Devrim Alkaya’nın kaleminden.. Bugün 14 Mart Tıp Bayramı

Devrim Alkaya’nın kaleminden.. Bugün 14 Mart Tıp Bayramı
Yayınlama: 14.03.2022
A+
A-

Tıp bayramının tarihi, II. Mahmut döneminde Hekimbaşı Mustafa Behçet’in önerisiyle ilk cerrahhanenin kurulduğu, Türkiye’de modern tıp eğitiminin başladığı güne dayanır.
Okulun kuruluş günü olan 14 Mart, “Tıp Bayramı” olarak kutlanır.
İlk kutlama, 1919 yılının 14 Mart’ında işgal altındaki İstanbul’da gerçekleşmiştir.
O gün, tıbbiye 3. sınıf öğrencisi Hikmet Boran’ın önderliğinde, tıp okulu öğrencileri işgali protesto için toplanmış ve onlara devrin ünlü doktorları da destek vermişti.
Böylece tıp bayramı, tıp mesleği mensuplarının yurt savunma hareketi olarak başlamıştır.

Hekimlerle ve sağlık çalışanları ile tanışmamız çocukluğumuzdan bugüne yaşadığımız hastalıklar ile başladı. Covid 19 salgını ile pekişti. Sağlık çalışanları ve doktorlarımızın salgında gösterdikleri o üstün gayrete bizzat şahidim. Haklarını kesinlikle ödeyemeyiz.

2012 de İs Sağlığı ve Güvenliği kanunu çıkınca Doktorlarimiz isyeri hekimi, hemsirelerimiz ise işyeri hemşiresi olmak üzere üniversitemize kursa gelmeye başladılar. Çok sayıda Doktor ve hemşire ile İş Güvenliği Uzmanlığı ve Işyeri Hekimligi Eğiticisi olmam nedeniyle tanışma imkanı buldum. Tek bir gözlemim var hepsi çok iyi eğitimden geçmişler ve konularına son derece hakimler. Emin olun ülke olarak çok şanslıyız.

Hepimiz görüyoruz ki zor ve çok uzun bir eğitim sürecini izleyen mecburi hizmet görevi, çok zor koşullarda geçen uzmanlık eğitimleri, yaşamla ölümün sınırında, evinden, ailesinden uzak uykusuz geceler ve günler boyunca verilen emekler tüm sağlık camiasının rutinidir.

Hiçbir meslek grubundan istenmeyecek düzeyde özveridir hekimden ve sağlık çalışanlarından beklenen…
Ülkemizde bugün tüm bunların bedeli, hastalar tarafından darp edilmek, yaralanmak, sakatlanmak, öldürülmek, yoksulluk sınırı altında ücret almak olmamalıdır.

Hipokrat ne kadar da haklıdır:
“Nerede tıp sanatı seviliyorsa, orada insanlık sevgisi de vardır.”

Hekimlerin ve tüm sağlık calışanlarının 14 Mart Tıp Bayramı kutlu olsun.

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.