Diyetisyen Sena Duygu Turgut Yazdı:”Ramazan’da Beslenme Kuralları”

Diyetisyen Sena Duygu Turgut Yazdı:”Ramazan’da Beslenme Kuralları”
Yayınlama: 10.05.2019
A+
A-

Hepimizin ruhen ve bedenen arındığı 11 ayın sultanı Ramazan geldi. Evet, tam da bu olmalı istediğimiz şey ‘arınmak’. 16-17 saat açlık yaşadığımız bu ayda amacımızın nefsimizi terbiye etmek olduğunu unutmamalıyız. Ramazanda metabolizmada bazı değişikler meydana gelir. Uzun süreli açlık ve susuzluk metabolizmamızı yavaşlatır. Bu sebeple de yanlış bir beslenme ile bu açlığa rağmen vücutta bir kilo artışı olur. Bununla beraber kabızlık, böbrek sorunları, baş ağrısı, mide rahatsızlıkları gibi problemler görülebilir.

‘Her zaman olduğu gibi ramazanda da en önemli kural: su tüketimi ’

Susama hissi oluşmasa bile oruç açıldıktan sonra sık sık su içilmelidir. Dehidratasyonu önlemek için sahur ve iftar arasında 2 lt su tüketilmelidir. Kafein içeren içecekler vücuttan su attığı için tercih edilmemelidir. Süt, meyve suyu ve bitki çayları tercih edilmelidir.

‘Öğünün atlamak büyük hata’

Gece erken saatte yemek yiyip yatmak veya hiç sahur yapmamak veya tek öğün yemek akşama kadar aşırı acıkmaya ve iftara daha da yüklenilmeye sebep olur. Gün içerisinde kan şekeri düşüşleri de bireyin sağlığını olumsuz etkileyecektir. İftar, iftardan sonra bir veya 2 ara öğün ve sahur öğünü mutlaka yapılmalı.

Hareket edin’

Ramazanda en uygun spor zamanı oruç açtıktan sonra olacaktır. İftar yemeğinden oturup kalmak yerine, yürüyüşler yapmak hafif tempolu sporlar sindirime ve kilo korumaya yardımcı olacaktır.

ÖRNEK MENÜ

Sahur:

Sanılanın aksine bu öğünde karbonhidratlara yüklenmemiz bizi tok tutmayacaktır. Vücutta en erken sindirilen besin karbonhidratlardır. Bu öğünü kahvaltılıklarla geçirmemiz uygun olacaktır. Proteinin bol olması tokluk süresini uzatacaktır. Sahurda baharatlı besinlerin tüketilmesinden sakınılmalıdır veya çok az miktarda kullanılmalıdır.

  • Yoğurt veya süt
  • Yumurta (omlet şeklinde olması tokluk süresini uzatır)
  • Tuzsuz peynir
  • Tam buğday ekmek (kişiye göre birkaç dilim) veya yulaf ezmesi
  • İsteğe göre 1 porsiyon meyve veya meyve suyu
  • Kavrulmamış yağlı tohumlar (ceviz, badem, fındık)
  • Bol su

İftar:

  • 2-3 adet hurma veya mutlaka su ile başlanmalıdır.  Hurma posa, potasyum demir ve magnezyum içeriği ile mükemmel bir vitamin-mineral kaynağıdır.
  • 1 kase kremasız ve hafif bir çorba sindirime yardımcı olacaktır.

Bu sırada yemeğe geçmeden bir 10-15 dk bekleyelim.

  • Etli sebze yemeği veya sade bir zeytinyağlı ya da kurubaklagil ile cacık/ayran

Yemeklerin pişirme yöntemleri de çok önemlidir. Özellikle ızgara, haşlama ve fırında yapılan yemekler tercih edilmeli, kavrulmuş ve kızartılmış besinlerden uzak durulmalıdır.’

  • İftardan sonra ise kan şekerini dengede tutmak için beyaz ekmek makarna, pirinç pilavı yerine kan şekerini dengeli bir biçimde yükselten bulgur pilavı, tam buğday ekmek veya makarna tercih edilmelidir.

Yemekleri hızlı yemekten kaçınmalı, lokmalar iyice çiğneyerek yutulmalıdır. İftardan sonra haftada 1-2 defayı aşmamak kaydıyla 1 kase pirinci az sütlaç, sade dondurma, kazandibi gibi sütlü

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.