleri kolaylaştırılmalıdır. Özellikle toplu taşımada erişim, yaşam alanlarının düzenlenmesi, sağlık ve bakım hizmetlerinde ihtiyaçlarına yönelik adımlar atılması gerekmektedir. Belediye tiyatro ve etkinlik merkezleri engellilere yönelik erişilebilir olmalıdır. Ayrıca Covid-19 salgınında engelli vatandaşlarımıza yönelik ek yardım paketi hazırlanması gerekmektedir. Aşılama sürecinde öncelik tanınan sınıflara dahil edilmelidir.”

İzmir’in bütün bunları gerçekleştirebilecek duyarlılıkta ve güçte bir şehir olduğuna dikkat çeken Seda Kaya Ösen, “İzmir Büyükşehir Belediyesi bu konuda birçok şehre göre her ne kadar önemli adımlar atıyor olsa da  “Engelsiz Bir İzmir” için daha güçlü mücadele etmemiz gerekmektedir” diye konuştu.

Tam ve eşit haklar

DEVA Partisi İzmir İl Başkan Yardımcısı, İnsan Kaynakları ve Parti İçi Eğitim Komisyonu Başkanı İlknur Peder de, engellilerin yaşamın hemen her alanındaki engellenmişliklerinin tamamen ortadan kaldırılması gerektiğini savundu.

Kendisi de engelli olan Psikolog Peder, engellilerin toplumdaki yerinin sadece bir gün veya bir haftada yapılacak etkinlikler ile anlaşılamayacağını belirtti. İlknur Peder, “Tohum toprağın bağrına, engelliler de topluma emanettir.  Engelliye acınası bakışlarla değil; hayranlıkla bakmalıyız. Çünkü o kendi engelini aştığı halde biz zihnimizdeki engeli aşamamışız demektir. Engelli bireyleri daha iyi anlamak, farkındalık oluşturmak ve engelleri kaldırmak adına engelli bireye değil; onların özgürce yaşayacağı alanlara ve düzenlemelere yol verelim” ifadelerini kullandı.

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.