Ana Sayfa Arama Galeri Video
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Devrim Alkaya

Devrim Alkaya yazdı: Doğaya Destek Olmalıyız

Sizce orman ekosistemi kaç yılda normalleşmeye başlar. Kurdu, kuşu, arısı, böceği, kelebeği ne zaman geri gelir?

Şu an içimiz yanıyor.
Hep birlikte yeniden yeşillendireceğiz.
Kimse meyva çekirdeklerini çöpe atmasın.
Hepsini orman alanlarına atacağız.
Şimdiden çimlendirmeye başlayın. Uygun yerlere dikeceğiz.

Ormanda defne, ihlamur, keçiboynuzu, kestane, boğürtlen, dag üzümü, ahlat kardesce yaşar.
Sadece çam dikelim diyenlere sormak gerekir. Hiç doğal bir orman gezdiniz mi? Orman hangi ağacı kabul etmedi, hangi bitki boy vermedi?

Orman bir ekosistemdir her ağacın, her bitkinin yeri vardir. Kurt, kuş, böcek, envai çeşit haşerat, yabanıl hayat ormanda ne ile beslenir? Lütfen Toroslarda, Karadenizde, Egede bir orman gezin.

Çamın yeri ayrı, doğal meyvalı ağaçların yeri ayrı. Tamamı çam olan bir ormanla Toroslardaki bir doğal ormanı bir karşılaştırın. Herkes çam uzmanı, ağaç endüstrisi uzmanı, biyolog, tarımcı oldu çamdan başka bir şey soylemiyor. Bizler meyva bahçesi yapılsın demiyoruz orman arazisinde. İklime göre, kotuna göre meyvalı ağaçlar, ıhlamur, defne, dut, kestane, badem, armut, alıç, keçi boynuzu, harnup, iğde, çıtlık, menengic, sığla gibi ağaçlar da dikilsin diyoruz. Orman köylüsü faydalansin, kurt, kuş yesin diyoruz.

Ornitoloji diye bir bilim var. Kuşları da düşünmek gerek. Kuşları bilmeyen ormandan bahsetmesin diyor ornitoliglar. Saka kuşunu, Floryayi, Keten Kuşunu, Kocabaşı, isketeyi, ispinozu, muntayı, kara tavuğu, ardıç kuşlarını bilmeyen ormanı da tanıyamaz diyorlar. Ormanlar arası açıklıklar, yeşillikler, çiçeklikler olmalı, karahindiba, deve dikeni olmayan ormanı saka kuşu ne yapsın. Saka kuşunun ötmediği, yuva yapmadığı bir yer orman olmaz. Orman bir uyumdur. Her ağaç bir kuş türünü, bir böceği çeker.

Ornitologlar yanında arıcılarımız var. Arıcılar da bu tartışmaya dahil edilmeli. Orman köylümüzün fikri alınmalı. Ormanlar yakın köylerin gelirini artıracak ürünler de vermelidir. Küçükbaş hayvancılık için alanlarda ayrılmalıdır.

Güzel memleketimiz imeceyle yine yemyeşil olacak.

Bu memleket bizim.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER