Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Devrim Alkaya

Devrim Alkaya yazdı: 15 Ekim Dünya Kadın Çiftçiler Günü

15 Ekim Dünya Kadın Çiftçiler Günü kutlu olsun.

Aslında günler, haftalar ile hatırlamak güzel ama çiftçi kadınlarımız, yörük analarımız hiç unutulur mu? Anneler gününe eşdeğer bir gündür bugün. Ülkemizi doyuran, toprağı işleyen, Hayme analarımız, Fatmana nenelerimiz.

Toprağın, üretimin, ürünün sonrada tarlada çalışandan soframıza gelinceye kadar verilen emeğin değerini anlamak gerek. Bu emeği verenlerin değerini anlamak gerek.

Her yetişen ürün tarla sahibinden, çalışan, emek veren herkese bereketli olsun.

1 salatalıkta, 1 karpuzda, 1 kg buğdayda ne emek var anlayana….
1 dilim ekmeğe bakalım. Buğdayın ekiminden harmana, değirmenden fırına, marketten soframıza….
1 parça ette köftede…
1 tişort – atlet denir ama pamuğundan çırçırına emektir komple.

Herkesin bu değeri anlamasını diliyorum. Bazen pazar pahalı, domates, salatalık pahalı gibi cümleler kuruyoruz hepimiz. Pahalılık kavramını bu emeği düşünerek kullanmak gerek. Ürünün kazancının aracılar yerine çiftçiye gitmesini sağlamalıyız artık.
Tanzim satış mağazaları, kooperatifler tek çare gibi görünüyor Bu konuda yerel yönetimlere ziraatçilere, hepimize büyük iş düşüyor. Bu çiftçi analara bir borçtur.

Korona günlerinde çiftçinin değeri bir kez daha ortaya çıktı. Bu güzel ülkenin kurtuluşu tarımdadır. Milli ekonominin temeli tarımdır. Kırsal kalkınma çalışmaları icin daha çok fon ayırmak zorundayız. Tarım okullari, araştırma enstitüleri, tarımsal işletmelerin desteklenmesi, çiftçimize yeni pazarlar bulunmasi, enerji projeleri ozellikle güneş enerjisine desteği
arttırmamız gerek. Öncelikle kırsal kalkınma hamlesi gerek.

Bu bağlamda;

Atamızın çiftçimiz için söylediklerini
hatırlatmakta yarar var.

Türk köylüsü ve çiftçilik

Milletimiz çok büyük acılar, mağlubiyetler, facialar görmüştür. Bütün olanlardan sonra yine bu topraklarda bulunuyorsa bunun temel sebebi şundandır: Çünkü Türk çiftçisi bir eliyle kılıcını kullanırken diğer elindeki sabanla topraktan ayrılmadı. Eğer milletimizin büyük çoğunluğu çiftçi olmasaydı, biz bugün dünya yüzünde bulunmayacaktık.
1923 M. Kemal Atatürk

Memleketimizin bir tarım memleketi olduğu ve genişliği göz önüne alınırsa, bizim başlıca kuvvet ve servet dayanağımızın toprak olduğu görünür.
1926 M. Kemal Atatürk

Anadolu analarınızin, üretici kadınlarımızın önünde saygıyla eğiliyor, hepsinin mübarek ellerinden öpüyorum. Günleri kutlu olsun.

Doç.Dr. Devrim Alkaya
Inş.Yük. Müh.& Kamu Yöneticisi & Tarımcı

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER