Ana Sayfa Arama Galeri Video
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Devrim Alkaya

Devrim Alkaya yazdı: Teknik Lise Eğitimi

Teknik lise – Meslek Yüksekokulu – Fakülte gibi kavramları eğitim hayatında hep duyuyoruz. Bu kavramlar birbirinden farklıdır. Her bir okulumuzun görevi farklıdır. Yetişen mezunlara ise sırasıyla teknisyen, tekniker, mühendis ünvanı verilir.

Teknik liselerden yetişen nitelikli gençler mühendislik fakültelerinde artık yerini almalıdır.

Her ilçeye yüksekokul, fakülte isteği var kişisel görüşüm ilçelerin ihtiyacı meslek yüksekokulu veya fakülte değildir, burs imkanı olan, yatılı öğrenci yurdu ve yemeği olan, ilçe ve ilçe köylerinin çocuklarını okutacak teknik liselerdir.

İlçelerde kurulacak teknik liselerde köy çocukları için yurt, yemek ve burs imkanı sağlanmalıdır. Açılacak bölümler ilçenin ihtiyacına göre belirlenmelidir. Moda bölümler degil yerel ihtiyaçlar gözönüne alınmalıdır.

Tarımla geçimini sağlayan ilçelerde kurulacak teknik lisede Tarım (Ziraat), Hayvancılık, Veteriner sağlık, Gıda, Motor, Elektrik, inşaat gibi bölümler olmalıdır.

Turizm ilçelerinde ise meslek liselerinde turizm, otelcilik, acentacılık, aşçılık bölümleri daha uygun olabilir. Örneğin Denizli Organize sanayi bölgesinde yer alan meslek lisemizde tekstil ağırlıklı bölümler bulunmaktadır ve isabetli seçimler yapılmıştır.

Üniversite açalım, ilçenin geliri artsın gibi bir düşünce yapısı örfümüz ile de uyuşmamaktadır. Öğrenciden para kazanılmaz, öğrenciye burs verilir, misafir edilir, okutulur.

Teknik liselerden mezun olacak çocuklara kendi alanlarında ve kardeş dallarda ek puan verilerek veya kontenjan ayrılarak mühendislik fakültelerini kazanmaları sağlanmalıdır.
Teknik liselerin teşvik edilmesi ile meslek kazandırmayan düz lise alışkanlığından hızla vazgeçilecektir. Teknisyen gençlerin ilçede, ilde kuracağı işletmelerle üretimi artacak, ülkenin ara eleman ihtiyacı karşılanacaktır. Tüm lise mezunu gençlerin ayakta duracak mesleği olacaktır. Fakülte okumak isteyen de ek puanla alanında veya istediği mühendislik bölümünde teknik resim, ölçme bilgisi, bakım ve onarım, iş güvenliği gibi temel konuları bilerek fakülteye gidecektir. Bu durumda fakülte eğitim kalitesin artıracaktır. Teknik liselerin eğitimi düz liselere göre pahalı olabilir ancak tüm meslek liseleri aynı zamanda üretici atelyelerdir.

Denizli de tüm ilçeleeimiz yıllardır Fen lisesi istiyor. Fen lisesini mutlaka açalım ama Acıpayam’ a, Çivril’ e bir tarım, hayvancılık lisesi de çok güzel olmaz mi?

Tüm ülkede teknik eğitimi tekrar düşünelim. Meslek liselerinin memleket meselesi olduğunu, kalkınmanın yolunun teknik eğitimden geçtiğini tekrar hatırlatalım.

Doç. Dr. Devrim Alkaya
Inş.Yük. Müh.& Kamu Yöneticisi

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER