Devrim Alkaya yazdı: 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü

Devrim Alkaya yazdı: 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü
Yayınlama: 14.05.2021
A+
A-

Aslında günler, haftalar ile hatırlamak güzel. Toprağın, üretimin, ürünün sonrada tarlada çalışandan soframıza gelinceye kadar verilen emeğin değerini anlamak gerek.

Her ürün tarla sahibinden, çalışan, emek veren herkese bereketli olsun.

1 salatalikta, 1 karpuzda ne emek var anlayana….
1 dilim ekmeğe bakalım. Buğdayın ekiminden harmana, değirmenden fırına, marketten soframıza….
1 parça ette köftede…
1 tişort – atlet denir ama pamuğundan çırçırına emektir komple.

Herkesin bu değeri anlamasını diliyorum. Bazen pazar pahalı, domates, salatalık pahalı gibi cümleler kuruyoruz hepimiz. Pahalılık kavramını bu emeği düşünerek kullanmak gerek. Ürünün kazancının aracılar yerine çiftçiye gitmesini sağlamalıyız.
Tanzim satış mağazaları, kooperatifler tek çare gibi görünüyor Bu konuda yerel yönetimlere ziraatçilere, hepimize büyük iş düşüyor.

Korona günlerinde çiftçinin değeri bir kez daha ortaya çıktı. Bu güzel ülkenin kurtuluşu tarımdadır. Milli ekonominin temeli tarımdır. Kırsal kalkınma çalışmaları icin daha çok fon ayırmak zorundayız. Tarım okullari, araştırma enstitüleri, tarımsal işletmelerin desteklenmesi, çiftçimize yeni pazarlar bulunmasi, enerji projeleri ozellikle güneş enerjisine desteği
arttırmamız gerek. Öncelikle kırsal kalkınma hamlesi gerek.

Bu bağlamda;

Atamızın çiftçimiz için söylediklerini
hatırlatmakta yarar var.

Türk köylüsü ve çiftçilik

Milletimiz çok büyük acılar, mağlubiyetler, facialar görmüştür. Bütün olanlardan sonra yine bu topraklarda bulunuyorsa bunun temel sebebi şundandır: Çünkü Türk çiftçisi bir eliyle kılıcını kullanırken diğer elindeki sabanla topraktan ayrılmadı. Eğer milletimizin büyük çoğunluğu çiftçi olmasaydı, biz bugün dünya yüzünde bulunmayacaktık.
1923 M. Kemal Atatürk

Memleketimizin bir tarım memleketi olduğu ve genişliği göz önüne alınırsa, bizim başlıca kuvvet ve servet dayanağımızın toprak olduğu görünür.
1926 M. Kemal Atatürk

14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü kutlu olsun.

Doç.Dr. Devrim Alkaya
Inş.Yük. Müh.& Kamu Yöneticisi & Tarımcı

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.