Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Devrim Alkaya

Devrim Alkaya yazdı: Karahöyük Pazarı ve Ekmeği

Bu yazımızda da Denizlimizin güzelliklerini anlatmaya devam edelim. Bu hafta bölgenin en eski pazarlarından olan Karahöyük pazarını ve Karahöyük ekmeğini tanıtalım.

Acıpayam da 3 önemli pazar var. Karahöyük pazarı, işkan pazarı ve Acıpayam pazarı.

Karahöyük pazarından kalanlar hala görülebilir durumda. Salda yolunda Karahöyük köyünde hemen sağda. Karahöyük nohut mayalı ekmegi ile de ünlü. Mutlaka görün. Karahöyük pazari yanindaki su an kullanilmayan iki katli okul binasi da üzücü durumda.

Karahöyük ekmeği hikayesine gelince;
Denizli’nin 600 yıllık geleneği Karahöyük ekmeği. Araştırmalara göre Kanuni, Rodos seferine giderken ordunun iaşesini Karahöyük ekmeği ile sağlamış. Ülkenin dört bir yanından hayvanlarını bölgeye satmak için gelenler bu ekmekle hem karınlarını doyurmuş hem de azık olarak yanlarında götürmüş.

Nohut mayasıyla yapıldığı için aroma ve kokusu çok farklı olan Karahöyük ekmeğini yakın tarihe kadar 16 fırın üretiyormuş. Ancak tarihi Karahöyük pazarının yer değiştirmesi ve eski özelliğini kaybetmesiyle bu geleneği devam ettiren sadece Mahir Sağ kalmış. Dile kolay; Mahir Usta’nın elleri özellikle yaz aylarında 2 bine yakın Karahöyük ekmeği üretiyor.

Her köşesinde bir anı bir tarih yatan Denizli için hep söylediğim cümleyi tekrarlayacağım. Denizli muhteşem bir tarihe sahiptir.

Doç.Dr. Devrim Alkaya
İnş.Yük.Müh.& Kamu Yoneticisi & Tarımcı

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER